Foto: Publicitātes foto
Mēs nevaram lepoties ar naftu vai zeltu, bet mūsu bagātība ir cilvēki, kas sniedz pakalpojumus un rada produktus ar augstu pievienoto vērtību visai pasaulei. Latvijā jāturpina veidot spēcīgus uzņēmumus, izmantojot mūsu priekšrocības un zināšanas tehnoloģiju jomā, un inovatīvos prātus.

Šādas atziņas izskan sarunā ar pasaules tirgus iekarojošu veiksmīgu Latvijas uzņēmēju vadītājiem, kuri mudina jaunos uzņēmējus pieteikties Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) biznesa inkubatoru programmās, lai Latvijā rastos ne viena vien sava "Nokia". Īpaši pēdējā laikā biznesa inkubatoru programmās liels uzsvars tiek likts uz inovāciju un informācijas tehnoloģiju attīstību, kas nes Latvijas vārdu plašā pasaulē.

Iespējas tautiešiem ārvalstīs – biznesa saikne ar Latviju

Šogad izstrādāta īpaša tiešsaistes pirmsinkubācijas programma diasporas pārstāvjiem ārvalstīs, dodot iespēju tautiešiem no jebkuras pasaules vietas pārbaudīt sava biznesa dzīvotspēju Latvijā, mudinot tos savas idejas arī realizēt dabiskā vidē savā vai savu senču dzimtenē.

Foto: "SAF Tehnika" publicitātes foto
"Biznesa inkubatora programmu lielākā pievienotā vērtība: tajos saved kopā cilvēkus – uzņēmējus Latvijai – no dažādām jomām, kas grib kaut ko darīt. Jaunā programma varētu piesaistīt tautiešus no dažādām valstīm. Uzņēmējdarbībā Latvijā lielākā perspektīva ir tiem, kas orientējas uz eksportu, jo Latvijas tirgus ir mazs, bet pasaule ārpus Latvijas – liela. Zinu, ka ārzemēs ir daudz jauniešu, kuri pabeiguši augstskolas, koledžas vai arī vēl mācās, un meklē iespējas un saikni ar Latviju. Šī viņiem varētu būt laba iespēja, tāpēc šādas programmas izveide ir atbalstāma," jauno programmu vērtē Jānis Bergs, "SAF Tehnika" valdes priekšsēdētājs, Latvian American Chamber of Commerce (LACC) Denveras atzara direktors.

"SAF Tehnika" – Latvijas mikroviļņu datu pārraides iekārtu un mērierīču ražotājs, kura produkti nodrošina bezvadu telekomunikāciju risinājumus digitālai balss un datu pārraidei – nedaudz vairāk kā 20 gadu laikā no dažu entuziastisku cilvēku start-up uzņēmuma izveidojies par pasaules līmeņa ražotāju ar plašu produktu klāstu un iespaidīgu klientu bāzi, kuru starpā ir lieli mobilie operatori un neskaitāmi visdažādāko jomu uzņēmumi visā pasaulē. Uzņēmums regulāri bijis Latvijas TOP 500 lielāko uzņēmumu galvgalī. "SAF Tehnika" apgrozījums iepriekšējā finanšu periodā (no 2019. gada 1. jūlija līdz 2020. gada 30. jūnijam) sasniedza 13,86 milj. eiro.

Valsts atbalsta programmā – LIAA biznesa inkubatoros – sešu gadu laikā savas idejas lolojuši simtiem jauno uzņēmēju, gan saņemot finansiālu atbalstu, gan guvuši noderīgas zinības. Pēdējos gados programmās ir īpaši daudz inovatīvu un informācijas un komunikāciju tehnoloģiju biznesa ideju. "Tas ir pozitīvi, jo uzņēmējdarbība Latvijā ir vajadzīga. Uzņēmēji ir tie, kas rada darba vietas, maksā nodokļus. Tāpēc mums vajag vairāk uzņēmumu, lai arī sociālai jomai būtu mazāks spiediens," saka Bergs.

Uzņēmējs atminas, ka 90. gados, kad sācis savu ceļu biznesā, nav bijušas šādas – valsts atbalsta programmas, kas veicina uzņēmējdarbības rašanos un jaunu, globāli konkurētspējīgu produktu vai pakalpojumu izveidi, un kurās pieejami ne tikai finanšu resursi, bet arī rodamas noderīgas zināšanas, ir mentorings, profesionāļu atbalsts un plaša uzņēmēju kopiena.

"Tolaik cilvēki, kuri gribēja sākt biznesu, bieži nāca pie mums – uz "Fortech" ("SAF Tehnikas" pirmsākumi - red.), mēs atbildējām: darām kopā, dosim jums platformu biznesam (telpas, piemēram) un dalīsim ieņēmumus. Tagad, protams, daudz kas ir mainījies, ir pieejamas valsts atbalsta programmas un savu lietu sākt ir vieglāk. Ir arī labāka izpratne par uzņēmējdarbību: daudz vairāk cilvēku redzējuši pasauli un dažādus pasaules līmeņa produktus, strādājuši ārvalstu uzņēmumos, ir plašāks kontaktu loks. Tagad iespējas ir pavisam citas," atzīst uzņēmējs.

LIAA biznesa inkubatoros ir radies daudz veiksmīgu uzņēmumu. Cik plaši jaunajam uzņēmējam, nākot uz biznesa inkubatoru, būtu jāsapņo?

Jaunajiem uzņēmējiem, kas vēl domā pieteikties LIAA biznesa inkubatora programmā, uzņēmējs saka: "Ir jābūt ticībai savai idejai, un ir jāstrādā. Nekas bez darba nesanāks. Nevajag noskumt, ja pirmajā reizē kaut kas nesanāk. Uzņēmējdarbība ir sistemātisks un neatlaidīgs darbs. Tādēļ katra palīdzība un iespējas, kas rodas, ir jāizmanto!"

Unikāla kosmētikas inovācija ar mērķi glābt pasauli

Divu gadu laikā, kopš SIA "Stavro" ir LIAA Jūrmalas biznesa inkubatora dalībnieks, no jaunas kosmētikas zīmola "Response by Dr. Stavro" receptūras izstrādes un pirmajiem produkcijas paraudziņiem uzņēmums ir audzis tiktāl, ka ir ne tikai izstrādājis un ražo astoņus produktus, bet arī nule kā noslēdzis apjomīgu piegāžu līgumu ar izplatītāju Krievijā. Šāda veida kosmētika pasaules mērogā ir unikāla – zīmola produkcija izstrādāta, pateicoties Latvijas zinātnieku veikumam, un tā balstās uz jaunu zinātnisku tendenci – korneoterapiju.

Foto: Lauma Kalniņa

LIAA biznesa inkubatori nav tikai biznesa "gēna" stiprinātāji; to virsmērķis ir radīt globāli konkurētspējīgus, inovatīvus produktus. Pirmsinkubācijas programmā vari startēt, ja tev ir idejas aizmetnis, kur to labi palīdzēs attīstīt. Tiem, kas tikko startē biznesā, ir pieejamas ļoti kvalitatīvas lekcijas, padomi, konsultācijas.

"Mūsu gadījumā uzņēmums, ideja un iestrādes jau bija, tāpēc uzreiz startējām biznesa inkubācijas programmā, un ļoti noderēja gan līdzfinansējums, gan arī kopiena un sakari. Nenoliedzami vērtīgs ir finanšu atbalsts šajā programmā. Ir ļoti noderīgi, ja profesionāļi no malas var novērtēt tavu biznesa ideju, kā arī ieteikt virzienu. Tā ir iespēja paskatīties uz produktu citādāk. Kad mēs plānojām apgūt jaunus tirgus, virzīties kādā konkrētā valstī, Jūrmalas inkubators ļoti palīdzēja ar kontaktiem. Varējām vērsties pie LIAA pārstāvjiem, kas palīdz saprast konkrētu valstu prasības, vajadzības. Tie ir ļoti konkrēti padomi. Mums bija arī iespēja piedalīties pasākumā ar investoriem. Ja mums pašiem pie tā visa būtu jāstrādā, tas būtu ļoti sarežģīti," inkubatora vērtības, ko tas sniedz uzņēmējam, uzskaita Ludmila Stavro–Freiberga, SIA "Stavro" īpašniece un dibinātāja, Response by Dr.Stavro® kosmētikas izstrādātāja.

"Kad mēs startējām ar korneoterapijā balstītas kosmētikas ideju, pasaulē bija tikai divi zīmoli, kas darbojās šai jomā. Tomēr mēs neesam kārtējais zaļais zīmols. Tā ir pavisam cita ražošanas tehnoloģija, kas ir komercnoslēpums, un filozofija. Šajā kosmētikā netiek izmantotas toksiskas sastāvdaļas, tās ir cilvēkam nekaitīgas: neuzkrājas organismā, biodegradējas. Mūsdienās, kad pasaule un arī cilvēku ieradumi ir mainījušies, ir nepieciešams nodrošināt ādas aizsardzību. Visapkārt ir agresīva vide, saulīte – kaitīgāka ādai, arī cilvēki dzīvo citādāk: ir mainījusies pārtika, ko uzņemam, visapkārt ir krietni vairāk ķīmijas, mēs lietojam pārmēru daudz kosmētikas līdzekļu, kuri ir pat savstarpēji nesaderīgi utt. Tāpēc spēja nodrošināt pilnīgu organisma aizsardzību ir samazinājusies.
Esam arī vieni no retajiem, kam korneoterapijas produktiem izdevies pievienot aromātu (citiem zīmoliem tie dizainiski atgādina aptiekas produkciju un diezgan nepievilcīgi smaržo). Mums turpmākie plāni ir iekarot pasauli. Pareizāk būtu teikt – glābt pasauli, jo mūsu ražošanas tehnoloģija ļauj radīt kosmētiku, kas ir ideāla pasaulei, kura ir mainījusies," stāsta Stavro–Freiberga.

Uzņēmums attīstījies soli pa solim, un tā produktu grozā ir astoņi kosmētikas līdzekļi: sejas kopšanai – micelārais ūdens, attīroša emulsija, toniks un trīs krēmi, kas ir ar 24 h iedarbību un der gan rīta, gan vakara lietošanai, atbilstoši ādas tipam (kombinētai/taukanai, normālai/sausai un sausai/ļoti sausai ādai), maska, kā arī ķermeņa krēms. Latvijā šos produktus var nopirkt dažos internetveikalos, "Panacea" klīnikā, arī homeopātiskajās aptiekās.

Uzņēmēja uzskata: lai iestātos inkubatoru programmā, biznesa idejas vēriens nav izšķirošs.

Latvijā jāturpina koncentrēties uz spēcīgu uzņēmumu veidošanu

"Baltijā un Latvijā ir nepieciešami spēcīgi IKT uzņēmumi," saka vadības konsultāciju, tehnoloģisko pakalpojumu un ārpakalpojumu uzņēmuma "Accenture" vadītājs Latvijā Maksims Jegorovs.

"Accenture" ir viens no lielākajiem IT uzņēmumiem Latvijā un pasaulē. "Accenture" Latvijas filiāle ir dibināta 2002. gadā. Uzņēmumā šobrīd strādā vairāk nekā 1700 darbinieku. "Accenture" apgrozījums Latvijā finanšu gadā, kas ilga no 2019. gada 1. septembra līdz 2020. gada 31. augustam, bija 80,1 miljons eiro, bet peļņa – 3,8 miljoni eiro.

Foto: Publicitātes foto
Pētnieciskais uzņēmums "CB Insight" apkopojis pērn inovatīvākos mākslīgā intelekta start-up uzņēmumus, no kuriem 65 % atrodas ASV, bet topā iekļauti arī uzņēmumi no Ķīnas, Zviedrijas un Japānas.

"Tas ir signāls Eiropai, tai skaitā – Latvijai, ka jāturpina koncentrēties uz spēcīgu uzņēmumu veidošanu, izmantojot mūsu priekšrocības un zināšanas tehnoloģiju jomā. Latvija ir neliela valsts, mēs nevaram lepoties ar naftu vai zeltu, bet mūsu bagātība ir cilvēki, kas sniedz pakalpojumus un rada produktus ar augstu pievienoto vērtību visai pasaulei. Latvijas IT speciālistu veikums starptautiskā līmenī ir augstu novērtēts, līdz ar to iniciatīvas un aktivitātes, kas sekmē jaunu IT ideju pētniecību un realizāciju, ir atbalstāmas. Šobrīd jaunāko inovāciju izveidē lielu lomu spēlē partnerattiecības ar citiem ekosistēmas dalībniekiem. Uzņēmumiem un uzņēmējiem ir ciešāk jāsadarbojas ar jaunuzņēmumiem, akadēmisko sektoru un zinātniekiem, lai radītu jaunus produktus un iespējas. Biznesa vidē dažāda veida atbalsts, piemēram, akcelerācijas fondu programmas, inkubatori, prototipēšanas studijas, inovāciju studijas, laboratorijas, kā arī riska kapitāla un biznesa eņģeļu atbalsts, ir būtisks. Tādējādi tiek sniegta pievienotā vērtība izstrādes procesā, turklāt biznesa iesaiste ir būtiska, lai jaunus produktus un pakalpojumus pielāgotu biznesa un lietotāju vajadzībām," saka Jegorovs.

Lai vairāk varētu eksperimentēt, 2017. gadā "Accenture" Rīgā atvēra prototipēšanas un inovāciju studiju "Liquid studio", lai uzņēmumi varētu izstrādāt spēcīgus prototipus. Ikdienā uzņēmums sadarbojas ar Latvijas augstskolām un zinātniekiem, piemēram, starpdisciplinārā studentu komanda sadarbībā ar uzņēmuma ekspertiem un Rīgas Tehniskās universitātes Elektronikas un telekomunikācijas fakultātes zinātniekiem izstrādā virtuālo dvīni. Tāpat tas iesaistās jaunuzņēmumu jeb start-up jomā, sniedz mentora atbalstu dažādās iniciatīvās. Arī starptautiskā mērogā uzņēmums īsteno vairākas atbalsta programmas, tai skaitā piedāvā inkubatora iespējas jaunu ideju atbalstam.

"Līdzīgi kā sadarbības formās ar citiem ekosistēmas dalībniekiem, arī biznesa inkubatoru jomā nevajadzētu aizmirst par biznesa pieeju, kad tiek iesaistīti eksperti no biznesa vides, kā arī caurskatāmību. Šobrīd prototipēšana un ideju izvērtēšana ir kļuvusi vēl būtiskāka, jo pārmaiņu laikos uzņēmumiem un organizācijām ir svarīgi reaģēt ātri, meklējot jaunus veidus un pieejas, kā rīkoties tālāk. Būtiskas ir arī konsultācijas un ieteikumi, kā organizēt darbu, vadīt projektus un veidot jaunas pieejas biznesā, lai klienti arī attālināti saņemtu līdzvērtīgas iespējas kā klātienē. Esošā situācija pasaulē palielina pieprasījumu pēc digitālajiem risinājumiem, lai biznesa procesi neapstātos. Tāpēc uzņēmumiem ir jādomā uz priekšu, kas klientam būs vajadzīgs rīt – nākotnē. IT nozarē ir potenciāls, vienlaikus visiem kopā ir jādomā par veidiem, kā Latvijā veicināt IT speciālistu skaita pieaugumu. Sagaidāms, ka palielināsies atvērto inovāciju loma, aprites ekonomika, kā arī ilgtspējīgas attīstības un ekoloģiskās domāšanas loma," uzskata Jegorovs.

Savukārt ideju izvērtējumā, viņaprāt, būtiski rast atbildes uz jautājumiem: vai būs pieprasījums un tādējādi tiks risinātas biznesa vajadzības? Kāda būs pievienotā vērtība? Vai ideja ir unikāla? Vai darbiniekam, komandai ir resursi, zināšanas un ticība saviem spēkiem? Vai darbiniekiem spīd acis?

LIAA biznesa inkubatori ir Latvijas un Eiropas Savienības atbalsta programma kopš 2016. gada, kura ir veidota, iedvesmojoties no jaunuzņēmumu biznesa kultūras un darba metodoloģijas. Tā ir lielākā jauno uzņēmumu kopiena un kontaktu tīkls Latvijā ar pieeju LIAA pārstāvniecībām 18 pasaules valstīs. Dalība biznesa inkubatoros ir bez maksas.

Pirmsinkubācijas programma piemērota ideju autoriem, kuri vēl ir tikai ceļā uz savu produktu vai pakalpojumu, bet inkubācijas programmā aicināti pieteikties tie uzņēmumi, kuri jau ir izstrādājuši savus produktus vai pakalpojumus un uzsākuši to realizāciju. Līdztekus apjomīgai un noderīgai mācību programmai inkubācijā, profesionāļu konsultācijām un mentoringam, kā arī plašajai jauno uzņēmēju kopienai, ir iespēja saņemt 50 % līdzfinansējumu dažādiem pakalpojumiem un iekārtām vai arī 30 % līdzfinansējumu izejmateriālu un izejvielu iegādei. Ja uzņēmumam ideja nerealizējas vai tas pamet inkubatoru, līdzfinansējums nav jāatmaksā.

No 1. līdz 22. martam ir izsludināta jauno LIAA biznesa inkubatoru dalībnieku uzņemšana.

Vairāk informācijas un pieteikšanās konsultācijai https://www.go.liaa.gov.lv

LIAA biznesa inkubatoru programmu finansē Latvijas Republika un Eiropas Reģionālais attīstības fonds projektā "Reģionālie biznesa inkubatori un Radošo industriju inkubators"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!