Foto: DELFI Aculiecinieks
Augustā, salīdzinot ar jūliju, patēriņu preču cenas samazinājās par 0,3%, bet, salīdzinot ar pagājušā gada augustu – cenas pieauga par 1,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Mēneša laikā cenas precēm saruka par 0,4%, bet pakalpojumiem pieauga par 0,1%. Visvairāk cenu pārmaiņas augustā ietekmēja cenu kritums pārtikai, apaviem, alkoholam un tabakai, kā arī cenu kāpums transportam, veselības aprūpes precēm un pakalpojumiem un mājokļa uzturēšanas izdevumiem.

Visvairāk cenas saruka kartupeļiem un dārzeņiem (-16,7%), ko galvenokārt noteica jaunās ražas nonākšana tirgū. Cenas samazinājās arī augļiem (-3,9%), sulām un atspirdzinošiem dzērieniem (-0,9%), maizei un graudaugu izstrādājumiem (-0,1%).

Savukārt dārgākas kļuva zivis un zivju izstrādājumi (+1,1%), gaļa un gaļas izstrādājumi (+0,6%), pārējie pārtikas produkti (+0,5%), tēja un kafija (+0,1%), cukurs un saldumi (+0,1%).

Apģērbiem cenas samazinājās par 0,8% un apaviem par 7,3%, ko veicināja sezonas preču izpārdošana.

Mājokļa uzturēšanas izdevumi augustā palielinājās par 0,2%, tajā skaitā cenas pieauga mājokļu īres maksai (+1%) un cietajam kurināmajam (+1,1%).

Cenas samazinājās alkoholiskajiem dzērieniem (-2,1%), ko galvenokārt ietekmēja atlaides lielākajos veikalu tīklos. Lētāks kļuva alus (-3,8%), vīns (-1,1%) un stiprie alkoholiskie dzērieni (-0.8%).

Vidējais cenu līmenis palielinājās degvielai (+5%), tajā skaitā 95. markas benzīnam – par 4,7%, un dīzeļdegvielai – par 6,3%. Toties aktīvās sezonas noslēguma akciju ietekmē cenas kritušās velosipēdiem (-3,4%). Pasažieru gaisa transporta pakalpojumiem cenas samazinājās par 1,2%.

Veselības aprūpes precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis pieauga par 0,9%, kur medikamentiem un uztura bagātinātājiem cenas palielinājās par 1,7%, bet lētāki kļuva sanatoriju pakalpojumi (-2,2%).

Šā gada augustā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada augustu, bija par 1,7% augstāks. Precēm cenas pieauga par 1,7%, bet pakalpojumiem – par 1,8%.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 3,1%.

2011.gada augustā, salīdzinot ar 2011.gada jūliju, vidējais patēriņa cenu līmenis samazinājās par 0,3%.

Cenu pārmaiņas patēriņa grupās 2012.gada augustā, salīdzinot ar 2012.gada jūliju 

Jau ziņots, ka cenu kāpums jūlijā turpina bremzēties - vidējais patēriņa cenu līmenis šā gada jūlijā, salīdzinot ar atbilstošu mēnesi pērn, bijis par 1,7% augstāks. Patēriņa cenu pieaugums Latvijā mazinās jau vairākus mēnešus pēc kārtas. Jūnijā gada inflācija Latvijā bija 1,9%, maijā - 2,2%, aprīlī - 2,8%, martā - 3,3%, februārī - 3,4%, janvārī - 3,6%, decembrī - 4%.

Pērn vislielākais cenu kāpums sasniegts maijā, kad patēriņa cenas bija pieaugušas par 5%, salīdzinot ar attiecīgu laika posmu gadu iepriekš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!