Foto: no "RocketGrip" arhīva
Biznesa inkubatorā neviens tev rociņu neturēs, pašam vien par savu ideju jācīnās un tā jāvirza. Tā būs vieta, kur gūt pārliecību par savu biznesu, kur tevi spēcīgi atbalstīs inkubatoru uzņēmēju kopiena, kā arī būs iespēja iegūt profesionāļu padomus un arī līdzfinansējumu. Tas viss paver iespējas daudz straujākai izaugsmei, – tā par sava uzņēmuma dalību un iespēju izaugt par globāli konkurētspējīgu uzņēmumu Latvijas investīciju attīstības aģentūras (LIAA) biznesa inkubatoru programmā saka sporta rokturu ražotāja "RocketGrip" līdzdibinātājs Aksels Zingulis.

Kā gan sākās "RocketGrip" izaugsmes stāsts? Mēdz teikt, ka progresu virza slinkums. Arī šai gadījumā tas bijis idejas pamatā. Aksels, vidusskolā mācoties, spēlējis hokeju, un viņam apnika hokeja treniņos katru reizi pārtīt lāpstiņu un nūjas galu. Radās ideja, un talkā nāca draugs Reinis Nikuļcevs, kuram esot aizrautīgs tehniskais prāts. Kopīgi tika atrasts risinājums, radot gumijas un plastmasas sakausējumu, kuru ar karsta ūdens vai fēna palīdzību var apstrādāt un pielāgot vajadzībām. Nu ir pagājuši pieci gadi kopš šī ideja radās, un šobrīd šo inovāciju – sporta rokturus jeb gripus – izmanto aptuveni 12 000 sportistu un sporta entuziastu Latvijā un pasaulē, tie tiek eksportēti uz vairāk nekā 45 valstīm, gripi ir atrodami vairāk nekā 60 tirdzniecības vietās. Ozolnieku novadā abiem draugiem ir ražotne, un viņiem ar produkta izstrādi un virzīšanu tirgū palīdz vēl desmit cilvēki.

"Jauni gurķi", kas izauga inkubatorā

Spēcīgu pārliecību par savu ideju abi puiši guva LIAA Jelgavas biznesa inkubatorā, kurā vēl joprojām darbojas. Aksels atceras, ka pēc kāda skolas pasākuma pie viņiem pienācis jaunizveidotā inkubatora vadītājs un uzaicinājis piedalīties pirmsinkubācijas programmā. Pēc tajā pavadītiem sešiem mēnešiem idejas realizācija biznesa inkubatorā uzņēma pavisam citus – straujākus – apgriezienus.

"Mēs bijām jaunākie dalībnieki inkubatorā, vēl mācījāmies skolas 12. klasē. Tādi "jauni gurķi" ar limitētu zināšanu līmeni: tik, cik skolā apgūts. Bijām kā motivators gan inkubatora komandai, gan arī iedvesmojām pārējos. Ieguvums no dalības inkubatorā mums bijis liels: gan jaunas zināšanas, profesionāļu sniegtie padomi, gan arī uzņēmēju kopienas pieredze un stiprais atbalsts. Šeit vari saprast, kā strādā uzņēmējdarbības vide, uz ko fokusēties, un, ja ir kāda problēma, zini, ka vari jautāt pēc padoma un uzreiz saņemt atbildi un palīdzību. Inkubators nav tā vieta, kur tevi aiz rociņas turēs un vedīs, tai pašā laikā tas ir spēcīgi atbalstīs – te ir pieejams maksimāls atbalsts. Kā stiprais balsts, uz kuru paļauties un gūt vēl lielāku pārliecību par sevi un savu produktu," saka Aksels Zingulis.

Jautāts, kā biznesa ideja mainījās inkubācijas laikā, viņš atzīst, ka atnākuši ar jau praktiski gatavu ideju. "Produkta izstrāde ir nebeidzams process, un, protams, visu laiku atrodas, ko uzlabot. Sākām ar rokturiem hokejam, nu jau ir aptverts plašāks sporta veidu klāsts: tagad tos var lietot arī tenisā, lakrosā, ir arī rokturi makšķerniekiem, bet drīzumā piedāvāsim arī beisbola un golfa spēlētājiem. Rokturi ir pielāgoti konkrētai vajadzībai, sporta veidam, specifikai: lai roka stingri turas, lai absorbē triecienu. Šī roktura burvība ir spēja piemēroties jebkurai formai, arī cilvēka anatomiskajai uzbūvei: grips ir plastmasas un gumijas sakausējums, kas karstumā ieņem formu, kāda ir zem tā. Līdzi tiek doti riņķīši, lenta, kas palīdz veidot nepieciešamo reljefu. Šī produkta dzīves cikls ir tik ilgs, cik ilgi kalpo nūjas, kurām tas uzlikts. Tiklīdz nūja salūzt, jāliek cits grips," iepazīstina Aksels, piebilstot, ka, esot inkubatorā, vairāk strādāts ar citām lietām, piemēram, ar produkta pārdošanu, virzīšanu tirgū, iepakojuma izveidi. Viņš atzīst, ka konkurence šai jomā neesot pārlieku sīva, vienlaikus nav arī maza – esot vieni tiešie konkurenti, un arī tirgū esot salīdzinoši viegli iekļūt, bet jāņem vērā, ka šim produktam – kā aksesuāram – esot arī citas alternatīvas.

Granti biznesam – degviela attīstībai

Esot biznesa inkubācijas programmā, puiši uzreiz sāka arī izmantot grantus, kas pavēra iespējas attīstīties vēl ātrāk. "Mums bija brīvākas rokas, plānojot un realizējot uzņēmuma attīstību, jo LIAA piešķirtie granti paver plašākas iespējas. Tā ir atbalsta summa, kuru iegūstam un nav nekādu kredītsaistību pēc tam, pat ja kaut kas neizdodas," skaidro Aksels Zingulis. Viņš piebilst, ka inkubators nenosaka, no kādiem uzņēmumiem saņemt pakalpojumu, to apmaksājot ar līdzfinansēto naudu, tomēr ir jāapliecina, ka darījumi ir legāli, ka netiek veidotas kādas shēmas vai nesadarabojies ar t.s. pelēko sektoru, tāpēc ir jāsniedz šādi apliecinājumi, bet šis pārbaudes process ir ātrs un nebūt neesot birokrātisks, piebilst uzņēmējs.

Jāpiebilst, ka LIAA biznesa inkubatoros līdztekus apjomīgai un noderīgai apmācību programmai, profesionāļu konsultācijām un mentoringam, kā arī plašajai jauno uzņēmēju kopienai, tiem, kas jau sākuši realizēt savu biznesa ideju, ir iespēja saņemt 50 % līdzfinansējumu dažādiem pakalpojumiem un iekārtām vai arī 30 % līdzfinansējumu izejmateriālu un izejvielu iegādei. Dalība biznesa inkubatoros ir bez maksas, un arī līdzfinansējums gadījumos, ja uzņēmumam ideja nerealizējas vai tas pamet inkubatoru, nav jāatmaksā.

Ar jauniem sapņiem pretim nākotnei

Jautāts, kuri sportisti izmanto "RocketGrip" sporta rokturus, Aksels zina nosaukt pašmāju hokejistus: Miku Indraši, brāļus Bukartus, Danielu Bērziņu, arī vēl daži citi "Dinamo" spēlētāji tos lietojot. Ir arī pasaulē zināmi sportisti, kas ir "RocketGrip" pircēji. Piemēram, 2019. gada pasaules čempionātā ar latviešu puišu radīto gripu Somijas hokeja komandā spēlēja Toni Rajala, kurš pašlaik ir viens no rezultatīvākajiem hokejistiem Šveices augstākajā līgā. Jāpiebilst, ka 2019. gadā somu komanda izcīnīja pasaules čempionu titulu.

"Mūsu pamata fokuss ir uz eksportu, tomēr vienmēr nākam pretim un atbalstām arī pašmāju sportistus. Gribam, lai arī viņi lietotu šo produktu, bet tā tomēr ir gaumes lieta: kādam patīk, kādam ne. Eiropā ir vairāk spēlētāju, kas izmanto mūsu gripus, un cīnāmies, lai tiktu arī pasaules augstākajā līgā. Joprojām sapnis ir iekļūt NHL, esam jau nosūtījuši paraugus, un tas vēl ir procesā," saka Aksels Zingulis.

Par tuvākiem nākotnes mērķiem viņš saka: "Varbūt skanēs banāli, bet gribam turpināt augt, īpaši svarīgi uzrādīt labākus rezultātus, salīdzinot ar aizvadīto gadu. Gribam audzēt zīmola atpazīstamību, to vēl vairāk nostiprināt tirgū. Noteikti vēlamies aptvert arī citus sporta veidus, jo hokeja aprindās jau esam diezgan labi zināmi, bet citos sporta veidos – ne tik ļoti. Savukārt viens no tuvākajiem mērķiem ir saistīts ar pasaules čempionātu hokejā, kas no 21. maija līdz 6. jūnijam notiks Rīgā. Tajā piedalīsies daudz spēlētāju, to vidū jau ir tādi, kas lieto mūsu produktu, bet gribētos izmantot šo situāciju un satikt arī citus sportistus, ja tas būs iespējams, lai popularizētu gripus."

LIAA biznesa inkubatori ir Latvijas un Eiropas Savienības finansēta atbalsta programma kopš 2017. gada, kura ir veidota, iedvesmojoties no jaunuzņēmumu biznesa kultūras un darba metodoloģijas. Tā ir lielākā jauno uzņēmumu kopiena un kontaktu tīkls Latvijā ar pieeju LIAA pārstāvniecībām 18 pasaules valstīs. Kopumā Latvijā darbojas 13 LIAA biznesa inkubatori Daugavpilī, Jūrmalā, Jelgavā, Kuldīgā, Liepājā, Madonā, Ogrē, Rēzeknē, Siguldā, Talsos, Ventspilī, Valmierā un Radošo industriju inkubators Rīgā.

Biznesa inkubatoros ir pieejamas divas programmas: pirmsinkubācijas programma, kas ilgst sešus mēnešus, ir piemērota ideju autoriem, kuri vēl ir tikai ceļā uz savu produktu vai pakalpojumu, bet inkubācijas programmā darbojas tie uzņēmumi, kuri jau ir izstrādājuši savus produktus vai pakalpojumus un uzsākuši to realizāciju.

Iestāties var tajā inkubatorā, kura darbības teritorijai atbilst fiziskas personas vai uzņēmuma faktiskās darbības vai juridiskā adrese. Lai uzņēmējs nokļūtu inkubatora programmā, tā pieteikumu un ideju izvērtē īpaša komisija. Īpaša uzmanība tiek pievērsta tam, lai ideja produkts vai pakalpojums būtu globāli konkurētspējīgs, jo inkubācijas dalībnieku un biznesa inkubatora kopīgais uzdevums ir attīstīt tādus produktus un pakalpojumus, palielinot dalībnieku resursus un zināšanas, lai nākotnē inkubācijas atbalstu saņēmušais komersants var darboties patstāvīgi, kļūstot par globāli konkurētspējīgu un eksportējošu uzņēmumu.

No 1. līdz 22. martam ir izsludināta jauno biznesa inkubatoru dalībnieku uzņemšana, un šogad izstrādāta īpaša pirmsinkubācijas programma tiešsaistē arī diasporas pārstāvjiem ārvalstīs, mudinot tos uzsākt savu biznesu un savas idejas realizēt Latvijā. Paredzēts, ka biznesa inkubatoru programma ilgs līdz 2023. gada 31. decembrim.

Vairāk informācijas un pieteikšanās konsultācijai mājaslapā.

LIAA biznesa inkubatoru programmu finansē Latvijas Republika un Eiropas Reģionālais attīstības fonds projektā "Reģionālie biznesa inkubatori un Radošo industriju inkubators"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!