Foto: LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis rosina ar likumu noteikt valsts budžeta bāzes izdevumu kontroli, portālam "Delfi" pavēstīja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā.

Prezidents piektdien nosūtījis vēstuli Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, kurā piedāvā apsvērt iespēju papildināt Likumu par budžetu un finanšu vadību, nosakot, ka valdībai jāveic pastāvīga valsts budžeta izdevumu un funkciju izvērtēšana atbilstoši valsts attīstības mērķiem.

Tādējādi valsts budžeta bāzes izdevumi būtu caurskatāmāki un tiktu nodrošināta lielāka parlamentārā kontrole pār budžeta veidošanu un izpildi, skaidrots vēstulē.

"Manā ieskatā, ikgadējā valsts budžeta likumprojekta izstrādes process nav efektīvs. Tas nenodrošina iespēju veikt visaptverošu valsts budžeta izdevumu izvērtēšanu. Netiek identificēta fiskālā telpa, kuras ietvaros varētu tikt finansētas nacionālā attīstības plānā un citos attīstības plānošanas dokumentos noteiktās prioritātes. Tāpat nepilnīgi tiek izvērtētas un īstenotas iespējas atbrīvoties no neefektīviem un nevajadzīgiem izdevumiem," uzsver Vējonis.

Likuma papildinājumi nodrošinātu valsts budžeta izdevumu stratēģisku izvērtēšanu, kā arī dotu iespēju īstenot sistēmisku pieeju mērķtiecīgai un efektīvai ierobežoto valsts budžeta līdzekļu sadalei.

Valsts prezidenta iniciatīva paredz, ka Ministru kabinetam atbilstoši noteikumi jāizdod un prioritāri vērtējamo valsts politikas jomu, nozaru un valsts funkciju saraksts jānosaka līdz 2016. gada 1. martam.

Jau vēstīts, ka 2016.gada budžetā ministrijām, izņemot prioritārās nozares, bāzes izdevumi bija jāsamazina 3% apmērā.

Paredzēts, ka, veidojot 2017. gada budžetu, jau šā gada beigās Finanšu ministrija sāks darbu pie visu nozaru ministriju bāzes izdevumu daudz detalizētākas pārskatīšanas, kā arī nodokļu vidējā termiņa pamatnostādņu izstrādes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!