Foto: Shutterstock
Pārmaiņas nes jaunas iespējas. Pandēmija un ierobežojumi daudzām nozarēm izrādījās smags pārbaudījums, prasot no uzņēmējiem radošu pieeju un jaunu mērķu izvirzīšanu, lai izmantotu šo laiku ne tikai izdzīvošanai, bet pārveidei un attīstībai. Latvijā gana daudzi globālo krīzi prot izmantot, lai kļūtu spēcīgāki.

Finansējums pieejams arī bez ķīlas

Uzņēmējam ar skaidru vīziju visbiežāk attīstībai ir nepieciešama nauda investīcijām vai apgrozāmajiem līdzekļiem. Mazajiem un vidējiem uzņēmumiem arī līdz šim ir bijuši pieejami finansējumi, kuriem nav nepieciešama ķīla, taču šo finansējumu summa visbiežāk nepārsniedz 20 tūkstošus eiro. Tie ir tādi instrumenti kā kredītlīnija vai mikrokredīts. Tomēr nereti uzņēmēju plāni un vīzijas sniedzas tālāk – jaunas tehnoloģijas maksā vairāk vai nepieciešami lielāki apgrozāmie līdzekļi tirdzniecības attīstīšanai. Attiecīgi arī prasītais finansējums ir lielāks. Tomēr līdz ar piešķirto līdzekļu apjomu aug arī bankas risks, kā rezultātā ierasti no uzņēmēja papildus tiek prasīta ķīla. Apzinoties, ka pat stabiliem, bet jauniem uzņēmumiem, kuri salīdzinoši nesen sākuši darbību, bieži nemaz nav ieķīlājamu nekustamo īpašumu, sadarbībā ar finanšu institūciju "Altum" "Citadelē" tika radīts produkts "Mikrokredīts ar "Altum" portfeļgarantiju", kas piedāvā līdz pat 70 tūkstošiem eiro lielu finansējumu ar līdzšinējiem mikrokredīta noteikumiem – aizdevuma izskatīšana stundas laikā un nav nepieciešama ķīla.

"Citadeles" kreditēšanas daļas vadītāja Irina Genriha uzsver, ka finansējuma pieejamība ir izšķiroša gadījumos, kad uzņēmumam nav nekustamā īpašuma, ko piedāvāt bankai kā nodrošinājumu kredītam. Bieži vien uzņēmējiem kredīta noformēšana ar nekustamā īpašuma ķīlu šķiet sarežģīta un process ir ilgs, kamēr šāda veida aizdevums bez ķīlas ļauj reaģēt operatīvi. "Ātru un vienkāršu finansējuma saņemšanas procesu pozitīvi novērtē mūsu klienti dažādās nozarēs: nesen finansējām kokapstrādes uzņēmumu, kam Covid-19 laikā bija radusies ideja par jaunu produktu, kura ražošanai bija nepieciešamas jaunas iekārtas. Šāds aizdevums mūsu klientam deva iespēju izmantot pieaugošo pieprasījumu tirgū un attīstīt produktu nekavējoties," skaidro Genriha.

Vienīgais, kas tiek prasīts no uzņēmuma, – uzrādīt pozitīvus finanšu rādītājus ar augošu tendenci, tostarp laikus nomaksātus rēķinus, nodokļus un kredītu maksājumus, kā arī paša īpašnieka sniegta garantija. Tā kā uzņēmēja personīgi sniegtā garantija ir viens no būtiskākajiem faktoriem, uzņēmumu īpašnieku mainībai banka pievērš pastiprinātu uzmanību. Savukārt uzņēmumam piešķiramās summas apmērs atkarīgs no līdzšinējā apgrozījuma.

Pirmajā mēnesī uzņēmumiem izsniegti aizdevumi aptuveni viena miljona eiro apmērā

Rezultātā mazais un vidējais uzņēmējs ar skaidru attīstības plānu, bet bez ieķīlājama īpašuma var saņemt finansējumu uzņēmuma attīstībai. To, cik gaidīts šāds finansējuma veids bijis, apliecina tas, ka pirmajā mēnesī izsniegto mikrokredīta aizdevumu apjoms bija aptuveni viens miljons eiro.

Visaktīvāk mikrokredītiem ar "Altum" portfeļgarantiju piesakās un tos arī saņem tirdzniecībā strādājošie uzņēmēji, IT nozares uzņēmumi, kā arī mežsaimnieki un lauksaimnieki. Pieteikumi tiek izvērtēti vidēji stundas laikā pēc dokumentu iesniegšanas, turklāt bieži algoritmi to izdara automātiski.

Arī sākotnējs atteikums nenozīmē atraidījumu, bet bieži vien – tikai dialoga uzsākšanu. Situāciju var mainīt ne tikai pats uzņēmējs, bet tā var būt atkarīga arī no kopējā noskaņojuma tirgū, kas mainās pa nedēļām un mēnešiem. Galvenais, ko banka novērtēs, – uzņēmēja stabilitāti līdz šim un spēju skatīties perspektīvā. Bez šīm divām lietām arī finansiāls atbalsts uzņēmējam nepalīdzēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!