Foto: F64
Nereģistrētās nodarbinātības dēļ pērn nodokļos nav iekasēti 3,5 miljoni latu, liecina Valsts darba inspekcijas (VDI) aplēses pēc veiktajām pārbaudēm uzņēmumos un pieķertajiem darbiniekiem, kas strādā bez darba līguma.

Šādi aprēķini veikti pēc apsekojumu rezultātiem uzņēmumos un pieķertā ēnstrādnieku daudzuma. Par pamatu ņemta minimālā algu – 200 latu.

"3,5 miljonu zaudējumi pērn nodokļos vien, situācijā, kad Valsts darba inspekcijas kapacitātes dēļ neatklājam ne pusi, tikai daļiņu," atzina VDI vadītājs Renārs Lūsis trešdien Labklājības ministrijas (LM) un Latvijas Pašvaldības savienības (LPS) sarunās.

Pērn 885 uzņēmumos konstatēta nelegālā nodarbinātība un ēnstrādnieku skaits sasniedzis teju trīs tūkstošus, savukārt vēl 221 uzņēmumā bija konstatēti pirmās dienas līgumi, kas varētu nozīmēt, ka darba līgums noslēgts, zinot, ka gaidāma VDI pārbaude. Izejot no šiem datiem, ēnu ekonomikas īpatsvars lēsts 34% apmērā.

Salīdzinot ar gadu iepriekš, ēnstrādnieku īpatsvars pieaudzis par 62%, taču to izskaidrojot arī veikto pārbaužu skaits.

Lūsis gan uzsvēra, ka tas norāda, ka problēma ir dziļa un situācija neuzlabojas. "Problēma ir izplatījusies un konstatēta teju visās nozarēs," sacīja Lūsis. Iepriekš ēnu ekonomika bija izteikti būvniecības nozarē.

Arī jaunākie dati par šā gada pirmo ceturksni rādot, ka problēma ir dziļa un neuzlabojas. 748 uzņēmumu apsekojumos atklāts teju 600 nelegāli nodarbinātu strādnieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!