Foto: Publicitātes foto
Tā kā e-zīmogi kļūst aizvien populārāki, ir vērtīgi par tiem uzzināt vairāk. Šajā rakstā plašāk par to, kas ir e-zīmogs, kā to izmantot, kādās formās tas ir pieejams un kuru izvēlēties.

Kas ir elektroniskais zīmogs jeb e-zīmogs?

E-zīmogs faktiski ir parasts uzņēmuma zīmogs, kas pieejams elektroniskā formā. E-zīmogi tiek izsniegti tikai juridiskām personām. Dokumenta e-zīmogošana ir apzināta darbība, kas apliecina datus dokumentā (integritāte), kā arī juridisku personu, kas pievieno zīmogu (autentiskums), un datu izcelsmi.

Elektroniskie zīmogi, tāpat kā elektroniskie paraksti, ir gan uzlabotie, gan kvalificētie. Ar kvalificētu e-zīmogu apzīmogotam elektroniskajam dokumentam ir tāds pats juridiskais spēks kā oriģinālajam dokumentam, kas apzīmogots ar parastu uzņēmuma zīmogu. Kvalificēts e-zīmogs ir atzīts visā Eiropas Ekonomiskajā zonā.

E-zīmogu veidi

Atkarībā no e-zīmoga līmeņa to var izsniegt divos veidos. Uzlabots e-zīmogs ar kvalificētu sertifikātu tiek glabāts mākonī speciālā aparatūras drošības modulī organizācijas infrastruktūrā un tiek integrēts informācijas sistēmās. Kvalificētu e-zīmogu var izsniegt USB marķierierīcē vai glabāt mākonī. E-zīmogs, kas atrodas mākonī, tiek glabāts īpašā aparatūras drošības modulī, kas ir iekļauts Eiropas Komisijas administrētajā kvalificēto e-parakstu un e-zīmogu veidošanas ierīču sarakstā.

Izmantojot mākonī bāzētu e-zīmogu, nav nepieciešama atsevišķa ierīce, jo tā ir integrēta uzņēmuma informācijas sistēmā un tai var piekļūt centralizēti. Tas nozīmē, ka visi organizācijas darbinieki, kuriem ir pieeja e-zīmogam, to var ērti izmantot un nav nepieciešama ierīce - šajā gadījumā USB zibatmiņa. Turklāt ar mākonī bāzētu e-zīmogu ir iespējams zīmogot vairākus dokumentus kopā nevis katru atsevišķi.

E-zīmoga izmantošanas piemēri

E-zīmogus var izmantot, lai apstiprinātu integritāti un izcelsmi dokumentiem, piemēram, tādai sensitīvai informācijai kā finanšu pārskati vai informācijai par personas veselību. Ar e-zīmogu var apzīmogot automātiski ģenerētus dokumentus, piemēram, rēķinus, maksājuma un datu bāžu izrakstus. Tāpat iespējams apstiprināt automatizētus procesus, piemēram, zibmaksājumus no vienas ierīces uz otru. Tas var būt arī jeburš cits process, kur ierīce var komunicēt ar ierīci bez cilvēku iesaistes – viena ierīce automātiski uzliek e-zīmogu bez cilvēka iesaistes un cita ierīce to nolasa un apstiprina vai veic kādu darbību, balstoties uz apstiprināto apzīmogoto informāciju.

Kas ir nepieciešams, lai sāktu izmantot e-zīmogu?

Elektroniskā zīmoga lietošanai ir nepieciešams kvalificēts e-zīmoga sertifikāts, kuru izsniedz tikai kvalificēts uzticamības pakalpojumu sniedzējs, USB vai HSM e-zīmoga izveidošanas ierīce, kā arī programmatūra, kas spēj strādāt ar e-zīmogu USB vai ir integrēta ar izvēlēto HSM. Ierīcei ir jāspēj pievienot zīmogs izvēlētajam dokumentu veidam (EDoc, PDF, ASiC-E u.c.) vai arī jāzina, kā šos dokumentus formatēt.

Lai sāktu izmantot e-zīmogu, ir divas iespējas:

● iegādāties e-zīmogu jebkurā formā un pašiem parūpēties par papildu programmatūru. E-zīmogu var iegādāties no dažādiem pakalpojumu sniedzējiem, kas ir minēti šajā sarakstā. Nav svarīgi, kuras valsts vai iestādes zīmogs no iepriekš minētā saraksta tiek pirkts, jo tas būs derīgs visā Eiropas Savienībā;

● iegādāties e-zīmogu kā pakalpojumu un neuztraukties par papildus izdevumiem. Visērtāk ir izmantot "Dokobit" portālu, kas nodrošina pieeju visam nepieciešamajam: kvalificētam e-zīmoga sertifikātam no partneruzņēmuma "SK ID Solutions", kas ir starptautisks e-identitātes risinājumu nodrošinātājs un kvalificētu uzticamības pakalpojumu sniedzējs, kā arī mākonī balstītu HSM un platformu zīmogu izmantošanai ("Dokobit" portālu vai "e-sealing API").

Šeit ir salīdzinājums, lai atšķirības ir vieglāk saprotamas:

Vairāk par "Dokobit" e-zīmogu pakalpojumu

Ja vēlies iegādāties "Dokobit" e-zīmogu kā pakalpojumu vai Tev ir vēl kādi jautājumi, aizpildi šo kontaktformu "Dokobit" mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!