Foto: Shutterstock

Nodokļu politikas reformas kontekstā plānots vidējā termiņā iezīmēt 1% no sociālajām iemaksām veselības finansēšanai, teikts Finanšu ministrijas (FM) saskaņošanai nodotajās nodokļu reformas pamatnostādnēs.

FM norāda, ka 2017. gadā veiktās izmaiņas Veselības ministrijas programmu struktūrā turpmāk nodrošinās lielāku izdevumu izsekojamību un caurskatāmību. Tomēr joprojām aktuāls ir jautājums par papildus finansējuma piesaisti veselības nozarei.

Tāpēc nodokļu politikas pamatnostādņu kontekstā risināmie jautājumi ir sociālās apdrošināšanas maksājumu sasaiste ar veselības nozares finansējumu, iezīmējot 1% no sociālajām iemaksām, un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) maksātāju identifikācija, saņemot veselības pakalpojumus.

FM atzīst, ka jārisina arī jautājumi ārpus nodokļu politikas ietvara, t.i. nozares politikas ietvaros.

2018. gadā un 2019. gadā veselības nozarei ir piešķirta atkāpe jeb valsts budžeta deficīts, kas jāpamato, lai tā saglabātos arī nākamajā gadā. Iespējamā budžeta atkāpe ir 0,4% no iekšzemes kopprodukta (IKP) 2018. gadā un 0,5% no IKP 2019. gadā.

FM piebilda, ka gan Lietuvā, gan Igaunijā sociālajās iemaksās tiek iesaistītas arī veselības apdrošināšanas iemaksas - Lietuvā tie 9%, bet Igaunijā - 13%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!