Foto: Pixabay

Ja pašnodarbinātā persona līdz 15. jūlijam iesniegusi iesniegumu EDS sistēmā, lai netiktu aprēķinātas obligātās minimālās sociālas apdrošināšanas iemaksas, taču no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) nav saņemta atbilde par iesnieguma saņemšanu, nevajadzētu satraukties, un iesniegums tiks ņemts vērā, portālam "Delfi" pastāstīja VID Sabiedrisko attiecību daļā.

Ja iesniegums ir iesniegts sadaļā "Informācija klientu apkalpošanas centram", tad EDS būs redzams, ka iesniegums pieņemts.

Ja paziņojums iesniegts sadaļā "Sarakste ar VID", tad atbildi VID nesniedz, jo iesniegšanas fakts jau ir redzams katram maksātājam.

"Jebkurā gadījumā, nav nekāda iemesla bažīties, ka obligātās minimālās sociālas apdrošināšanas iemaksas tiks aprēķinātas, ja pašnodarbinātā persona līdz 15. jūlijam ir iesniegusi iesniegumu, kurā norādīts laika periods (konkrēti mēneši vai ceturkšņi), par kuru prognozētie ienākumi nesasniegs 500 eiro mēnesī vai 1500 eiro ceturksnī," skaidro VID.

Jau ziņots, ka, sākot ar 2021. gada 1. jūliju, tiek ieviestas minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (minimālās obligātās iemaksas). Ja darbinieka alga ceturksnī ir mazāka par trim Ministru kabineta noteiktajām minimālajām mēneša darba algām (2021.gadā - 500 eiro mēnesī, attiecīgi 1500 eiro ceturksnī), darba devējam no saviem līdzekļiem jāveic minimālās obligātās iemaksas no starpības starp 1500 eiro un deklarēto darbinieka darba algu (obligāto iemaksu objektu).

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra aprēķinās minimālās obligātās iemaksas, kas papildus jāveic darba devējam, un paziņos par šīm iemaksām Elektroniskās deklarēšanas sistēmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!