Latvijas valdības sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem turpina apspriest plašu jautājumu loku un konkrētu vienošanos par veicamajiem darbiem nākamā gada budžetā pagaidām nav.

Ar aizdevējiem ceturtdien tikās Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) un Finanšu ministrijas vadība.

Kā pēc tikšanās žurnālistiem norādīja SVF pārstāvis Marks Grifits, ir sāktas labas diskusijas ar valdību par valsts budžetu un nākamajiem veicamajiem soļiem. Viņš arī atzīmēja ka Latvijas ekonomika sāk atgūties un tā sāk izskatīties arvien labāk. Tāpat pozitīvi tiek novērtēts arī valdības līdz šim paveiktais.

Taujāts par turpmākajiem izdevumu samazinājumiem, kas būs jāveic darbā pie nākamā gada valsts budžeta, Grifits norādīja, ka ir jāpieturas jau pie iepriekš apstiprinātās programmas. Diskusijas ar valdību ir sāktas, ir arī idejas, kuras patlaban tiek apspriestas, norādīja SVF pārstāvis.

Dombrovskis žurnālistiem atzīmēja, ka sarunās Latvijas puse ir paudusi savu vēlmi palēnināt kredīta turpmāku saņemšanu, lai nevajadzīgi lieli līdzekļi nebūtu jāglabā Valsts kasē, par tiem maksājot arī procentus.

Šis ir pirmais sarunu posms, tās turpinās un mēs arī šajā jautājumā nonāksim pie rezultāta, uzsvēra valdības vadītājs.

Premjers arī apliecināja, ka turpinās darbs prognožu sagatavošanā, kas būs par pamatu nākamā gada budžeta izstrādāšanai. Valdība pieturēšoties pie iepriekšējiem uzstādījumiem, un darbi tikšot padarīti līdz vēlēšanām.

Savukārt Eiropas Komisijas (EK) misijas vadītājs Latvijā Gabriele Džudiče atzīmēja, ka svarīgi būs nodrošināt izvirzīto mērķi - nākamā gada valsts budžetā nodrošināt 6% deficītu no iekšzemes kopprodukta, ko paredz noslēgtās vienošanās ar aizdevējiem.

Vienam no valdības mērķiem ir jābūt pēc iespējas ātrāk sagatavotam budžeta projektam, tomēr EK pārstāvis tā arī skaidri nenorādīja, kādās jomās redz iespējamos izdevumu samazinājumus. Viņš uzsvēra, ka nav jārunā tikai par izdevumu griešanu, bet arī par reformām un lielās ēnu ekonomikas īpatsvara mazināšanu.

Sarunas ar aizdevējiem turpinās, un piektdien plkst.10.30 Dombrovskis piedalīsies Starptautiskā Valūtas fonda 4.pārskata misijas noslēguma sesijā.

Jau ziņots, ka no 19.maija līdz 4.jūnijam Latvijā strādā starptautisko aizdevēju pārskata misija Starptautiskā Valūtas fonda un Eiropas Komisijas (EK) speciālistu vadībā, lai izvērtētu Latvijas ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas programmas un ar aizdevējiem noslēgto vienošanos izpildi.

Šonedēļ, viesojoties Saeimā, Džudiče aicināja valdību sagatavot nākamā gada valsts budžeta projektu līdz Saeimas vēlēšanām, lai pēc tam to varētu ātri pieņemt.

Džudiče norādīja, ka nākamā gada budžeta kontekstā ir sagatavota nodomu vēstule, kura attieksies uz jauno valdību. EK misijas vadītājs slavēja Latviju par paveikto - bezdarba stabilizēšanos, atzinīgi vērtēja 100 latu stipendijas ieviešanu bezdarbniekiem, tomēr viņš piebilda, ka ir jāturpina kontrolēt budžeta ieņēmumi un izdevumi, kas Latvijai ļautu sagatavoties eiro ieviešanai 2014.gadā.

Savukārt Starptautiskā Valūtas fonda pārstāvis tikšanās laikā norādīja, ka budžeta konsolidācijai 2011. un 2012.gadā kopā būtu jābūt gandrīz viena miljarda latu apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!