Foto: stock.xchng

Pēc starptautiskā aizdevuma pārfinansēšanas Latvijai vairs nevajadzēs uzturēt apmēram miljarda latu rezervi Valsts kasē, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" sacīja Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš.

Pēc viņa teiktā, Valsts kase pašlaik glabā rezervi apmēram miljarda latu apmērā, lai nebūtu jāaizņemas starptautiskajos finanšu tirgos par neizdevīgām likmēm.

"Miljards ir tas apmērs, kas ir bijis līdz šim, bet līdz gada beigām tas samazināsies. Arī nākamajos gados mums būs pietiekami liela rezerve ar mērķi nodrošināt resursus lielajai parāda dzēšanai, kas notiks 2014.gadā. Tad, kad parāda dzēšanas grafiks būs daudz vienmērīgāks, tad līdzekļu apmērs Valsts kasē arī noteikti netiks turēts tik liels. Tagad mēs varam teikt, ka Valsts kase piesaista resursus gadu uz priekšu. Tas nozīmē, ka jebkurā brīdī, rodoties tādai situācijai, mēs gadu varam neiet starptautiskos tirgos un neemitēt parāda vērtspapīrus, ja redzam, ka tas ir neizdevīgi. Tas ir galvenais mērķis," paskaidroja Āboliņš.

Pēc tam, kad būs pārfinansēts lielais Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Eiropas Komisijas aizdevums, rezerve noteikti vairs nav jātur tik liela kā pašlaik, atzina Valsts kases pārvaldnieks.

Viņš arī norādīja, ka nav pareizi visu budžeta pārpalikumu novirzīt valsts parāda segšanai. "Konceptuāli, neskatoties uz to, ka ir liels parāds, nevar darīt tā, ka viss pārpalikums tiek novirzīts tikai parāda dzēšanai. Ja mums nav nekādu uzkrājumu, tas nozīmē, ka, tirgū iestājoties kādiem riskiem un rodoties nepieciešamībai, mēs būsim spiesti iet un dārgi aizņemties. Arī pašlaik pieeja ir bijusi tāda – lai arī tā ir aizņemta nauda, tomēr tā ir rezerve, un mēs esam spējuši pārlaist dažādus kritiskus brīžus, kad tirgū nav bijis iespēju aizņemties. Mēs esam samazinājuši investoru stresu par Latvijas kredītrisku. Tas savukārt atspoguļojas procentu likmēs, un ilgtermiņā šī stratēģija atmaksājas. Varbūt mēs maksājam vairāk kādu gadu, turot liekus resursus, bet mēs neesam spiesti iet aizņemties neizdevīgos brīžos, un ilgtermiņā tas noteikti atmaksājas," pastāstīja Āboliņš.

Valsts kases pārvaldnieks uzsvēra, ka arī turpmāk nedrīkstētu būt tā, ka viss pārpalikums tiek novirzīts tikai parāda dzēšanai – "Valsts kasē nav vispār nekādu uzkrājumu un mēs faktiski dzīvojam no rokas mutē".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!