Foto: Publicitātes foto
Teju pirms 40 gadiem, 1983. gadā, tika radīts pirmais mobilais tālrunis pasaulē. Kopš tā laika tālruņi ir pilnībā mainījušies – mēs tos pārvaldām nevis ar pogu, bet ar pieskārienienu palīdzību, ar tiem varam fotografēt un filmēt, un to spējas nu jau pielīdzināmas datoru kapacitātei. Kādas viedās funkcijas mūsdienās ir populāras, bet pirms desmitiem gadu šķita neiespējamas?

Liels, ērts un skārienjutīgs ekrāns

Iespējams, lielākās izmaiņas piedzīvojusi ekrāna funkcionalitāte. Agrāk mēs tālruņus kontrolējām ar T9 tehnoloģijas tastatūru, kas paredzēja visa alfabēta izvietojumu uz deviņiem taustiņiem, ļaujot lietotājājam ievadīt ne vien tekstu, bet arī skaitļus. Šo ierīču ekrāns bija tikai maza un neaktīva tālruņa korpusa daļa. Modeļiem, kas parādījās jaunajā tūkstošgadē, ekrāns pieauga līdz 2,2 collām un tika uzskatīts par īpaši lielu un modernu, lai gan tas bija gandrīz trīs reizes mazāks nekā šodien.

Šodien mēs pārvaldām savus tālruņus ar skārienekrānu palīdzību, kas atpazīst pat lietotāja žestus un ļauj ierīci vadīt attālināti. Turklāt mūsdienu tālruņu ekrāni ir vēl vairāk palielinājušies un aptver gandrīz visu tā korpusu. Piemēram, nesen klajā laistajam "Huawei P smart 2021" viedtālrunim ir 6,67 collu ekrāns, kas aizņem pat 90% no ierīces priekšpuses. Turklāt tam ir ārkārtīgi augsta "Full HD" kvalitāte, kas ļauj ērti skatīties videoklipus un spēlēt spēles. Taču pirms 30 gadiem tas šķita pilnīgi neiespējami.

Taču jāastzīst, ka inovācijas rada arī jaunus izaicinājumus – domājot par ilgo laiku, ko lietotāji pavada skatoties ekrānos, ražotājiem ir jārūpējas arī par lietotāju redzi. Tādēļ "Huawei P smart 2021" tālrunī ir iestrādāts efektīvs zilās gaismas filtrs, kuru iespējams aktivizēt ar īpašu funkciju – "Eye Comfort". Pateicoties tai, lietotājs var droši skatīties lielajā un gaišajā ekrānā, nenogurdinot acis.

Jaudīgas kameras tālruņa aizmugurē

Īpaši atzinīgi patērētāji ir novērtējuši kameru ieviešanu tālruņos, jo tas ir ievērojami ietekmējis tālruņu funkcionalitātes apmērus. Pirmo tālruņu kameras objektīvi bija aptuveni 0,11 megapikseļi (MP), un ar tiem varēja uzņemt vien 20 fotoattēlus, pirms ierīces iekšējā atmiņa bija pilna. Tobrīd neviens vēl nevarēja iedomāties, ka jau tuvākajā nākotnē ar tālruņu palīdzību mēs filmēsim augstas kvalitātes videoklipus un fotografēsim košās krāsās.

Mūsdienās viedtālruņu izgatavotāji aktīvi investē savu ierīču kamerās, tādēļ lēciens kvalitātes uzlabošanā ir tik milzīgs. Tagad tālruņa aizmugurē ir pat vairāk nekā viens objektīvs, tā piemēram, "Huawei P smart 2021" viedtālrunī galvenajam objektīvam ir 48 MP, kas ļauj uzņemt augstas kvalitātes fotoattēlus ar 0,5 collu (f / 1,8) sensoru attēla skaidrībai, un uzlabot fotoattēlu kvalitāti.

Ierīcei ir arī īpaši plats 120 grādu objektīvs, kas ļauj uzņemt daudz plašāku attēlu nekā ierasts. Tas ļauj ērti fotografēt mirkļus draugu kompānijā vai ceļojuma laikā iemūžināt neizmērojamus dabas skatus. Kameru sistēmu papildina divi 2 MP "Micro" un "Depth" objektīvi, lai kvalitatīvi iemūžinātu mazus objektus un tuvplānus.

"Huawei P smart 2021" priekšpusē ir izvietota 8 megapikseļu kamera. Pirms dažiem gadiem populārajās digitālajās fotokamerās megapikseļu bija pat divas reizes mazāk, tādēļ priekšējās kameras ar šādu kvalitāti vēl nesen šķita nereālas. Tālrunim ir arī "skaistināšanas funkcija", kas, ar mākslīgā intelekta palīdzību, nodrošina nepieciešamos uzlabojumus reāllaikā uzņemtām fotogrāfijām. Tas ļauj nekavējoties ar tikko uzņemto kadru dalīties sociālajos tīklos.

Foto: Publicitātes foto

Jauda pat visdinamiskākajai ikdienai

Pirmie tālruņi bija mazjaudīgi, tā piemēram, pirmā mobilā tālruņa akumulatora veiktspēja bija tikai 30 minūtes sarunas laikā un pēc tam to atkal nācās lādēt pat 10 stundas. Arī jaunajā tūkstošgadē izgatavotajos tālruņos ar daudzām mūsdienu funkcijām bija tikai 160 MB operatīvā atmiņa.

Šobrīd tirgū pieejamajam "Huawei P smart 2021" ir "SuperCharge" ātrās uzlādes tehnoloģija, kas ļauj neuztraukties par akumulatora izlādēšanos. Jau pēc 10 minūšu ilgas ierīces lādēšanas, to var izmantot veselas divas stundas. Tāpat, kad akumulators ir pilnībā uzlādēts, lietotājam ilgi nebūs jāuztraucas par nākošo uzlādi – to nodrošinās 5000 mAh akumulators. Tas ļauj klausīties mūziku tiešsaistē līdz pat 108 stundām, 12 stundas bez pārtraukuma “sērfot” internetā, un 23 stundas skatīties videoklipus.

Ierīcei ir iebūvēts astoņu kodolu procesors, kā arī lietotāja saskarnes EMUI 10.1 jaunākā versija. Tālruņa operatīvā atmiņa ir 4 GB, kas ir 25 reizes jaudīgāka par ierīcēm, kas šīs tūkstošgades sākumā tika uzskatītas par modernām. Tālruņa iekšējā atmiņa ir pat 128 GB, kas ir pāris tūkstošus reižu lielāka nekā pirmo tālruņu atmiņas. Tādēļ šodien lietotājiem ir pieejami videoklipi un fotoattēli no svarīgākajiem un jautrākajiem dzīves mirkļiem, daudz mūzikas un visas populārākās un iecienītākās lietotnes, kas iepriekš nebija pieejamas.

Foto: Publicitātes foto

Mūsdienīgākās tehnoloģijas, kas pieejamas katram

Pirmais mobilais tālrunis maksāja 4 tūkstošus ASV dolāru un, protams, ne visi varēja tos atļauties. Vēlāk, uzlabojoties tehnoloģijām, vienkāršāko ierīču cenas samazinājās, un tās kļuva arvien pieejamākas plašam patērētāju lokam. Taču mobilie tālruņi ar jaunām funkcijām joprojām bija daudz dārgāki.

Mūsdienās patērētāji var iegādāties "Huawei P smart 2021", kas atbilst visiem mūsdienu standartiem, ar vismodernākajām funkcijām, tikai par 229 eiro. Tātad, lai iegādātos tālruni, kas pirms dažām desmitgadēm tika uzskatīts par neiespējamu, noteikti nevajadzēs tērēt tūkstošus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!