Foto: Pixabay

Ēnu ekonomiku mazinātu ģenerālvienošanās nozarēs un uzņēmumu apvienošanās asociācijās, ceturtdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

"Ja būtu šādas ģenerālvienošanās, ja būtu lielāka apvienošanās asociācijās, būtu labāka situācija," teica Jaunzeme, runājot par iespējām mazināt ēnu ekonomikas īpatsvaru.

Tostarp viņa norādīja, ka situācija ar ēnu ekonomikas īpatsvaru ir labāka tajās nozarēs, kurās uzņēmumi ir apvienojušies asociācijās, kamēr nozarēs, kurās ir zems asociāciju pārklājums, situācija ir sliktāka.

"Cīņu [ar ēnu ekonomiku] ļoti apgrūtina zemais asociāciju nosegums. Mēs redzam būtisku atšķirību - kur uzņēmumi apvienojas asociācijās, tur būs daudz labāki rādītāji, ja viņi nav apvienojušies, tad būs sliktāki rādītāji," teica Jaunzeme.

Tāpat VID vadītāja norādīja, ka lielākais ēnu ekonomikas īpatsvars joprojām ir būvniecībā, taču, pēc ģenerālvienošanās noslēgšanas, ēnu ekonomikas īpatsvars šajā nozarē samazinās.

Seko ēdināšanas nozare, kurā VID vienā trešdaļā kontroles pasākumu konstatē kādu pārkāpumu, tostarp vai nu netiek izsists čeks, vai arī darbinieki tiek nodarbināti nelegāli.

Trešajā vietā pēc ēnu ekonomikas apmēra nozarē ir autoservisi, bet ceturtā vietā ir apsardzes pakalpojumi, minēja Jaunzeme.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!