Foto: Reuters/Scanpix

Veselības ministrija (VM) nosūtījusi vēstuli Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai par grozījumiem likumā "Par akcīzes nodokli", kurā iebilst akcīzes nodokļa samazinājumam raudzētajiem dzērieniem un atkārtoti aicina nodrošināt, ka akcīzes nodoklis tiek celts straujāk, portālu "Delfi" informē VM.

Akcīzes nodokļa samazinājums raudzētajiem dzērieniem līdz 6% ir pretrunā gan ar Latvijas Nacionālo attīstības plānu 2014.-2020.gadam, gan Valdības deklarāciju, gan Alkoholisko dzērienu patēriņa mazināšanas un alkoholisma ierobežošanas rīcības plānu 2012.-2014.gadam, kā arī globālajām pamatnostādnēm sabiedrības veselības politikas jomā, rakstīts vēstulē.

Ministrija ierosina nodalīt dabīgi raudzētos dzērienus līdz 6% un pārējos raudzētos dzērienus līdz 6%, paredzot, ka dabīgi raudzētajiem dzērieniem akcīzes nodokļa likme vismaz 2015.gadā tiek saglabāta nemainīga, savukārt pārējiem akcīzes nodokļa likme tiktu paaugstināta. VM rosina straujāk celt akcīzes nodokli spirtam un stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī noteikt augstākas akcīzes nodokļa likmes alum.

Tāpat ministrija aicina pārskatīt tiesību normas attiecībā uz atlaižu piešķiršanu alkoholiskajiem dzērieniem tirdzniecības vietās, aizliedzot cenu akciju piemērošanu, jo regulāra pazeminātu cenu piemērošana palielina alkohola pieejamību.

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien, 23.aprīlī, konceptuāli atbalstīja akcīzes nodokļa palielināšanu alkoholiskajiem dzērieniem.

Kopumā nodokļa likmi plānots palielināt trīs reizes - šā gada 1.jūlijā, 2016.gada 1.aprīli un 2017.gada 1.aprīlī. Līdz ar to iecerēts samērot gan valsts fiskālos un veselības aizsardzības mērķus, nodrošinātu papildu ieņēmumus pamatbudžetā.

Grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli" paredz nodokļa likmi alum no šā gada 1.jūlija palielināt par 22,6%, no nākamā gada 1.aprīļa par 10,5%, bet no 2017.gada aprīļa - par 4,8%.

Savukārt akcīzes nodokļa likmi raudzētajiem dzērieniem paredzēts diferencēt. Nodokļa likme vīnam jau šogad pieaugs par 9,3%, bet vēlāk vēl par 5,7% un 5,4%. Šāds pieaugums paredzēts arī raudzētiem dzērieniem ar spirta saturu virs 6% un dzirkstošiem raudzētiem dzērieniem.

Raudzētiem dzērieniem, kur spirta saturs ir mazāks par 6%, akcīzes nodokli plānots samazināt par 45,3% no šā gada jūlija, savukārt 2016. un 2017.gadā gaidāms pieaugums attiecīgi par 5,7% un 5,4%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!