Foto: LETA
Starptautisko aizdevēju pārstāvji vēlas Latvijas nākamā gada budžetā redzēt lielāku konsolidācijas apmēru, to ceturtdien intervijā telekompānijas LNT raidījumā "900 sekundes" atzina finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Konkrētu konsolidācijas apmēru, uz kādu uzstāj aizdevēji, finanšu ministrs gan neminēja. "Summu es nevaru pateikt, tie nav desmitiem miljonu latu [..] Tie nav vairāki desmiti miljoni latu, tie ir padsmit [miljoni] latu," teica Vilks.

Pēc viņa sacītā, valdības 2012.gada budžetā piedāvātais konsolidācijas apjoms 122 miljonu latu apmērā ir "ļoti liels".

Vilks sacīja, ka valdības atbalstītais konsolidācijas apjoms ļaus Latvijai nākamgad sasniedz budžeta deficītu 2,5% apmērā no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP). Aizdevēju pārstāvji uzskatot, ka šāda budžeta deficīta sliekšņa sasniegšanai ir nepieciešams konsolidēt vairāk par valdības plānotajiem 122 miljoniem latu.

Tādejādi aizdevēji vēlas "nodrošināšanos" pret jebkāda veida iespējamajām problēmām nākamgad saistībā ar pasaules ekonomikā valdošo nedrošību. Ministrs gan uzskata, ka valdība ir visai konservatīva savās ekonomikas izaugsmes prognozēs un, ja konsolidētu aizdevēju prasīto summu, tad budžeta deficīts nākamgad būtu 1,7% no IKP.

No finanšu ministra teiktā izriet, ka aizdevējiem ir iebildes ne tikai par valdības piedāvāto 122 miljonu latu konsolidācijas summu, bet arī konsolidācijas pasākumiem.

"Šeit ir summa būtiska un arī vairākās jomās gribētu lielākas izmaiņas," teica finanšu ministrs, atzīstot, ka aizdevēju pārstāvji ir vīlušies par atsevišķām iepriekšējo gadu reformām. "Bet ir jāsaprot, kāda bija iepriekšējā koalīcija un kā tā tika diriģēta." Piemēram, aizdevēji vēlas labāku valstij piederošo kapitālsabiedrību pārvaldību, teica Vilks.

Viņš gan pauda viedokli, ka ar aizdevējiem izdosies vienoties par Latvijas iecerēto konsolidācijas apmēru, un sabiedrībai nav jāsatraucas par kādiem nepopulāriem pasākumiem. "Tas konsolidācijas pasākumu saraksts nav tāds, kas ļoti varētu satraukt sabiedrību. Ir, protams, sāpīgi lēmumi, bet tas nav tāds, kas var ietekmēt izaugsmi," teica Vilks, atkārtoti uzsverot, ka nodokļi netiks celti un pensijas netiks mazinātas.

Finanšu ministrs pauda viedokli, ka aizdevumu programma tiks veiksmīgi noslēgta un Latvijas kredītreitings tiks paaugstināts.

Vilks uzskata, ka galīgā vienošanās ar aizdevējiem tiks panākta nākampirmdien, 14.novembrī, un Saeimā budžeta projekts tiks apstiprināts laikus.

Jau ziņots, ka valdība pēc aptuveni sešu stundu ilgām sarunām ar aizdevēju pārstāvjiem trešdien vēl nevienojās par nākamā gada budžetu. Sarunas bijušas ilgas un smagas. "Esam sasnieguši sarunās progresu un turpmākās nedēļas laikā ceram panākt vienošanos," pēc sarunām teica premjers Valdis Dombrovskis (V).

Vienlaikus viņš apliecināja, ka šobrīd pārliecība par to, ka vienošanās tiks panākta, ir lielāka nekā nedēļas sākumā. "Nepabeigtu jautājumu ir ļoti neliela daļa," teica Ministru prezidents.

Turpmāk sarunas ar aizdevēju pārstāvjiem notiks telefoniski.

Valdība jau pirmdien, 7.novembrī, plānoja pabeigt sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem par nākamā gada budžetu, taču galīgo vienošanos tā arī nepanāca. Aizdevēji pēc pirmdienas sarunām pauda vēlmi, lai nākamā gada valsts budžetā konsolidācijas summa nebūtu būtiski mazāka par 150-180 miljoniem latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!