Foto: LETA
Nākamā gada budžeta prioritātēm jābūt aizsardzībai, veselības aprūpei un sociālajai nevienlīdzība, šodien pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Viņš atzina, ka budžets jāpieņem šogad, bet nav pārliecības, ka tas tā notiks. Nākamā gada budžeta pieņemšanas laiks būs tikpat karsts kā 2010./2011.gada budžeta pieņemšanas laiks, prognozēja finanšu ministrs.

Ir skaidrs, ka budžeta ieņēmumi samazinās, jo nekur ekonomika neattīstīsies tik strauji, kā iepriekš. Ir paredzams, ka ekonomika augs, bet ne tik strauji, kā iepriekš lēsts.

Vilks, domājot par budžetu, iesaka piebremzēt tēriņu apetīti. "Tajās programmās, kur var pagaidīt, iesaku budžetu plānot uz tālāku laiku," atzina ministrs.

Premjerministre Laimdota Straujuma (V) uzsvēra, ka nākamā gada budžets ir jāpieņem līdz šā gada beigām. Pēc premjerministres teiktā, Finanšu ministrijai ir plāns, kas paredz, ka no šā gada 10.novembra varētu katru dienu sasaukt valdības ārkārtas sēdes, lai lemtu par budžetu. Straujuma arī norādīja, ka visas ministrijas aicinātas divu nedēļu laikā sagatavot taupības pasākumu plānus.

Kā ziņots, nākamgad valsts budžeta deficīts tiek prognozēts 1% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet valsts parāds - 34,6% no IKP.

Šodien Ministru kabineta sēdē tika apstiprināts Latvijas vispārējās valdības budžeta plāns 2015.gadam, kurā norādīti galvenie nākamā gada budžeta rādītāji.

Šogad budžeta projekts tiek veidots, balstoties prognozēs, ka Latvijas IKP izaugsme šogad būs 2,9% un 2015.gadā - 2,8%. Savukārt inflācija Latvijā šogad tiek prognozēta 0,8%, nākamgad - 2,4%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!