Foto: Reuters/Scanpix

Viena no lielākajām starptautiskajām reitingu aģentūrām "Fitch Ratings" otrdien nolēmusi paaugstināt Latvijas kredītreitingu par vienu pakāpi, nosakot stabilu reitinga nākotnes prognozi.

"Fitch Ratings" savu lēmumu pamatojusi ar Eiropas Savienības (ES) Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes (ECOFIN) galīgo lēmumu uzaicināt Latviju pievienoties eirozonai no 2014. gada 1. janvāra. Aģentūra uzskata, ka eiro ieviešana ir pozitīvs solis Latvijas mazajai un atvērtajai ekonomikai, kas jau tagad ir stipri "eiroizēta". Latvijas novērtējums ilgtermiņa un īstermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā ir paaugstināts no "BBB" uz "BBB+" ar stabilu reitinga prognozi nākotnē (Outlook Stable), portālu "Delfi" informēja Finanšu ministrijā (FM).

"Kredītreitinga paaugstināšana ir secīgs notikums Eiropas Savienības (ES) Ekonomisko un finanšu jautājumu (ECOFIN) padomes sanāksmē apstiprinātajam galīgajam lēmumam par Latvijas pievienošanos eirozonai. To apstiprina arī iepriekšējās prognozes par to, ka, tiklīdz Latvija saņems akceptu eiro ieviešanai, kredītreitings tiks paaugstināts. Šis valstij ir ļoti nozīmīgs novērtējums, kas saistāms ar tautsaimniecības attīstību un valsts reputāciju ārvalstu investoru acīs. Kredītreitinga paaugstināšana ir arī starptautisks pierādījums, ka joprojām varam sevi parādīt kā uz attīstību un konkurētspēju orientētu valsti," vērtējis finanšu ministrs Andris Vilks (V).

"Fitch Ratings" arī norāda, ka Latvijas ekonomika ir cieši integrēta Eiropas Savienības ekonomikā – gan tirdzniecības un investīciju jomā, gan ņemot vērā, ka būtisku daļu finanšu sektora veido Ziemeļvalstu bankas. Latvijas ekonomika ir parādījusi Mātsrihtas kritēriju izpildei nepieciešamo elastību, un Latvijas pievienošanās eirozonai vēl vairāk veicinās uzticēšanos tās īstenotajai ekonomikas politikai. Pievienošanās eirozonai samazinās arī atvērtos kredītriskus, kas saistīti ar ārvalstu valūtu darījumiem banku sektorā, kā arī samazinās augsto neto valsts ārējā parāda līmeni, paudusi reitingu aģentūra.

Aģentūra "Fitch Ratings" uzsver, ka pievienošanās eirozonai uzlabos fiskālo un ārējo finansēšanas elastību, izmantojot eiro kursa rezerves valūtas statusu. Pievienošanās eirozonai arī nodrošinās Latvijas Bankai piekļuvi Eiropas Centrālās bankas likviditātes instrumentiem

Fitch Ratings noteikusi stabilu kredītreitinga nākotnes novērtējumu, jo iespējamie ar ekonomikas attīstību saistītie riski ir sabalansēti. Ja Latvijas ekonomika turpinās uzrādīt spēcīgu, sabalansētu izaugsmi un būtisku ārējā parāda samazinājumu, varētu sekot turpmāka Latvijas kredītreitinga paaugstināšana.

Jau vēstīts, ka otrdien Briselē Eiropas Savienības (ES) Finanšu ministru padome (ECOFIN) oficiāli apstiprināja Latvijas dalību eirozonā un 2014.gada 1.janvārī mūsu valsts kļūs par 18 eirozonas dalībvalsti.

ECOFIN nolēma, ka eiro maiņas kurss Latvijā arī turpmāk būs 1€=0,702804 lati. Tāds tas tika jau noteikts 2005.gadā, kad lats tika piesaistīts eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!