Foto: LETA

Latvijai pietiek līdzekļu gan valdības lēmumu izpildei saistībā ar atbalstu Covid-19 krīzes pārvarēšanai, gan arī līdz šim uzņemto saistību izpildei, pirmdien intervijā Latvijas Radio sacīja Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš.

"Nauda pietiek pilnīgi visiem valdības lēmumiem, kā arī uzņemto saistību izpildei," teica Āboliņš.

Viņš informēja, ka Valsts kasē šobrīd atlikums ir 2,8 miljardi eiro, taču liela daļa šo līdzekļu tiks izmantoti, lai atmaksātu iepriekšējos gados ņemtos aizņēmumus, piemēram, tuvāko divu mēnešu laikā Latvijai ir jāatmaksā apmēram 1,5 miljardi eiro.

Tajā pašā laikā Valsts kases pārvaldnieks atzīmēja, ka nepieciešamības gadījumā šobrīd ir arī ļoti izdevīgi aizņemties. "Ja būs nepieciešams papildus piesaistīt līdzekļus, nebūs problēmu to izdarīt," pauda Āboliņš, piebilstot, ka, piemēram, aizdevumiem līdz 10 gadiem likmes šobrīd ir negatīvas.

Viņš minēja, ka Latvijai ir trīs galvenie aizņemšanās avoti - starptautiskie tirgi, kuros tiek emitētas obligācijas, iekšējais tirgus, kurā tiek piedāvāti vērtspapīri, kā arī starptautiskās organizācijas.

Valsts kase ir Finanšu ministrijas pakļautībā esoša tiešās pārvaldes iestāde. Valsts kases darbības virsmērķis ir droša un efektīva valsts finanšu pārvaldība sabiedrības interesēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!