Foto: Publicitātes foto
AS "Gaso" ik gadu iegulda apmēram 5,5 miljonus eiro dabasgāzes sadales sistēmas renovācijā un modernizācijā. Līdzekļi galvenokārt tiek ieguldīti dabasgāzes sistēmas stabilizācijā, dabasgāzes regulēšanas iekārtu, hidroslēgu, kondensātsavācēju un daudzdzīvokļu dzīvojamo māju un mazstāvu apbūves ievadu rekonstrukcijā, kā arī gāzesvadu elektroaizsardzības sistēmas rekonstrukcijā. Tas ir ievērojams investīciju apjoms, bez kura drošu un stabilu gāzapgādi mūsu valstī nodrošināt nav iespējams.

"Dabasgāzes sadales sistēma tika izbūvēta pirms 50 un vairāk gadiem, un daudzi tās elementi ir fiziski un morāli novecojuši – tātad to nomaiņu nepieciešams rūpīgi plānot un realizēt. Ne vienmēr sarežģītie remontdarbi ir iespējami bez dabasgāzes piegādes pārtraukuma lietotājiem, un to ilguma samazināšana, līdztekus gāzapgādes sistēmas modernizācijai, ir viena no uzņēmuma stratēģiskajām prioritātēm", uzsver "Gaso" valdes loceklis Aleksandrs Koposovs. Jo bez sistēmas plānveida remontiem būtiski palielinās ne tikai avārijas situāciju rašanās iespēja, bet, pats galvenais, arī cilvēku dzīvības un veselības apdraudējums.

Vasara – plānveida remontdarbu laiks

Vasaras sezona – no aprīļa līdz oktobrim – ir "Gaso" plānveida darbu laiks. Minētajā laika posmā veic gan sadales sistēmas sacilpošanu, dabasgāzes regulēšanas iekārtu un ēku ievadu rekonstrukciju, gan ekspluatācijā esošo novecojošo sistēmas elementu, noslēgierīču un tehnoloģisko iekārtu nomaiņu.

Cauruļvadi un spiediena regulēšanas punkti

GRP 98 RĪGĀ, JAUNCIEMA GATVĒ

Sacilpojot sadales gāzes vadus, tiek panākta spiediena stabilizācija noslogotajos sistēmas posmos un stabila gāzes piegāde no vairākiem virzieniem. Realizējot sacilpojumu, tiek iegūtas plašākas iespējas variēt ar plūsmām un izmantot neatkarīgus padeves avotus remontdarbu vai atsevišķu gāzesvadu posmu rekonstrukcijas un avārijas gadījumos, kā arī tiek būtiski palielinātas jaunu dabasgāzes lietotāju pieslēgšanās iespējas. Sadales sistēmas sacilpojumi būtiski samazina riska faktorus gāzesvadu ekspluatācijā.

Izpildot gāzes regulēšanas punktu periodiskās apkopes, tiek konstatēti dažādi defekti, kuru novēršanai nepieciešami lieli finansiālie ieguldījumi un darbs. Šo defektu novēršana notiek nekavējoties vai arī tiek iekļauta akciju sabiedrības "Gaso" kapitālieguldījumu programmā. Viss atkarīgs no defektu rakstura. Defekti var būt dažādi – sākot ar bojātu žogu, ko nepieciešams nomainīt, līdz pat regulēšanas iekārtas elementu defektiem, kad ir nepieciešama detaļas pilnīga nomaiņa vai spiediena regulēšanas punkta pilnīga rekonstrukcija.

Aktīvi norit darbs arī pie gāzapgādes sistēmas stabilitāti nodrošinošo iekārtu – gāzes spiediena regulēšanas punktu – rekonstrukcijas. Šobrīd Latvijā darbojas ap 180 ēkās izvietotie gāzes regulēšanas punkti (GRP) un vairāki tūkstoši tā dēvēto skapjveida gāzes regulēšanas punktu (SGRP). Ik gadu tiek renovēti 5-6 ēkās atrodošie GRP, kā arī vairāki desmiti SGRP.

GRP, ja iespējams, aizstāj ar skapjveida GRP. Tādā veidā sistēma tiek padarīta arī kompaktāka: ja ēku GRP var aizņemt palielas istabas apjomu, tad skapjveida GRP izvietošanai nevajag vairāk par dažiem kvadrātmetriem. GRP rekonstrukciju gadījumā patērētāju atslēgumi var arī nebūt nepieciešami – viss atkarīgs no konkrētās situācijas un GRP izvietojuma gāzapgādes tīklā.

Noslēgierīces

KONDENSĀTSAVĀCĒJS AIZKRAUKLE, LĀČPLĒŠU IELA

Izpildot gāzesvadu aku, tajās uzstādīto noslēgierīču, kā arī virszemes noslēgierīču revīziju, tiek konstatēti dažādu veidu bojājumi, kas nekavējoties tiek novērsti. Gadījumos, ja remontdarbi nav iespējami, tiek lemts par noslēgierīču nomaiņu vai likvidāciju. Iepriekš minētie noslēgierīču nomaiņas, likvidācijas vai uzstādīšanas darbi tiek iekļauti "Gaso" kapitālieguldījumu programmā.

Tiek veikta arī padomju laikā uzstādīto kondensāta savācēju un hidroslēgu demontāža, tā vietā uzstādot bezaku noslēgierīces. Zemā spiediena gāzapgādes sistēmā uzstādītie hidroslēgi tiek izmantoti gāzes padeves pārtraukšanai, bet kondensātsavācēji – gāzesvados esošā šķidruma savākšanai. Hidroslēgs kā noslēgierīce ir salīdzinoši droša, taču noslēgšanas process sarežģīts – noslēgšanas laikā sistēmā var iekļūt ūdens, kas var traucēt gāzapgādes sistēmas darbību, un hidroslēga ekspluatācija, salīdzinot ar bezaku noslēgierīci, ir salīdzinoši dārga. Zemā spiediena kondensātsavācēji galvenokārt izbūvēti bijušajās sašķidrinātās gāzes sistēmās, un mūsdienās to nepieciešamība sistēmā reti ir pamatota. Galveno bīstamību sadales gāzesvadu sistēmās hidroslēgi un kondensātsavācēji rada tādēļ, ka tie ir 20 līdz 60 gadus veci, izgatavoti darbnīcu apstākļos, to metinājumu šuves nav starotas un tie izvietoti blīvi apdzīvotās teritorijās, galvenokārt daudzdzīvokļu ēku pagalmos.

Dabasgāzes cauruļvadu tīkla rekonstrukcija turpinās katru gadu, un pašreiz visai būtisks darbu apjoms jau ir veikts tādos "Gaso" iecirkņos kā Cēsis, Ogre un Daugavpils. Savukārt Latvijas galvaspilsētā Rīgā vēl ir gana daudz darāmā.

Ēku pievadi un ievadi

ĒKU IEVADS RĪGA, PUŠKINA IELA

Pret patērētāju atslēgumiem jutīgākā plānveida remontdarbu daļa ir dabasgāzes pievadu un ēku ievadu rekonstrukcija. "Gaso" cenšas pielāgoties konkrēto pašvaldību plāniem, kā tas redzams ielu asfalta seguma atjaunošanas un ēku siltināšanas projektos. Vidēji dabasgāzes padeves pārtraukums ēku ievadu rekonstrukciju gadījumos ilgst vienu darba dienu (3 līdz 6 stundas).

Veicot plānveida remontus – rakšanas darbus vai iekārtu montāžu, pirmkārt un galvenokārt tiek domāts par iedzīvotājiem, viņu ērtībām un to, lai minimāli tiktu traucēta gājēju un autotransporta kustība. Iedzīvotāju drošībai vietas, kur veic rakšanas darbus, tiek norobežotas ar speciālām barjerām un brīdinājuma lentām. "Gaso" plānveida remontdarbus realizē tā, lai brīvdienās būvbedres netiktu atstātas nenoklātas, un remontu vietas pēc darbiem tiek sakoptas – tās apzaļumo, kā arī atjauno asfalta vai flīžu segumu.

Dabasgāzes atslēguma ilgumam ir nozīme

Visi "Gaso" infrastruktūras plānveida remonti tiek veikti atbilstoši uzņēmuma attīstības stratēģijai, un tie mēdz būt ļoti dažādi gan pēc apjoma, gan arī sarežģītības un ilguma. Daļa no remontdarbiem notiek bez lietotāju atslēgumiem, un nākotnē, kad sistēma būs padarīta vēl modernāka, ar remontdarbiem saistīto atslēgumu skaits turpinās mazināties. Kā stāsta Koposovs, vidēji plānveida remontdarbu laikā dabasgāzes padeves atslēgumi ilgst 4 līdz 6 stundas, un tie tiek realizēti laikā, kad ekonomiski aktīvā sabiedrības daļa atrodas ārpus mājas – respektīvi, darba dienās.

Ļoti retos gadījumos, veicot apjomīgus tehnoloģisko iekārtu nomaiņu vai sistēmas elementu rekonstrukciju, nākas atslēgt dabasgāzi uz vairākām dienām vai pat nedēļu. Šādu darbu īpatsvars aizņem tikai ap 5% no visiem "Gaso" plānveida remontdarbiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!