Foto: LETA

Tie saimnieciskās darbības veicēji (t.sk. mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji) un autoratlīdzību saņēmēji, kuri nav darba ņēmēji un prognozē, ka viņu saimnieciskās darbības ienākumi nesasniegs 500 eiro mēnesī vai 1500 eiro šī gada 4. ceturksnī, var izvēlēties neveikt minimālās obligātās sociālās iemaksas. Lai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) neaprēķinātu šīs iemaksas, jāiesniedz apliecinājums par 4. ceturkšņa plānotajiem ienākumiem, atgādina dienestā.

Ja persona šādu apliecinājumu iesniedza jau šī gada sākumā par visu 2022. gadu, tad atsevišķi par 4. ceturksni tas vairs nav jāsniedz.

Ja iesniegums par visu 2022. gadu nav sniegts, bet nodokļu maksātājs prognozē, ka tieši šī gada 4. ceturksnī viņa saimnieciskās darbības ienākumi nesasniegs 500 eiro mēnesī vai 1500 eiro ceturksnī, apliecinājums ir jāiesniedz līdz šī gada 17. oktobrim.

Apliecinājums jāiesniedz īpaši tam izveidotā veidlapā, kas pieejama VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) sadaļā "Dokumenti/No veidlapas/Dokumentu grupa/Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu dokumenti/Pašnodarbinātā apliecinājums par plānotajiem ienākumiem". Apliecinājumā jānorāda konkrēts ceturksnis, kad ienākums nesasniegs 1500 eiro ceturksnī.

Apliecinājums arī turpmāk būs jāiesniedz šādos termiņos:

  • Līdz 17.01.2023. – par visā 2023. gadā plānotajiem ienākumiem vai arī par 2023. gada I ceturksnī plānotajiem ienākumiem;
  • Līdz 17.04.2023. – par 2023. gada II ceturksnī plānotajiem ienākumiem;
  • Līdz 17.07.2023.– par 2023. gada III ceturksnī plānotajiem ienākumiem;
  • Līdz 17.10.2023.– par 2023. gada IV ceturksnī plānotajiem ienākumiem.

Tie, kas 2022. gadā vēl tikai plāno uzsākt saimniecisko darbību, apliecinājumu var iesniegt vienlaikus ar iesniegumu par saimnieciskās darbības reģistrāciju VID vai arī 15 dienu laikā pēc darba ņēmēja statusa zaudēšanas gadījumā, ja pašnodarbinātais iepriekš vēl strādāja arī algotu darbu.

Veicamās iemaksas katra ceturkšņa beigās aprēķinās VSAA, savukārt informāciju par tām cilvēks saņems VID EDS. Savlaicīga iesnieguma iesniegšana ir ļoti būtiska, jo tikai pēc iesnieguma saņemšanas VSAA neaprēķinās minimālās obligātās sociālās iemaksas, kas papildus jāveic pašnodarbinātajam (t.sk. mikrouzņēmumu nodokļa maksātājam) vai autoram (arī tad, ja autors nav reģistrējis saimniecisko darbību).

VID vērš uzmanību, ka gadījumā, ja saimnieciskās darbības veicēja (t.sk. mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja) un autoratlīdzību saņēmēja ienākums nesasniedz 1500 eiro ceturksnī un cilvēks drīkst neveikt minimālās obligātās sociālās iemaksas, joprojām ir jāmaksā obligātās sociālās iemaksas pensiju apdrošināšanai vismaz 10% apmērā no starpības starp 1500 eiro un deklarēto ienākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!