Foto: DELFI

Kustības allaž ir bijušas neatņemama mana dzīvesveida sastāvdaļa, un dienas beigās man nekas nesagādā tādu vilšanos kā atskārsme, ka neesmu nostaigājusi optimālo soļu daudzumu. Līdz šim savu aktivitāšu monitorēšanai izmantoju vairākas atšķirīgas aplikācijas, taču nu man bija iespēja izmēģināt viedpalīgu, kas, šķiet, apvieno sevī visas pasaules aplikācijas un vēl drusciņ. Nedēļu manā rīcībā bija fitnesa viedpulkstenis "Huawei Watch GT2e", kuru lietoju kopā ar jauno "Huawei P40 Pro" viedtālruni.

"Huawei Watch GT2e" pulkstenis nav vis vienkārša fitnesa aproce, kas atgādinās, lai pārāk ilgi nesēdi un nostaigā obligātos 10 tūkstošus soļu, kas nepieciešami sirds un asinsvadu slimību profilaksei, bet gan nopietns sportošanas sabiedrotais. Tas piedāvā veselus 100 treniņu režīmus (15 profesionālus un 85 pielāgojamus), tostarp arī peldēšanu (ūdensizturīgs līdz 50 metru dziļumam un mēra nopeldēto attālumu), kalnos kāpšanu, dažādas dejas, izpletņlēkšanu, kērlingu un pat loka šaušanu, kā arī detalizēti informē par fizioloģiskajiem rādītājiem – pulsu, sirdsdarbību, skābekļa un kaloriju patēriņu utt.

Lai iegūtu detalizētu treniņu analīzi un personalizētus ieteikumus, pulkstenis jāsapāro ar aplikāciju "Huawei Health". Ar vārdu "detalizēts" es domāju arī tādas nianses kā skābekļa līmenis asinīs, kadence, vidējais soļa garums vai slodzes analīze pēc sirdsdarbības ātruma – ekstrēma, anaeoroba, aeroba, taukus dedzinoša – un iesildīšanās, kā arī precīzs atjaunošanās laiks. Ar visiem rezultātiem pēc tam iespējams dalīties arī sociālajos tīklos, tādējādi tavus sportiskos panākumus varēs novērtēt arī citi.

"Huawei Watch GT2e" aprīkots arī ar mūzikas atskaņotāja papildiespēju un atmiņu, ar kuru būs gana 500 mp3 dziesmām. Pulksteni caur "Huawei Health" ir iespējams sinhronizēt ar "Huawei Music" un saslēgt ar jebkurām "Bluetooth" atbalstošām bezvadu austiņām vai skandām, kā arī tā dizainu itin viegli iespējams pielāgot personīgajai gaumei – pieejami 15 digitāli ciparnīcu dizaini, kā arī nomaināmas krāsainas un ērtas siksniņas.

Foto: DELFI
Lai precīzi izprastu savas fiziskās sagatavotības līmeni un aktivitāšu intensitāti, fiksēju piecus dažādus treniņus – iešanu, skriešanu, riteņbraukšanu, funkcionālo treniņu un jogu. Tās ir aktivitātes, ar kurām pamīšus regulāri nodarbojos, taču bez kāda konkrēta mērķa, kas būtu jāsasniedz noteiktā laikā, – galvenais ir regulāri kustēties, pakļaujot sevi daudzveidīgai slodzei, un ilgtermiņā vairot spēku un izturību –, tāpēc pirms pulksteņa lietošanas man īsti nav skaidras izpratnes par saviem fizioloģiskajiem rādījumiem vai aktivitāšu intensitāti.

Pastaigas. Kad tas vēl bija ļauts, uz darbu ik dienu četrus kilometrus no mājām un atpakaļ mēroju kājām, tāpēc savākt 10 tūkstošus soļu nebija problēma. Nu tas tiek kompensēts ar garākām pastaigām vakaros vai brīvdienās. Garas pastaigas pa pilsētu bija manu brīvdienu aktivitāte arī pirms ārkārtas stāvokļa ieviešanas – gluži nejauši sagudroju konceptu apstaigāt maksimāli daudz Rīgas mikrorajonu, lai iemūžinātu ielas ar dīvainiem nosaukumiem, kas nu lieti noder, lai attālinātās strādāšanas režīmā neiesīkstētu un arī "nesaietu šreijā". Iesaku!

Tāds bija arī 25 km garais gājiens uz Juglu, apejot apkārt Šmerļa mežam un iepazīstot gan Velnezeru, gan Dambjapurva ezeru, kā arī atrodot Slēpotāju, Skeletona, Krosa un Biatlona ielu. Sešarpus stundu laikā ar vidējo ātrumu 3,80 km/h tika nodedzināta 1661 kalorija. Soļu skaita ziņā izpildīju trīs dienu normu – 32 147, kā arī uzzināju, ka mana vidējā soļa garums ir 78 cm, bet vienā minūtē veicu vidēji 81 soli. Kā uzzinu aplikācijas sadaļā "Maksimālais VO2" (jeb maksimālais uzņemtais skābekļa apjoms, ko var izlietot intensīva treniņa laikā), mans rezultāts ir lielisks starp sievietēm vecumā no 30 līdz 34 gadiem. Urrā!

Tieši to pašu par manu maksimālo VO2 aplikācija saka saistībā ar manu stundu un 10 minūtes ilgo 10 km skrējienu, kura laikā sadedzināju 678 kalorijas. Treniņš, kas pēc vidējā ātruma 8,56 km/h un vidējās sirdsdarbības 163 sitieni minūtē tika novērtēts kā intensīvs, paģērēja 36 stundu atjaunošanās laiku. Tas nepieciešams, lai ilgtermiņā ar šādu trenēšanās intensitāti es uzlabotu savas aerobās spējas. Nebūtu slikti šoruden noskriet pusmaratona distanci.

Riteņbraukšana. 22 km pa Maskavas ielu līdz Rumbulai un atpakaļ caur Pļavniekiem un Purvciemu līdz centram. Skati nekādi daiļie vis nav, bet šoreiz mērķis nebija pamielot acis, bet gan vienkārši pēc darba dienas, kas aizvadīta pie datora, nobraukt vismaz 20 km, kas arī tika izdarīts. Stunda un 53 minūtes ar vidējo ātrumu 11,74 km/h, sadedzinātas 470 kalorijas. Manu treniņu superpulkstenis atzina par tik mierīgu, ka nepiedāvāja ne atsevišķu slodzes analīzi, ne arī atkopšanās laiku. Nākamreiz pacentīšos labāk.

Citu dziesmu "Huawei Watch GT2e" dziedāja par manu funkcionālo treniņu mājās uz paklājiņa ar hantelēm. Vingrinājumus visa ķermeņa dziļās muskulatūras stiprināšanai man vēl pirmsvīrusa dzīvē bija ierādījusi trenere, kuras vadībā darbojos sporta zālē, tāpēc tagad vingroju savā, ne kādas tiešsaistes nodarbības diktētā tempā. Rezultātā stundas un 39 minūšu laikā sadedzināju 428 kalorijas, nodarbinot gan kāju un sēžas muskuļus, gan vēdera un muguras lejasdaļas dziļos muskuļus, gan torsu un rokas.

Tiesa, kā saka pulkstenis, ņemot vērā sirdsdarbības ātrumu (vidēji 101 sitiens minūtē), veselas 42 minūtes no treniņa klasificējamas kā iesildīšanās, tauku dedzināšana notikusi vien 8 minūtes, aerobā slodze – 6 minūtes, bet anaerobā – 2 minūtes. Īsti tad nav skaidrs, kas noticis pārējā laikā... Lai vai kā – pēc šī treniņa atkopšanās laiks bija 11 stundas. Dažs labs muskulis gan vēl smeldza pēc noliktajām 11 stundām.

Visbeidzot – joga. Šo treniņu gan es aizvadīju sertificēta fizioterapeita tiešsaistes nodarbībā, lai būtu droša, ka visu izstaipu, kā nākas, neaprobežojoties tikai ar parasto izstaipīšanos pēc skriešanas vai muskuļu trenēšanas uz paklājiņa. Stundu un deviņas minūtes ilgajā nodarbībā ar vidējo sirdsdarbības ātrumu 69 sitieni minūtē (augstākais bija 124 sitieni minūtē) es sadedzināju 189 kalorijas. Iesildīšanās – 7 minūtes, tauku dedzināšana – 1 minūte. Aerobā un anaerobā slodze šoreiz izpalika, bet tāds jau arī nemaz nebija mērķis. Vajadzēja ieelpot mieru un izelpot stresu. Par stresu un miegu stāstīšu atsevišķi.

Rezultātā uzzinu, ka nedēļā esmu nostaigājusi 79128 soļus, kas dienā vidēji veido 11304 soļus. Fizisko aktivitāšu rezultātā kopumā nodedzināta 4851 kalorija – dienā vidēji 485. Sirdsdarbības diapazons diennakts laikā svārstās no 43 līdz 177 sitieniem minūtē, vidējais – 60 sitieni minūtē (miera stāvoklī normāls rādītājs ir 60–80 sitieni minūtē). Savukārt "VO2 Max", ņemot vērā visas manas kustības un to mērījumus, ir 45 ml/kg/min. Aplikācija apgalvo, ka tas ir "ļoti labs sievietēm vecumā no 30 līdz 34 gadiem", un paredz, ka pusmaratonu es noskrietu divās stundās un 11 minūtēs.

Foto: Publicitātes foto
Vēl jāpiemin arī tādas pulksteņa funkcijas kā laika prognoze, barometrs, kompass un lukturītis, kas lieti var noderēt pārgājienos ārpus pilsētas vai orientēšanās pasākumos. Tas aprīkots arī ar hronometru, taimeri, modinātājpulksteni (no sākuma neticēju, ka spēšu pamosties tikai tāpēc, ka vibrē plaukstas locītava, bet mierīgi!), iespēju sazvanīt savu dīvāna spraugā iesprūdušo tālruni un pieslēgt visas iespējamās pasaules notifikācijas, kuras tu saņem telefonā.

Un tas viss 24/7 režīmā divu nedēļu garumā ar vienu vienīgu uzlādi! Tiesa, par to gan pārliecināties nepaspēju. Pēc nedēļas lietošanas, kas ietver arī sapārošanu ar lietotni un tās versijas atjaunināšanu, pulksteņa akumulatora līmenis ir 15%.

Vārdu sakot – kosmosa stacija, ne pulkstenis! Turklāt tas darbojas ne tikai kā vagars, ik pēc stundas atgādinot, ka laiks izkustēties, bet arī kā iedvesmotājs – jo tā vien gribas izmēģināt visas tā piedāvātās iespējas un pierādīt, ka varu labāk. Kam? Sev, protams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!