Foto: Shutterstock

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pirmdien, 28. janvārī, ir sasaucis pirmo Sadarbības sanāksmes sēdi. Tajā finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) ziņos par 2019. gada valsts budžeta likumprojekta sagatavošanas un pieņemšanas grafiku.

Kā liecina Finanšu ministrijas (FM) sagatavotā informācija, plānots, ka 5. februārī valdības sēdē tiks izskatītas atjaunotās makroekonomiskās prognozes, fiskālo risku deklarācija, ziņojums par izdevumu pārskaitīšanu un ziņojums par ministriju prioritārajiem pasākumiem.

8. februārī plānots, ka valdība pieņems lēmumu par budžeta ieņēmumiem un izdevumiem.

Savukārt 19. februārī Ministru kabinets (MK) apstiprinās precizēto vispārējās valdības budžeta plānu iesniegšanai Eiropas Komisijā un sāk budžeta pavadošo likumprojektu izskatīšanu.

4. martā valdība un Latvijas Pašvaldību savienība izskatīs vienošanos un domstarpību protokolu, vienu dienu vēlāk – 5. martā, MK apstiprinās budžeta projektu.

Plānots, ka 8. martā finanšu ministrs budžetu iesniegs Saeimā.

"Pirmais darbs, pie kā nekavējoties sāks strādāt valdība, ir šā gada budžeta izstrāde. Apstiprināto valsts budžetu gaida visu nozaru pārstāvji un ikviens iedzīvotājs. Plānoju, ka valdība budžeta sagatavošanu varētu pabeigt marta sākumā, bet Saeimas deputātiem tiks nodrošināts viss nepieciešamais, lai likumu pieņemtu līdz marta beigām," iepriekš norādījis finanšu ministrs Reirs.

Kā liecina Ministru kabineta darba kārtība, valdība otrdien, 29. janvārī, lems par FM iesniegto likumprojekta par vidēja termiņa budžeta ietvara 2019., 2020. un 2021. gadam, kā arī valsts budžeta likumprojekta 2019. gadam sagatavošanas grafika projektu.

Vēstīts, ka pirmdien notiks pirmā Sadarbības sanāksme. Kariņš Sadarbības sanāksmi ir sasaucis atbilstoši valdības Sadarbības līgumam un tajā aicināti piedalīties valdību veidojošo piecu politisko partiju pārstāvji.

Iecerēts, ka Sadarbības sanāksmes tiks sasauktas regulāri, reizi nedēļā, pirmdienās.

Kariņa valdības sadarbības līgums nosaka, ka tajās piedalās divi katra sadarbības partnera pilnvaroti pārstāvji. Sadarbības sanāksmēs tiek diskutēti jautājumi, kuri ietilpst Saeimas vai Ministru kabineta kompetencē, vai jautājumi, kuru izskatīšanu pieprasa Ministru prezidents vai kāds no sadarbības partneriem.

Pretēji līdzšinējai politiskajai praksei, Sadarbības sanāksmēs tiks vētīti arī opozīcijas priekšlikumi. Taču, ja tie būs pretrunā ar Kariņa valdības deklarāciju, priekšlikumi netiks atbalstīti.

Ja Sadarbības sanāksmes koalīcijas pārstāvji nespēj nonāk pie vienošanās, premjeram ir pienākums veidot Attīstības komiteju jautājuma atrisināšanai tā Ministru kabineta locekļa vadībā, kura kompetencē ir izskatāmais jautājums.

Plānots, ka pirmā Attīstības komiteja tiks veidota reģionālās reformas uzsākšanai. To vadīs vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (A/P).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!