Foto: Publicitātes foto
Jebkuras izmaiņas sagādā neērtības. Vienmēr taču vieglāk ir "pieturēties" pie vecajām labajām tradīcijām un uzņēmumā labi zināmajiem procesiem, nevis mācīties un arī darbiniekiem likt vai klientus aicināt apgūt ko jaunu. Tāpēc mīti ir tik izdevīgi – tie ļauj neveikt pārmaiņas. Arī par elektronisko parakstīšanos maldīgu pieņēmumu netrūkst.

1. mīts: Elektroniskā parakstīšanās nav droša

Elektroniskā parakstīšanās ir droša, īpaši, ja tiek izmantots kvalificēts elektroniskais paraksts. Tam juridiski ir tieši tāds pats spēks kā fiziski ar roku rakstītam parakstam. Tas nozīmē – ja kādreiz būs nepieciešama vēršanās tiesā, tad nebūs problēmu pierādīt ne ar "Smart-ID", ne ar "eParaksts mobile" radīto elektronisko parakstu autentiskumu.

Lai elektroniskā paraksta pakalpojuma sniedzēji varētu piedāvāt elektronisko parakstu, kas atbilstu augstākajiem kritērijiem, tiem ir jāiztur nopietna drošības pārbaude no Eiropas Savienības atbildīgo institūciju puses. Turklāt "Dokobit" ir uzstādījis papildus drošības mehānismus, un uzņēmuma sistēmās pastāvīgi tiek veikti neatkarīgi auditi. Rezultātā "Dokobit" ir ieguvis ES kvalificēta uzticamības pakalpojumu sniedzēja statusu validācijas pakalpojumam, un uzņēmuma darbību uzrauga ES dalībvalsts uzraugošā iestāde.

2. mīts: Daudziem klientiem joprojām nav elektroniskā paraksta

Iespējams, tā ne tik sen bija patiesība, taču pandēmija šajā jautājumā pilnīgi noteikti ieviesa pamatīgas korekcijas. "Smart-ID" lietotāju skaits Latvijā tuvojas 1 miljonam – 2020. gada beigās tas bija 983 000. Tas nozīmē, ka vairāk nekā pusei Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju ir "Smart-ID" konts. Lielākajai daļai no tiem – vairāk nekā 660 000 "Smart-ID" lietotāju – ir kvalificētais konts. Tas nozīmē, ka viņi "Smart-ID" var izmantot, lai elektroniski parakstītu dokumentus.

Elektroniskos parakstus "eParaksts mobile" mobilajā lietotnē ir ieguvuši vairāk nekā 100 000 lietotāju. Turklāt elektronisko parakstīšanos šobrīd piekopj un līdz ar to arī popularizē virkne valsts un privātu iestāžu – Latvijas Valsts Radio un televīzijas centrs, kas uztur "eParaksts" rīkus, ziņo, ka jau vairāk nekā 130 portālos ieviesta autentifikācija ar "eParaksts" rīkiem un šis skaits turpina pieaugt. Šobrīd jau iespējams pieteikties medicīnas, apdrošināšanas, finanšu, sadzīves, notāru, juridiskajiem un citiem pakalpojumiem.

3. mīts: Elektroniski parakstīti dokumenti pēc kāda laika vairs nebūs derīgi

Elektroniskajam parakstam uz elektroniskā formāta dokumentiem tiek pievienots laika zīmogs un paraksta sertifikāta atsaukšanas dati. Paraksti uz dokumentiem būs derīgi, kamēr netiks oficiāli paziņots, ka algoritms, kas tiek izmantots paraksta veikšanas laikā, ir kļuvis vājš. Šādi paziņojumi lielākoties ir saistīti ar skaitļošanas jaudas pieaugumu un to nosaka Eiropas Savienības Kiberdrošības aģentūra. Iepriekš nav iespējams paredzēt, kad šāds ziņojums tiks izplatīts, taču tas arī nenozīmē, ka paraksts uzreiz kļūst nederīgs. Tā algoritma atjaunošanai parasti tiek dots ilgāks laiks.

Uzglabājot dokumentus Dokobit portālā, par elektroniskā paraksta derīguma termiņu uz dokumentiem parūpēsies Dokobit. Portālā glabātajiem dokumentiem nepieciešamības gadījumā tiek veikta periodiska laika zīmogošana ar jaunu un spēcīgāku algoritmu.

4. mīts: Būs haoss, jo nebūs viena vieta, kur glabāt visus dokumentus

Tā nav taisnība, jo visus uzņēmuma elektroniski parakstītos dokumentus droši un ērti var glabāt vienuviet – Dokobit portālā. Tajā iespējams izveidot kontu, kur atrodas visi uzņēmuma elektroniski parakstītie dokumenti, grupējot un dalot sev ērtās kategorijās. Dalīšanās ar citiem darbiniekiem notiek līdzīgi kā, piemēram, "Google Drive", kad noteiktiem cilvēkiem tiek piešķirta pieeja noteiktām mapēm vai dokumentiem.

Ar "Dokobit" iespējams arī organizēt elektronisko parakstīšanos gan uzņēmuma iekšienē, gan, aicinot klientus un sadarbības partnerus "no ārpuses" parakstīties elektroniski. Tas nozīmē, ka par nepieciešamību parakstīt kādu dokumentu portāls automātiski nosūtīs informāciju tam darbiniekam vai klientam, kura paraksts ir nepieciešams. Ja viņš aizmirsīs parakstīties, izmantojot portālu, ir iespēja nosūtīt atgādinājumu.

Par "Dokobit" priekšrocībām pārliecinies pats – fiziskas personas profila izveide un piecu elektronisko parakstu izmantošana mēnesī ir bez maksas! Izmēģini šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!