Foto: Publicitātes foto

"Luminor" banka elektronisko dokumentu parakstīšanu izmanto no tās pirmsākumiem. Sākotnēji bankā Latvijā tika lietots tikai "eParakstītājs", taču pēdējo gadu laikā papildus esošajiem risinājumiem banka var izmantot arī "Dokobit" portālu. Šobrīd "Luminor" bankas klienti un darbinieki var ērti parakstīt dokumentus elektroniski, izvēloties sev piemērotāko parakstīšanas veidu un elektroniskā paraksta nesēju.

Gatavi arī pirms pandēmijas

"Luminor" bankā elektroniski tiek parakstīts vairums dokumentu, un tam ir nodrošināta visa nepieciešamā infrastruktūra. Bankas dokumentu un to aprites digitalizācija bija viens no uzņēmuma stratēģiskajiem mērķiem, kas tika realizēts un regulāri tiek papildināts ar jauninājumiem. Pandēmijas laikā sistēma izrādījās īpaši svarīga, jo šajos apstākļos ļāva raiti turpināt darbu. Vairums darbinieku jau pirms tam bija iepazinušies ar elektroniskā paraksta iespējām.

"Redzam, ka ik gadu mūsu elektroniski parakstīto dokumentu apjoms būtiski palielinās. Īpaši pēdējo mēnešu laikā novērojam to skaita strauju pieaugumu. Piemēram, pagājušajā gadā mūsu elektronisko parakstu izmantošanas reizes, kas veiktas "Dokobit" portālā vien, pieauga par vairāk nekā 30%. Pērn decembrī "Dokobit" portālu dažādu dokumentu parakstīšanai ar elektronisko parakstu tika izmantota aptuveni 20 tūkstošu reižu," stāsta Iveta Lukševica, "Luminor" dokumentu vadības nodaļas vadītāja.

Lielākā daļa "Luminor" sadarbības partneru un klientu līdz šim bijuši atsaucīgi, un uz aicinājumiem elektroniski parakstīt dokumentus ir bijuši ieinteresēti un reaģējuši pozitīvi. Digitālā dokumentu aprite ir atbilstošs un aktuāls risinājums – īpaši pandēmijas apstākļos, kad tikšanās iespējas klātienē ir ierobežotas.

Ir vērts sākt pierast pie digitālajiem risinājumiem

Gadījumos, ja klients uzstāj uz fizisku parakstu dokumentos, "Luminor" darbinieki ir gatavi palīdzēt. "Bankā tiek veicināta elektronisko dokumentu aprite, un darbinieki iedrošina arī klientus un sadarbības partnerus izmantot elektronisko parakstu. Bankas darbinieki arī nodrošina atbalstu un nepieciešamo palīdzību, ja rodas kādas neskaidrības," komentē Lukševica.

Elektroniskās parakstīšanās iemaņas ir vērts apgūt katram – šis ir īstais laiks, lai pierastu pie digitāliem risinājumiem. Jau pēc dažiem gadiem tie kļūs par mūsu ikdienas neatņemamu sastāvdaļu. No 2023. gada Latvijā plānots ieviest obligāto eID karti un tajā būs iestrādāts elektroniskais paraksts. "Protams, daudzi ir pieraduši pie dokumentiem papīra formātā, un pieradums rada lielāku drošības sajūtu. Ikdienā esam pamanījuši, ka liela daļa iedzīvotāju joprojām nezina, ka elektroniskajam parakstam ir tāds pats juridiskais spēks kā ar roku veiktam parakstam, tāpēc mēdz šaubīties par paraksta drošību un juridisko spēku. Ņemot vērā straujo digitālo attīstību, pārvietošanās ierobežojumus, pāreju uz attālinātu komunikāciju un elektronisko dokumentu apriti, cilvēki arvien vairāk novērtēs elektroniskā paraksta nodrošinātās ērtības un varēs paši pārliecināties par tā priekšrocībām. Visticamāk arī šajā jomā nākotnē tiks piedāvāti arvien jauni risinājumi," spriež Lukševica.

Uzņēmumiem, kas šaubās vai vēl apsver elektronisko dokumentu aprites risinājumu ieviešanu, Luminor bankas pārstāve norāda uz iespējamiem ieguvumiem: "Elektroniskais paraksts ir praktisks rīks, ar kuru viegli un ātri parakstīt dokumentus. Elektronisku dokumentu apmaiņu var veikt virtuālajā vidē, kas atvieglo virkni procesu klientu apkalpošanas jomā un samazina administratīvās izmaksas, piemēram, dokumentu uzskaiti un arhivēšanu. Elektronisko dokumentu apmaiņa ietaupa gan mūsu, gan klientu laiku un neveido papildu izdevumus," saka Lukševica. Viņa iesaka arī uzreiz apdomāt par drošas dokumentu uzglabāšanas un uzskaites sistēmas izveidi vai iegādi.

"Dokobit" portāls nodrošina gan ērtu elektronisko parakstīšanos, gan drošu dokumentu uzglabāšanu un uzskaites sistēmu. Izmēģini bez maksas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!