Foto: AFP/Scanpix/LETA
Šā gada marta sākumā nodokļu parāds, kas pārsniedz 150 eiro, kopumā reģistrēts 39 107 uzņēmumiem, aprēķinājis "Lursoft".

Šo uzņēmumu nodokļu kopējais parāds sasniedzis 685,4 miljonus eiro.

Visaugstākais nodokļu parādnieku īpatsvars meklējams lauksaimniecības, mežsaimniecības un zivsaimniecības nozarē, kur nodokļu parāds reģistrēts 22,3% nozaru uzņēmumu. To kopējais nodokļu parāds martā veido 18,9 miljonus eiro.

Jau vēstīts, ka uz maksātnespējas sliekšņa pērn visbiežāk nonākuši būvnieki. Pagājušajā gadā juridiskajām personām ierosināti 592 maksātnespējas procesi, un to vidū visvairāk procesu reģistrēts tieši būvniecības sektorā strādājošajiem uzņēmumiem. Pēc "Lursoft" aprēķiniem, šīs jomas uzņēmumi veido 7% no visiem komersantiem, kuriem 2018. gadā ierosināta maksātnespēja.

2017. gadā visbiežāk maksātnespēja tika reģistrēta tirdzniecības uzņēmumiem, bet pagājušajā gadā šī nozare vairs nav atradusies top maksātnespējīgāko nozaru vidū. Toties līdztekus būvniecības uzņēmumiem maksātnespēja pagājušajā gadā bieži ierosināta arī kravu pārvadājumu, kokapstrādes un nekustamo īpašumu nozaru uzņēmumiem. Jau vairākus gadus kā viena no nozarēm, kuras uzņēmumi visbiežāk iekļūst maksātnespējīgo skaitā, ir restorānu un mobilo ēdināšanas vietu pakalpojumi. Izņēmums nav bijis arī 2018. gads, kad šī nozare pēc maksātnespējīgo uzņēmumu skaita ierindojās trešajā vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!