Foto: LETA
Finanšu ministrs Andris Vilks (V) pārliecināts, ka valdības akceptētais nākama gada budžeta konsolidācijas apjoms – 122 miljoni latu – ir sabalansēts un par to izdosies pārliecināts starptautiskos aizdevējus, tāpēc būtisku izmaiņu vairs nebūs un budžetu izskatīšanai parlamentā virzīs arī, ja aizdevēji tam pilnībā nepiekritīs.

Intervija Latvijas Radio trešdien Vilks stāstīja, ka pašreizējais konsolidācijas apjoms ir pamatots un sabalansēts, aizdevēju prasības vienmēr bija lielākas nekā Latvijas valdības aplēses par budžeta izdevumu un ieņēmumu sabalansēšanu, jo aizdevējiem ir "cits skatiens", kas ir atrauts no dzīves. Pašlaik aizdevēji uzskata, ka budžets jākonsolidē par 150 - 180 miljoniem latu.

Vilks skaidroja, ka Latvijas valdība "uz vietas" labāk redz, kādas ir ekonomikas izaugsmes tendences un kāda ir reāla situācija, bet Eiropas Komisijas (EK) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) prognozes vienmēr pesimistiskas, tāpēc aizdevēji pieprasa lielāku konsolidācijas apmēru.

Vilks stāstīja, ka pat, ja aizdevēji nepiekritīs, valdība virzīs izskatīšanai parlamentā otrdien akceptēto variantu, "jo neredzam iespēju mainīt ievērojami konsolidācijas apmēru". Vilks atzina, ka būs iespējamas nelielas izmaiņas, bet solīja, ka būtiski konsolidācijas apmēru nemainīs.

Viņš ir pārliecināts, ka budžets sabalansēts, un viņam nav bažu par ieņēmumu daļu, taču viņš pieļāva, ka nākamā gada vidū vairākās jomās varētu rasties nepieciešamība pēc papildu līdzekļu piešķiršanas.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets slēgtajā sēdē otrdienas pēcpusdienā vienojās konsolidēt nākamā gada budžetu 122 miljonu latu apjomā, kas "ar rezervi" ļaus sasniegt nākamā gada budžeta deficītu - 2,5% no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP). 28,7 miljonus latu no kopējās konsolidācijas summas paredzēts nodrošināt ar lielākiem nodokļu ieņēmumiem, bet pārējo summu iecerēts iegūt izdevumu mazināšanas daļā un citādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!