Foto: DELFI

Piektdien no rīta finanšu ministrs Andris Vilks (V) no Finanšu ministrijas uz Saeimu nogādāja tradicionālo budžeta portfeli ar 2013.gada valsts budžeta projektu.

Saeimā ministrs iesniedza 2013. gada budžeta projektu ar 30 pavadošo likumprojektu paketi, kā arī likumprojektu par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2013. – 2015.gadam.

Vilks, nododot budžeta projektu Saimes priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas (V) rokās, uzsvēra, ka šis ir pirmais budžets pēdējo četru gadu laikā, kas sagatavots bez starptautisko aizdevēju pārstāvju palīdzības. Turklāt, šis budžets sagatavots salīdzinoši laicīgi, nekā tas bijis pēdējos gadus. Ministrs uzsvēra arī, ka 2013.gada budžets ir izaugsmes budžets.


”Gatavojot 2013.gada budžeta projektu, valdība ir izvirzījusi skaidras prioritātes - nodokļu samazināšanu un demogrāfijas jautājuma risināšanu. Tāpat nozīmīga loma ir ceļu infrastruktūras sakārtošanai un veselības aprūpei. Lai veicinātu ekonomikas izaugsmi, esam apņēmušies virzīties uz ekonomiskajā ciklā sabalansētu budžetu, tādēļ katrā nākamajā gadā budžeta strukturālā deficīta uzlabojumam jābūt 0,5% līmenī attiecībā pret iepriekšējo gadu,” norāda Vilks.

Āboltiņa piekrita, ka 2013.gada budžets ir attīstības budžets, kurā ir izdevies atrast papildu 140 miljonus latu vairākām prioritātēm. Viņa arī akcentēja, ka valsts ekonomikas izaugsmi apliecinot arī tas, ka šā gada tautsaimniecības izaugsmes rādītāji ir sasnieguši tādus rezultātus, kādus eksperti Latvijai prognozēja tikai 2017.gadā.

Savukārt Saeimas Budžeta komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs (V) par budžetu prognozēja spraigas debates, īpaši jautājumā par demogrāfiju. Komisijas vadītājs akcentēja, ka atbalsta valdības pozīciju – "demogrāfija nav tikai pabalsti, bet arī veselība, izglītība un drošība", kam nākamgad budžetā paredzēts vairāk naudas.

Saeimas Budžeta komisijas vadītājs piebilda, ka 2013.gada budžetā demogrāfijas jomā paredzēts, piemēram, divkārši palielināt vecāku pabalsta jeb tā sauktās māmiņalgas griestus. Tāpat no nākamā gada vidus no 70 latu līdz 80 latiem mēnesī pieaugs ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamais minimums par apgādībā esošu personu, bet IIN likme saruks no pašreizējiem 25% līdz 24%, tādējādi atbalstot strādājošus vecākus.

Saeimas spīkere, taujāta, vai neredz kādus šķēršļus budžeta projekta virzībā no koalīcijas partnera nacionālās apvienības "Visu Latvijai!" - TB/LNNK puses saistībā ar tās pausto vēlmi panākt lielāku atbalstu demogrāfijai, noteica: gan Visu Latvijai!" - TB/LNNK, gan arī Reformu partija jau ir atbalstījusi budžeta projektu, to ministriem akceptējot likumprojektu valdībā.

22.oktobrī budžetu plānots izskatīt pirmajā lasījumā. Līdz 25.oktobrim deputātiem būs iespēja iesniegt priekšlikumus, bet 15.novembrī valsts budžetu plānots izskatīt otrajā un galīgajā lasījumā.

”Delfi” jau vēstīja, ka Ministru kabinets otrdien akceptēja 2013.gada valsts kopbudžeta projektu ar paredzētajiem 4,657 miljardu latu ieņēmumiem un 4,792 miljardu latu izdevumiem. Valdība arī noteica, ka vispārējās valdības budžeta deficīts nākamgad būs 221,1 miljons latu, kas atbilstoši EKS'95 (Eiropas Kontu sistēmas) metodoloģijai ir 1,4% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

2013.gada valsts budžeta likumprojekts izstrādē pieņemts, ka IKP nākamgad sasniegs 15,986 miljardus latus. IKP pieaugums salīdzināmās cenās nākamgad tiek prognozēts 3,7%. Vēl arī noteikts, ka maksimālais valsts parāds gada beigās pēc nomināla var sasniegt 6,9 miljardu latu apmērā

Salīdzinājumā ar 2012.gadu, nākamgad valsts konsolidētajā budžetā paredzēts ieņēmumu palielinājums 133,1 miljona latu apmērā un izdevumu pieaugums - 146,8 miljonu latu apmērā.

Valsts pamatbudžeta ieņēmumi 2013.gadā prognozēti 3,308 miljardu latu, bet izdevumi - 3,386 miljardu latu apmērā. Pamatbudžeta tēriņi nākamgad salīdzinājumā ar šo gadu pieaugs par 128,8 miljoniem latu jeb 4%.

2013.gadā valsts pamatbudžetā prioritārajiem pasākumiem un jaunajām politikas iniciatīvām ir piešķirts papildu finansējums 146,84 miljonu latu apmērā. Salīdzinoši vislielākais finansējums prioritātēs atvēlēts Veselības ministrijai (VM), Satiksmes ministrijai (SM), Iekšlietu ministrijai (IeM), un Labklājības ministrijai (LM).

Valsts speciālā sociālās apdrošināšanas budžeta ieņēmumi un izdevumi prognozēti attiecīgi 1,369 miljardu latu un 1,425 miljardu latu apmērā. Valsts speciālā budžeta izdevumu palielinājums pret 2012.gada plānu ir 22,4 miljoni latu jeb 1,6% apmērā.

Likums pēc tā pieņemšanas Saeimā stāsies spēkā 2013.gada 1.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!