Foto: stock.xchng

Šā gada pirmajos četros mēnešos valsts konsolidētajā kopbudžetā izveidojies finansiālais deficīts 10,7 miljonu eiro apmērā, informē Finanšu ministrija.

Valsts konsolidētajā budžetā ir izveidojies deficīts 82,9 miljonu eiro apmērā, savukārt pašvaldību konsolidētajā budžetā ir izveidojies 72,2 miljonus eiro liels pārpalikums.

Salīdzinot ar 2013.gada atbilstošo periodu, konsolidētā kopbudžeta bilance ir pasliktinājusies par 139 miljoniem eiro, ka skaidrojams ar būtiski mazākiem ārvalstu finanšu palīdzības ieņēmumiem un lielākiem kopbudžeta izdevumiem.

Savukārt pašvaldību konsolidētājā budžetā, līdzīgi kā tas ir bijis iepriekšējos gados, šā gada sākumā ir novērots finansiālais pārpalikums, kas salīdzinot ar pērnā gada četriem mēnešiem, gan ir par 19,7 miljoniem eiro jeb 21,4% mazāks.

Laika posmā no šā gada janvāra līdz aprīlim kopbudžeta ieņēmumi bijuši 2, 735 miljardi eiro, kas ir par 30,7 miljoniem eiro jeb 1,1% mazāk salīdzinājumā ar atbilstošo periodu pērn. Ieņēmumu samazinājums pamatā skaidrojams ar mazākiem ieņēmumiem no ārvalstu finanšu palīdzības, kā arī zemākiem nenodokļu ieņēmumi, kam par iemeslu bija tas, ka pērnā gada četros mēnešos tika saņemti ieņēmumi no valstij piederošā siltumnīcefekta gāzu emisijas kvotu tirdzniecības, savukārt šogad šādi ieņēmumi nav plānoti.

Turpretī kopbudžeta nodokļu ieņēmumi šā gada pirmajos četros mēnešos ir pieauguši par 69,4 miljoniem eiro jeb 3,3%. Tiesa gan, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, šogad vērojama nodokļu ieņēmumu pieauguma tempa samazināšanās, jo pērnā gada pirmajos četros mēnešos nodokļu ieņēmumu pieauguma temps sasniedza 7,3%, bet aizpērn - pat 15,5%.

"Ietekmi uz nodokļu ieņēmumiem, it īpaši no darbaspēka nodokļiem, nosaka arī ar 2014.gada 1. janvāri spēkā stājušās nodokļu politikas izmaiņas, tajā skaitā, sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes samazinājums par vienu procentpunktu, neapliekamā minimuma palielinājums no 64 eiro līdz 75 eiro un atvieglojuma par apgādībā esošajām personām palielinājums no 100 eiro līdz 165 eiro," uzskata finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Joprojām gan vērojams vērā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ieņēmumu pieaugums - šā gada četros mēnešos PVN ieņēmumos tika saņemts par 46,7 miljoniem eiro jeb 8,9% vairāk nekā atbilstošajā periodā pērn. Šo pieaugumu noteica PVN priekšnodokļa atmaksu samazināšanās, jo liela daļa atmaksu tika veikta 2013.gada decembrī. Tāpat PVN iemaksu pieaugumu veicinājusi lielāka kopējo darījumu vērtība.

Ieņēmumi no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) šā gada pirmajos četros pieauga par 2,7 miljoniem eiro jeb 0,6%, savukārt ieņēmumi no sociālās apdrošināšanas iemaksām, neieskaitot iemaksas valsts fondēto pensiju shēmā, bija par 13 miljoniem eiro jeb 2% mazāki. To galvenokārt noteicis iemaksu likmes samazinājums par vienu procentpunktu.

Kopbudžeta izdevumi turpinājuši pieaugt, un šā gada četros mēnešos to pieaugums sasniedzis 108,4 miljonus eiro jeb 4,1%. Lielākais pieaugums bija vērojams izdevumiem atlīdzībai sabiedriskajā sektorā nodarbinātajiem - par 44,7 milj. eiro jeb 8,8% - , galvenokārt, tas skaidrojams ar vidējās mēneša darba samaksas pieaugumam valsts budžeta iestādēs un pašvaldību iestādēs saistībā ar minimālās mēneša darba algas paaugstināšanu ar 2014.gada 1.janvāri, mēneša darba algas izlīdzināšanu, kā arī pedagogu un ārstu darba samaksas pieaugumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!