Foto: LETA/Paula Čurkste

Lai atgūtu savas sociālās iemaksas, "Tokyo City" darbinieki nosūtījuši kopīgu vēstuli valsts amatpersonām, ministriem, atbildīgo institūciju vadītājiem, norādot, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir vērsies pret visiem SIA "Tokyo City" darbiniekiem, kopumā atņemot viņiem sociālās iemaksas 130 tūkst. eiro apmērā, lai tādējādi kompensētu trešo pušu uzņēmumu nodokļu parādus.

Kā skaidro uzņēmuma pārstāvji, kopš 2021. gada 9. augusta pastāv strīds starp VID un SIA "Tokyo City" par nodokļu parādu piedziņu no trīs uzņēmumiem (SIA "Resto Court", SIA "Stollons" un SIA "Restograd"), kas nav saistīti ar SIA "Tokyo City", bet iepriekš, izmantojot franšīzes nosacījumus, darbojās ar analoģisku restorānu nosaukumu. Tikai izmantotā nosaukuma līdzības dēļ VID no SIA "Tokyo City" pieprasa 10 miljonus eiro par šo trīs uzņēmumu nenomaksātiem nodokļiem. Soda naudu nomaksai VID vienpusēji ir novirzījis arī visas par darbiniekiem veiktās kārtējās sociālās iemaksas par 2021. gada jūliju 130 tūkst. eiro apmērā.

Uzņēmuma darbinieki vēstulē uzsver: "Šajā situācijā uzskatām, ka šīs sociālās iemaksas mums no VID puses ir nolaupītas, tāpēc lūdzam Jūs rīkoties taisnīgi pret godprātīgiem Latvijas nodokļu maksātājiem un atgriezt mūsu sociālās iemaksas par mūsu darba samaksu, ieskaitot tās tam paredzamajiem mērķiem sociālajā budžetā."

Vēstule adresēta Latvijas Valsts prezidentam Egīlam Levitam, Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam, finanšu ministram Jānim Reiram, ekonomikas ministram Jānim Vitenbergam Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājam Mārtiņam Bondaram un Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vadītājam Krišjānim Feldmanim, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības, Latvijas Darba devēju konfederācijā.

Tikmēr VID uzsvēr: arestējot uzņēmuma kontus vai veicot kādas citas darbības jebkurā uzņēmumā, atņemt par darbiniekiem veiktās sociālās iemaksas nav iespējams.

Savukārt uzņēmums atgādina, ka VID rīcības dēļ visi "Tokyo City" restorāni un piegādes dienests kopš 6. septembra ir apturējuši darbu un līdz ar to visiem uzņēmuma darbiniekiem var draudēt palikšana bez darba. Līdz ar to sociālo iemaksu jautājums cilvēkiem ir īpaši aktuāls šajā starpposmā, ja viņi tiešām kļūs par bezdarbniekiem un būs spiesti meklēt jaunu darbavietu.

Jau vēstīts, ka VID, veicot nodokļu administrēšanas pasākumus, konstatējis uzņēmumu pāreju starp vairākiem Rīgā strādājošiem uzņēmumiem, tādēļ pieņemts lēmums par nodokļu maksājumu piedziņu vairāk nekā 10 miljonu eiro apmērā.

Līdz ar VID prasību par nodokļu parāda piedziņu darbu apturējuši visi 'Tokyo city' restorāni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!