Foto: Lauris Hercenbergs
Dzīvojot ārzemēs, var uzturēt īpašo saiti ar Latviju, attīstot savu ideju vai biznesu Latvijā. Mūsu valstspiederīgie ārvalstīs – vai tie būtu studenti, mājsaimnieces, vai tikko biznesu sācis censonis – var pieteikties Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) tiešsaistes pirmsinkubācijas un biznesa inkubācijas programmai pavasara uzņemšanā, kas notiks no 2021. gada 1. marta līdz 22. martam.

LIAA biznesa inkubatori ir Latvijas un Eiropas Savienības atbalsta programma kopš 2017. gada, kura ir veidota, iedvesmojoties no jaunuzņēmumu biznesa kultūras un darba metodoloģijas. Tā ir lielākā jauno uzņēmumu kopiena un kontaktu tīkls Latvijā ar pieeju LIAA pārstāvniecībām 18 pasaules valstīs. Pirmsinkubācijas programma piemērota ideju autoriem, kuri vēl ir tikai ceļā uz savu produktu vai pakalpojumu, bet inkubācijas programmā aicināti pieteikties tie uzņēmumi, kuri jau ir izstrādājuši savus produktus vai pakalpojumus un uzsākuši to realizāciju. Dalība biznesa inkubatoros ir bez maksas.

Tieši Latvijas diasporai domātā – tiešsaistes pirmsinkubācijas programma – izveidota pirmo reizi. LIAA ir izstrādāta pasaules līmeņa programma, kas ir praksē pārbaudīta vairāku gadu garumā, tāpēc vēlme ar to dalīties ir arī ārpus Latvijas robežām, un dot iespēju tautiešiem jebkurā pasaules vietā sākt biznesu Latvijā.

Unikāla iespēja stiprināt saikni ar senču dzimteni

Šopavasar būs tā unikālā iespēja jau no aprīļa pusgada garumā dažādu tiešsaistes mācību un konsultāciju gaitā noslīpēt savu biznesa ideju – produktu vai pakalpojumu – jau līdz gatavam prototipam tā, lai jau rudenī uzsāktu aktīvu idejas īstenošanu, stāsta Arta Krūze, LIAA Diasporas koordinatore ekonomikas jautājumos. Šobrīd LIAA biznesa inkubatoru klientu vidū aptuveni 10% ir Latvijas diasporas pārstāvju. Jau sadūšojušies un interesi par šo, jauno, programmu izrādījuši tautieši no Kanādas, ASV, Vācijas, Dānijas, Norvēģijas, Anglijas, Itālijas, Somijas, Norvēģijas Islandes, Apvienotajiem Arābu Emirātiem, Ķīnas.

Krūze atzīmē, ka īpaši noderīga programma būs mūsu laika joslai atbilstošo valstu pārstāvjiem (Eiropa, Amerika, Kanāda), lai tie spētu piedalīties tiešsaistes mācībās, kas būs interaktīvas. Mācības nodrošinās arī angļu valodā, ja latviešu valodas zināšanas nav pietiekamas.

"Biznesa inkubatoros ir izstrādāta pirmsinkubācijas darba burtnīca un mācību video, kas sešu mēnešu laikā palīdz biznesa idejai iziet cauri visam ciklam: no nulles līdz rezultātam. Palīdzam izspēlēt dažādas biznesa situācijas, scenārijus. Pieteikties var pats dalībnieks vai arī veidot komandu ar tautiešiem gan no ārvalstīm, gan no Latvijas. Diasporas dalībniekiem vajadzētu pieteikties tajā biznesa inkubatorā, kurš būs tuvāk viņu idejas īstenošanas vietai Latvijā," informē Krūze.

Kopumā Latvijā darbojas 13 LIAA biznesa inkubatori Daugavpilī, Jūrmalā, Jelgavā, Kuldīgā, Liepājā, Madonā, Ogrē, Rēzeknē, Siguldā, Talsos, Ventspilī, Valmierā un Radošo industriju inkubators Rīgā.

Pirmsinkubācijas programma nav domāta tikai tiem, kas patiešām nolēmuši atgriezties dzīvot Latvijā, norāda LIAA Diasporas koordinatore ekonomikas jautājumos. Biznesu var vadīt arī no mītnes zemes. Piemēram, viena no pirmajām LIAA Jelgavas inkubatora dalībniecēm Skaidrīte Dzene ir dibinājusi uzņēmumu "Anne Export", kas ražo un izplata starptautiskā Ecocert standarta sertificētus sejas un ķermeņa kopšanas līdzekļus. Jau 11 gadus Skaidrīte ar ģimeni daļu gada pavada Turcijā, kur bija ierobežots ekoproduktu piedāvājums. Tas motivēja uzņēmēju ar "Anne Nature" produkciju uzrunāt Turcijas ekopreču veikalus un iesaistīties lielākajās Turcijas interneta pārdošanas platformās.

"Tā ir sava veida priekšrocība, ja dzīvo ārzemēs. Tad jau pārzini to zemi, klientus, tirgu, pazīsti mentalitāti. Mēs no diasporas ceram sagaidīt jaunas biznesa idejas un plašāku redzējumu. Latvijas tirgus ir mazs, tādēļ ir svarīgi radīt eksportspējīgas, inovatīvas preces vai pakalpojumus, lai tie spētu mērogoties ar pasaules ražojumiem, augt un attīstīties. Mūsu inkubatoru lielā priekšrocība ir plašā jauno uzņēmēju kopiena, viņi var dot padomu. Tā arī ir pirmā vieta, kur izmēģināt savu ideju. Bieži gadās, ka jaunie uzņēmēji veido arī kādus projektus kopā vai arī cieši sadarbojas, piemēram, vienam vajag iepakojumu un kolēģis tādu var piedāvāt," zina teikt LIAA pārstāve.

Pašlaik diasporu ārzemēs veido nosacīti divas grupas: personas, kuras salīdzinoši nesen emigrējušas, un personas, kuras dzimušas ārvalstīs, un Latvija ir viņu senču dzimtene.

Lai pieteiktos pirmsinkubācijas programmā, pieteikums jāiesniedz no 2021. gada 1. marta līdz 22. martam.

"Šobrīd esam saskārušies ar vienu aktuālu jautājumu – tas gan skar vairāk ASV un Kanādā dzīvojošos – kā iesniegt pieteikumu un piekļūt Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanās sistēmai (EDS), jo pieteikumā uz pirmsinkubācijas programmu ir jānorāda elektroniski iesniegtās de minimis veidlapas kods no sistēmas. Tādēļ dalībniekam ir nepieciešams Latvijas eID, Latvijas vai Eiropas Savienības valstī derīgs e-paraksts vai Latvijas internetbanka. Ja topošajam Latvijas uzņēmējam nav minēto rīku, tad ir iespējams pieteikumu rakstīt kopā – komandā – ar kādu (der gan ārpus Latvijas vai Latvijā dzīvojošs domubiedrs), kam ir iespēja Latvijā kārtot dokumentus elektroniski un kurš ir gatavs iesaistīties biznesa idejas attīstībā un LIAA organizētajās mācībās," skaidro Krūze.

Aizpildi pieteikumu šeit, un, ja ir jautājumi, raksti diaspora@liaa.gov.lv.

Ja nepamēģināsi, nezināsi!

Artis Babris ar ģimeni desmit gadus nodzīvoja Norvēģijā, Bergenā. Vēl svešumā esot, bijis "klikšķis", ka ir jāatgriežas un jāveido savs bizness. Arta ģimene kopā sievas māsu izveidojuši sietspiedes darbnīcu. Ļoti noder sievastēva pieredze šai jomā, kas uzkrāta vairāk nekā 30 gadu garumā. LIAA Kuldīgas biznesa inkubatorā uzņēmums ir kopš pērnā gada pavasara: izgājis pusgada ciklu pirmsinkubācijas programmā, un nu turpina dalību kā biznesa inkubatora inkubācijas dalībnieks.

Uzņēmumam ir sietspiedes darbnīca "TingPrint", kas specializējas tekstila apdrukā: ir iespējams apdrukāt dažādus audumus, sākot no sintētikas līdz pat linam, no T–krekla līdz iepirkumu maisiņam vai pašlaik tik ļoti pieprasītajām sejas maskām. Ražošanas procesā izmanto apdrukas karuseli, kas dod iespēju veikt precīzu apdruku vairākās krāsās. Apdrukā izmanto videi draudzīgas un OEKO-TEX® standartiem atbilstošas krāsas un ilgtermiņā testētas krāsu un piedevu receptes, kas padara apdruku noturīgu. "TingPrint" piedāvā arī termopārneses apdruku, izmantojot videi draudzīgus un sertificētus materiālus.

Foto: Lauris Hercenbergs
"Atgriežoties dzimtenē, viss notika, kā tam jānotiek. Gribējām attīstīt kaut ko savu, bijām dzirdējuši par inkubatoru programmu, un Skrundā satikām cilvēkus, kas jau darbojās inkubatorā, mūs iedrošinot pievienoties. Ja tāda programma būtu bijusi tad, kad vēl bijām svešumā, tas, iespējams, būtu paātrinājis mūsu biznesa attīstību. Ideja mums jau bija, arī tehniskā bāze un know-how. Tā sanāca, ka pilnus apgriezienus uzņēmums uzņēma, kad jau bijām inkubatorā," atminas Babris. Viņš ļoti novērtē, ka bija iespēja iziet pirmsinkubācijas programmu, jo tās laikā "palīdz ideju attīstīt, saprast, vai ej pareizā virzienā un apjaust iespējas. Noteikti arī – gūt enerģiju no kolēģiem, kas ir tikpat traki, aizrautīgi un mēģina kaut ko paveikt. Tur atklājās lietas, ko pats nekad mūžā nebūtu iedomājies. Ko tik cilvēki mēģina darīt!"

Dalība inkubatorā esot noderīga, jo neesi viens ar sevi, var uzzināt ieteikumus, saņemt profesionāļu padomus un galvenais – tā ir iespēja būt plašā jauno uzņēmēju kopienā. "Es ticu, ka pēc tam, kad vairs nebūsim inkubatorā, mūsu saikne nepazudīs." Uzņēmums pašlaik ar produkciju nodrošina Latvijas klientus, pirms pandēmijas bija iestrādes un pirmās produkcijas partijas jau tika nosūtītas uz Bergenu. Notiek arī t.s. netiešais eksports, jo uzņēmums apdrukā apģērbu ražotāju produkciju, kuri pēc tam to tirgo ārzemēs.

Klāvs Šlakorcins vairāk nekā desmit gadu pavadījis ārzemēs, pieredzi uzkrājis apkalpojošā sfērā (restorāni). Par kafijas grauzdēšanu Klāvs domājis jau sen, taču tikai atgriežoties Latvijā, izmantojot savu internacionālo pieredzi un daudzu valodu zināšanas (angļu, itāļu, spāņu, krievu, nedaudz arī poļu, portugāļu), izveidoja savu uzņēmumu "Capulus Terra". Tika radīts kafijas zīmols "Curonia" (tas latīniski nozīmē Kurzeme), un atvēra kafijas grauzdētavu "Curonia Coffee Roasters". Viņš aprīlī būs izgājis jau četru gadu inkubatora ciklu.

LIAA piedāvātās programmas un atbalsts noteikti palīdzējis un veicinājis idejas īstenošanu, uzņēmējs norādīja raidījumā "Globālais latvietis. 21. gadsimts". Sācis ar pirmsinkubācijas programmu, kas ļāvis saprast, kā un ko labāk darīt, arī mācību programmas bijušas vērtīgas. "Vai es šo ideju īstenotu bez LIAA biznesa inkubatora? Droši vien – jā, jo man ir gribasspēks, taču LIAA inkubācija ļoti palīdz saprast, vai tu to vēlies darīt, un parāda, kā viss varētu izdoties. Tas vedina domāt kā uzņēmējam un tā arī rīkoties," Klāvs atzinis raidījumā.

Toms Zeltiņš, biedrības "Bērzes strazdi" – aktīvākās un lielākās latviešu grupas Lielbritānijā (grupai ir teju 10 000 sekotāju sociālajos tīklos) – pārstāvis, apjautājot savus domubiedrus Anglijā, teica:

"Mūsuprāt, ir būtiski, ka Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra saredz diasporas latviešos to potenciālu, kādu var nest ārzemju pieredzi uzņēmušie. Lieliska ir doma par attālinātu iespēju notestēt un izstrādāt biznesa ideju. Tas sniedz iespēju talantīgiem un mērķtiecīgiem uzņēmējiem pirms lielu lēmumu pieņemšanas spēt organizēti izvērtēt, pilnveidot un uzsākt jaunu biznesu. Mēs visi gribam, lai Latvija plaukst uz zeļ, lai mūsu tuviniekiem un tautiešiem iet labi, un, apzināmies, ka tautiešu starptautiskā pieredze var stimulēt straujākus attīstības tempus. Nevaram vien sagaidīt, kad spēsim dzīvē redzēt, kā šis projekts darbojas!"

LIAA biznesa inkubatoru programmu finansē Latvijas Republika un Eiropas Reģionālais attīstības fonds projektā "Reģionālie biznesa inkubatori un Radošo industriju inkubators"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!