Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas ekonomika šogad augs straujāk nekā ASV un visu pārējo pasaules attīstīto valstu ekonomikas, prognozē Starptautiskais Valūtas fonds (SVF).

SVF prognozē, ka Krievijas ekonomikas izaugsme šogad būs 3,2% apmērā, kas ir ievērojami vairāk nekā, piemēram, ASV (2,7%), Vācijā (0,2%), Apvienotajā Karalistē (0,5%) un Japānā (0,9%).

Naftas eksports ir saglabājies stabils, un valdības izdevumi ir augsti, kas veicina izaugsmi, norāda SVF.

Kopumā, neraugoties uz daudzām drūmām prognozēm, pasaules ekonomika ir bijusi "pārsteidzoši noturīga", uzsver SVF.

Neraugoties uz to, ka Kremlim piemērotas sankcijas saistībā ar iebrukumu Ukrainā, SVF bija jāuzlabo savas janvāra prognozes par Krievijas ekonomikas attīstību 2024. gadā. Turklāt tas norādījis, ka, lai gan 2025. gadā izaugsme būs zemāka, tā joprojām būs augstāka par iepriekš prognozēto un sasniegs 1,8%.

SVF pauž, ka līdztekus spēcīgam naftas eksportam izaugsmi veicinājušas arī privāto un valsts uzņēmumu investīcijas un stabilais privātais patēriņš Krievijā.

SVF ekonomisti arī brīdina, ka Izraēlas un Hamās konflikta turpmāka saasināšanās Tuvajos Austrumos var izraisīt pārtikas un enerģijas cenu pieaugumu visā pasaulē. Uzbrukumu turpināšanās kuģiem Sarkanajā jūrā un karš Ukrainā arī varētu ietekmēt līdz šim pārsteidzoši noturīgo pasaules ekonomiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!