Pirms kāda laika valdības piešķirtie 10 miljoni latu zemnieku atbalstam sējas laikā ir novēlota palīdzība, trešdien publicētā intervijā laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze" atzinis Zemnieku Saeimas priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Par novēlotu 10 miljonu latu lielo atbalstu var dēvēt gan tikai attiecībā uz graudkopību. "Tagad valdība piešķīra 10 miljonus latu, bet priekš šī gada nauda nāk par vēlu. Tā varētu palīdzēt piena lopkopības saimniecībām, jo viņiem barības sagatavošana notiek šajā ciklā, jūnijā, jūlijā. Bet graudkopim aprīlī, maijā jau jābūt skaidrībai, kur un par kādu naudu viņš iegādāsies minerālmēslus, pesticīdus, degvielu...," skaidrojis Lazdiņš.

Tiesa, kreditēšanas problēmas lauksaimnieki daļēji novērš, vēršoties firmās, kas pārdod, piemēram, minerālmēslus. "(..) tās viņus kreditē, iedod uz pēcapmaksu izejvielas, par kurām viņš norēķināsies no šī gada ražas," sacījis Lazdiņš. "Lauksaimnieki nevarēja gaidīt tik ilgi, kamēr tos 10 miljonus iedos, tā pirmie lauku darbi sen būtu nokavēti. Cik veiksmīgi katrs būs atrisinājis šo savu problēmu, nav zināms, bija dažādi varianti," teicis Lazdiņš.

Jau ziņots, ka aprīlī Latvija lūdza starptautiskos aizdevējus atļaut iedalīt lauksaimnieku kreditēšanai sējas laikā 26 miljonus latu. Aizdevēji atļāva piešķirt 10 miljonus. Tomēr pēcāk valsts atzina, ka ir gatava turpināt sarunas ar aizdevējiem par papildus naudas piešķiršanu ražas laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!