Foto: LETA
Otrdien Satversmes tiesā iesniegta prasība atcelt Ministru kabineta lēmumu, kas paredz eiro ieviešanu no 2014.gada 1.janvāra, informēja biedrība "Antiglobalisti".

Prasību iesniedza privātpersona Romans Pokovba, viņš uzskata, ka ar lēmumu par eiro ieviešanas termiņu tiek pārkāptas iesniedzēja tiesības lemt referendumā par eiro ieviešanas datumu.

Prasības iesniedzējs uzskata, ka Latvijas pilsoņiem ir tiesības lemt arī par eiro ieviešanas datumu. Iesniedzējs prasa atzīt valdības lēmumu par neatbilstošu Satversmei un atcelt to.

"Esmu pārliecināts, ka 2014. gads ir nelabvēlīgs laiks pāriešanā uz eiro," paziņojumā medijiem norāda Pokovba.

Jau ziņots, ka no otrdienas, 1.oktobra, kad līdz eiro ieviešanai Latvijā palikušas 92 dienas, sākās cenu paralēlās atspoguļošanas periods, kad tirgotājiem un pakalpojumu sniedzējiem preču un pakalpojumu cenas jānorāda gan latos, gan arī eiro. Arī patērētājiem paredzētajos kases čekos darījuma kopsummai jābūt norādītai gan latos, gan eiro. Līdzīgi abās valūtās jābūt norādītai arī kopsummai iedzīvotājiem nosūtītajos rēķinos.

Latvija eirozonai pievienosies 2014.gada janvārī, kļūstot par 18.eirozonas valsti. Pāreja no latiem uz eiro notiks saskaņā ar oficiālo kursu - viens eiro ir 0,702804 lati jeb 1,42 eiro par vienu latu.

Pēc pārejas uz eiro nākamā gada pirmās divas nedēļas Latvijā būs latu un eiro paralēlās apgrozības periods, kad iedzīvotāji tirdzniecības vietās varēs norēķināties vēl latos un jau eiro, bet atlikums tiks izdots eiro. Izņēmums būs sabiedriskais transports, kur, maksājot latos, arī atlikums tiks izdots latos, bet tie iedzīvotāji, kas norēķināsies eiro, atlikumu saņems eiro.

Algas, pensijas un pabalstus nākamā gada janvārī visiem izmaksās eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!