Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) turpmāk katru gadu 1.aprīlī publiskos informāciju par juridisko personu iepriekšējā gadā nomaksāto nodokļu apmēru pēc naudas plūsmas, trešdien žurnālistiem pastāstīja VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

To paredz Saeimā atbalstītie grozījumi likumā par nodokļiem un nodevām.

Vienlaikus VID nepubliskos informāciju par privātpersonām, jo tad būtu jānorāda arī personas kods, kas būtu personas datu aizsardzības pārkāpums. Tāpat sarakstā nav valsts iestādes un sabiedriskās organizācijas.

Pēc Pētersones teiktā, šāda pieredze pārņemta no citām valstīm. Tāpat pozitīvas atsauksmes par šādas informācijas publiskošanu VID saņēmis no sadarbības partneriem, nozaru asociācijām un pašvaldībām.

VID ģenerāldirektore pauda pārliecību, ka arī sabiedrība ir ieinteresēta redzēt, kas ir lielākie nodokļu maksātāji, kuriem pateicoties valsts budžetā nonāk nauda, kas paredzēta visiem iedzīvotājiem, piemēram, veselības aprūpei.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka VID mērķis nav bijis noniecināt lielos eksportējošos uzņēmumus, kuriem piemērota 0% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme, bet kuri no valsts budžeta saņēmuši atpakaļ nodokļu atmaksu, lielāko nodokļu maksātāju sarakstā ir izveidots arī samaksāto "algas nodokļu" saraksts, kas ietver iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. "Var gadīties, ka parādās kādam [uzņēmumam], ka tas [nomaksātajos nodokļos] ir ar mīnusu - ka tas ir atmaksu saņēmis lielāku, nekā samaksājis citus nodokļus - bet tajā pašā laikā jūs redzēsiet, cik viņš samaksājis algas nodokļos," skaidroja Pētersone.

Tāpat viņa informēja, ka komersantu skaits, kas veidoja nodokļu ieņēmumus pērn gada beigās bija 50,6% jeb 85 265 komersanti no kopējā uzņēmumu skaita - 170 548. Pētersone arī atzīmēja - lai arī Latvijā vairāk ir reģistrētas sabiedrības ar ierobežotu atbildību, lielākā nodokļu ieņēmumu daļa pērn bijusi no akciju sabiedrībām.

Pēc Pētersones paustā, valstī ir reģistrēti arī pietiekoši daudz uzņēmumu, kuri reāli neveic saimniecisko darbību. Tostarp tie ir uzņēmumi, kas nav samaksājuši nodokļus, vai uzņēmumi, kurus privātpersona ir izveidojusi bez jebkāda konkrēta mērķa. Saistībā ar to VID no nodokļu maksātāju reģistra kopumā ir izslēdzis apmēram 23 tūkstošus uzņēmumu.

VID ģenerāldirektore atgādināja, ka dienests līdz 1.maijam arī apstiprina sarakstu ar nodokļu maksātājiem, kuri iepriekšējā kalendāra gadā valsts budžetā nodrošinājuši nodokļu ieņēmums lielā apmērā un kuriem nākamajos 12 mēnešos netiks plānoti nodokļu kontroles un muitas iestādes izsniegto muitas atļauju nosacījumu uzraudzības pasākumi.

2014.gadā VID informēja 2305 nodokļu maksātājus par godprātīgu nodokļu saistību izpildi un ieverojamām iemaksām valsts budžetā.

Savukārt šogad 30.aprīlī VID īpašā ceremonijā godinās lielākos nodokļu maksātājus, kurus apbalvos 14 nominācijās.

VID ir finanšu ministra padotībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kas nodrošina nodokļu maksājumu un nodokļu maksātāju uzskaiti, valsts nodokļu, nodevu un citu valsts noteikto obligāto maksājumu iekasēšanu Latvijas teritorijā, kā arī iekasē nodokļus, nodevas un citus obligātos maksājumus Eiropas Savienības budžetam, īsteno muitas politiku un kārto muitas lietas. VID ir izveidots 1993.gadā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!