Foto: F64
Par spīti tam, ka kontrabandisti kļūst arvien rafinētāki, kopējie akcīzes nodokļa ieņēmumi pērn pārsnieguši plānoto, trešdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē pauda Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policijas pārvaldes direktors Edijs Ceipe.

Ceipe izcēla vairākas problēmas akcīzes preču nelikumīgas aprites apkarošanā. Pirmkārt, organizētās noziedzības organizatori ir kļuvuši daudz mobilāki, maina uzturēšanās vietas vai uzturas tikai ārvalstīs, tāpat organizatori ir izglītoti un labi orientējas finanšu un juridiskajos jautājumos. Otrkārt, amatpersona apgalvo, ka organizētās noziedzības grupējumu uzdevumā tiek veiktas dezinformācijas kampaņas, lai sarežģītu VID darbu. Ceipe ironiski piebilda, ka, piemēram, par sevi šogad ir uzzinājis daudz kā jauna. Acīmredzot VID pārstāvja izteikumi saistīti ar žurnālistu atklātajiem aizdomīgajiem skaidrās naudas uzkrājumiem VID struktūrvienību izmeklētāju uzkrājumos.

Treškārt, noziegumu apturēšanu kavē muitas amatpersonu zemais atalgojums, pierobežas iedzīvotāju līdzdarbība kontrabandas organizēšanā, kā rezultātā tiek radīta labvēlīga noziedzīga vide austrumu pierobežā.

Kopējais akcīzes nodokļa ieņēmumu plāns 2015. gadā ir izpildīts par 103,5%, pārsniedzot plānotos ieņēmumus par vairāk nekā 27 miljoniem eiro, liecina VID apkopotā informācija. Pērn akcīzes nodoklī samaksāti 796,3 miljoni eiro. Arī 2014. un 2013. gadā kopējais akcīzes nodokļa ieņēmumu plāns ir izpildīts, pārsniedzot plānoto.

Pērn akcīzes nodokļa ieņēmumi gan nav auguši visiem produktiem, skaidroja Ceipe. 2015. gadā par tabakas izstrādājumiem akcīzes plāns ir izpildīts 104,6% apmērā, par naftas produktiem - 105,8%, savukārt akcīzes nodokļu ieņēmumu plāns par alkoholiskajiem dzērieniem ir izpildīts 97,7% apmērā.

2015. gadā izņemti 127 000 litru nelegālā alkohola, 318 880 litru naftas produktu un 163,61 miljons cigarešu. Kopā novērstais kaitējums valsts budžetam mērāms 25,7 miljonos eiro, kas ir par pieciem miljoniem vairāk nekā 2014. gadā.

Kā klāstīja Ceipe, būtiski palielinājies iekšzemē izņemtās degvielas daudzums, vienlaikus samazinoties izņemtās degvielas daudzumam uz ārējās robežas.

Vislielākais kaitējums valsts budžetam novērsts cigarešu nelikumīgās aprites jomā, tas veido 95% jeb 24,44 miljonus eiro no VID aplēstā novērstā kaitējuma. Atsaucoties uz "Nielsen" pētījumu, Ceipe uzsvēra, ka Latvijā nelikumīgo cigarešu apjoms pēdējo gadu laikā samazinājies.

Akcīzes preču kontrabandā vērojamas vairākas tendences: pirmkārt, no nelegālās apgrozības izņemto cigarešu absolūti lielākā daļa joprojām ir ar Baltkrievijas un Krievijas akcīzes markām, otrkārt, ievērojami pieaudzis izņemto cigarešu skaits bez akcīzes markām, treškārt, pieaug moderno tehnoloģiju, piemēram, GPS izmantošana kontrabandas organizēšanā.

Runājot par plānotajām aktivitātēm 2016. gadā, Ceipe minēja, ka paredzēts izstrādāt uzraudzības kārtību jaunajām akcīzes precēm – karsējamajai tabakai (no 1. marta) un elektronisko cigarešu uzpildes šķidrumam (no 1. jūlija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!