Foto: DELFI Aculiecinieks

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) mainījusi savas sākotnējās domas par to, ka jau nākamgad reklāmas iespieddarbi jāapliek ar dabas resursu nodokli (DRN) 1,3 eiro apmērā par kilogramu – tagad VARAM piedāvā nākamgad reklāmas materiāliem noteikt nodokli 0,57 eiro par kilogramu.

Tomēr, ņemot vērā pastāvošās neskaidrības par nodokļa piemērošanu un to, ka nav izvērtēta DRN ieviešanas ietekme uz poligrāfijas nozari, par DRN likuma grozījumu sagatavošanu atbildīgā Saeimas Budžeta komisija nolēma pagaidām neatbalstīt reklāmas iespieddarbu aplikšanu ar nodokli.

Atbilstoši VARAM piedāvājumam, DRN par reklāmas iespieddarbiem būtu jāceļ pakāpeniski – 2015. gadā tam būtu jāpieaug līdz 0,78 eiro par kilogramu, bet no 2016. gada – līdz 1 eiro par kilogramu.

Turklāt, saskaņā ar VARAM valsts sekretāra Aleksandra Antonova teikto, reāli DRN būtu jāmaksā reklāmas devējiem jeb pasūtītājiem, piemēram, tirdzniecības tīkliem, kas poligrāfijas uzņēmumiem pasūta reklāmas bukletu drukāšanu.

Tomēr arī šis piedāvājums nav pa prātam poligrāfijas nozares uzņēmējiem, kas uzsver, ka nodoklis tiek ieviests lielā steigā, turklāt tikai reklāmas iespieddarbu aplikšana ar DRN kropļos konkurenci. "Elektroniskie mediji taču netiks aplikti," paužot sašutumu par nodomu DRN iekasēt tikai no atsevišķiem reklāmas "nesējiem", sacīja Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociācijas vadītājs Visvaldis Trokša.

Atbilstoši VARAM piedāvājumam, par reklāmas iespieddarbiem, kas apliekami ar DRN, būtu uzskatāmi dažādi preču un pakalpojumu katalogi, bukleti, brošūras, paziņojumi, aicinājumi, uzsaukumi, kā arī politisko partiju un apvienību pasūtīti vai sagatavoti iespieddarbi, piemēram, plakāti ar politisko reklāmu vai partiju avīzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!