Foto: Shutterstock
Gatavojoties skolai, aktuāls ir ne tikai jautājums par nepieciešamo mācību līdzekļu un jauna apģērba iegādi, bet arī par kabatas naudu, kas uzskatāmi iezīmē iesoļošanu pieaugušo pasaulē. Kā iemācīt bērnam atbildīgi rīkoties ar naudu? Kad, cik bieži un cik daudz piešķirt kabatas naudu? Un vai tiešām bērnam nepieciešama sava norēķinu karte?

"Nav tāda noteikta vecuma, kad sākt ar bērniem runāt par naudu, bet līdz ar skolas gaitu uzsākšanu ir īstais mirklis arī skolēnam piešķirt papildu atbildību par savu naudu. Līdz ar skolas sākumu savs telefons un karte visbiežāk ir vecāku izvēle, lai būtu pārliecība, ka jebkurā brīdī var gan savu bērnu sazvanīt, gan iedot viņam naudu. Novērots, ka norēķinu konta atvēršanu atvases uztver ar lielu atbildību un kā pagodinājumu, ka tie kļūst līdzvērtīgāki vecākiem. Protams, jāizvērtē bērna ikdienas gaitas un iespējas tērēt piešķirto kabatas naudu skolā, pēc skolas un brīvdienās, jo tikai ar reālu iepirkšanās pieredzi bērnam rodas izpratne," personīgajā pieredzē par kabatas naudas piešķiršanu savam desmitgadīgajam dēlam dalās Jolanta Jērāne, "Citadeles" meitasuzņēmuma "CBL Life" valdes priekšsēdētāja.

Tāpēc "Citadele" nāk talkā vecākiem un piedāvā bez maksas iegūt tieši bērniem un jauniešiem (no 7 līdz 21 gada vecumam) paredzētu karti "X smart", kuru ir pilnībā iespējams pārvaldīt mobilajā lietotnē – apskatīt konta atlikumu, veiktos pirkumus un uzkrātos "X REWARDS" punktus, kā arī bloķēt karti vai mainīt PIN kodu.

Savukārt vecākam ir iespēja no sava konta redzēt bērna pirkumus un konta atlikumu. Turklāt vecāks var arī izvēlēties, cik lielu kontroli pār kontu savam bērnam dot – pilnīgu rīcības brīvību, kad var bloķēt karti un mainīt PIN kodu pats savā lietotnē, vai tikai skatīšanās režīmu, kad var redzēt konta atlikumu, veiktos pirkumus un "X REWARDS" punktus.

"X REWARDS" programma paredz, ka "X smart" karšu lietotāji krāj punktus par kartes izmantošanu ikdienā. Par katru iztērēto eiro, veicot pirkumus, tiek saņemti punkti, un bērnu un jauniešu "X smart" kartes lietotāji līdz gada beigām par katru iztērēto eiro saņems divreiz vairāk punktu nekā citi "X smart" karšu lietotāji.

Savukārt, lai jauniegūtā maksājumu karte ikdienā nebūtu jānēsā līdzi, izslēdzot iespēju to nozaudēt, bērns vai jaunietis var izmantot arī bankas "Citadele" bezkontakta maksājumu risinājumus – aproci, uzlīmi, telefonu vai "Apple Pay" (no 13 gadiem).

Turklāt, piesakoties "X smart" kartei no 17. augusta līdz 30. septembrim, jaunajiem kartes lietotājiem pienākas īpašs bonuss – 1500 "Citadeles" klientu lojalitātes programmas "X REWARDS" punkti, ko pēcāk var apmainīt pret sevis izvēlētu balvu – kinobiļeti, maltīti u. c.

Ja runa ir par kabatas naudas apjomu un piešķiršanas biežumu, tad pareizās receptes nav – viss atkarīgs no vecāku rocības un bērna prasmes rīkoties ar naudu patstāvīgi. Jebkurā gadījumā svarīgi ņemt vērā, ka finanšu pratība atvasēm ir jāapgūst tieši tāpat kā jebkuras citas dzīves iemaņas – soli pa solim, izprotot cēloņu un seku saistību, un vislabāk to darīt kopā ar vecākiem.

Tiesa, izpratni par finansēm palīdz vairot mūsdienu tehnoloģijas, ar kurām nereti bērni iemācās rīkoties ātrāk un vieglāk nekā vecāki. "Internetbankas apguve var kļūt par aizraujošu nodarbi bērniem kopā ar vecākiem, analizējot, kam mēneša laikā visvairāk tērēts. Tā bērni paši redzēs, kur nauda iztērēta – ikdienas saldumos, izklaidēs, hobijos – un cik izdevies iekrāt. Noteikti ir vērts testēt iespējas kopā ar bērniem, piemēram, skaidras naudas izņemšanu. Kopīgs gājiens uz bankomātu un konkrētās bankas bankomāta īpatnību iepazīšana radīs izpratni, piemēram, par to, ka daži bankomāti vispirms izsniedz naudu, bet citi – karti. Lai izveidojas pieradums, ieteicams paņemt arī izdrukātu čeku, tos sakrāt un pievienot ikmēneša norēķinu analīzei," iesaka Jērāne.

Jebkurā gadījumā pirms bankas konta atvēršanas bērnam vai pusaudzim nepieciešams izrunāt, kādam mērķim paredzēts konts un tajā esošā nauda. Būtiski ir izglītot bērnu arī par drošības jautājumiem – PIN kodu neizpaušanu citiem, rīcību gadījumā, ja bankas karte ir nozaudēta vai aizmirsts PIN kods utt. Ieteikums vecākiem – minēt bērniem izprotamus piemērus, palīdzot apjaust, ka internetbankā ir īsta nauda. Ja iztērē nedēļai saplānoto budžetu vienā dienā saldumos, tad kabatas nauda ir beigusies un būs jāgaida nedēļa līdz nākamās "porcijas" saņemšanai.

"Vienmēr noderīgi atcerēties, ka labākais veids, kā bērnam kaut ko iemācīt, ir rādīt piemēru ar savām darbībām, piemēram, ja ģimenē ir ieradums kopīgi plānot iknedēļas pirkumus vai brīvdienu izklaides, bērni to pārņems kā normālu ieradumu arī savā dzīvē. Tāpat ir ar budžeta plānošanu. Ja vecāki nemitīgi brīnās, kur paliek nauda, nav grūti uzminēt, kāda būs bērna attieksme pret finanšu plānošanu," rezumē Jērāne.

Vairāk informācijas par pieteikšanos "X smart" kartei bērniem un jauniešiem, tās priekšrocībām un "X REWARDS" programmu – bankas "Citadele" mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!