Foto: Publicitātes foto
Līdzās ikdienas tēriņiem periodiski aktuāli arī lielāki pirkumi, kas attiecīgi arī prasa lielākus ieguldījumus. Ne vienmēr to var atrisināt ar vienas algas palīdzību – kaut vai tādēļ, ka citi izdevumi atcelti netiek.

Viens no veidiem, kā samaksāt par lielākiem pirkumiem, ir vajadzīgo naudas summu iekrāt. Tas savukārt prasa plānošanu un disciplīnu. Turklāt tiem, kuriem ienākumi ir salīdzinoši zemi (vai obligātie izdevumi – lieli), iekrājuma veidošana var šķist ļoti sarežģīts uzdevums. Tomēr tas nav nekas neiespējams. Turpinājumā 10 lietas, ko ņemt vērā, lai palielinātu savas iespējas veiksmīgi iekrāt naudu arī lielākiem pirkumiem.

#1 Budžeta izveide

Jebkura uzkrājumu plāna pamatā ir budžets. Budžeta plānošana palīdz prioritēt savus izdevumus un atrast līdzsvaru starp tēriņiem un ietaupījumiem ilgākā laika posmā.

Pirmais uzdevums ir saprast, kādi ir izdevumi. Kad noskaidrots, kam un cik daudz tērē, šī summa jāatskaita no visiem ienākumiem.

#2 Lieko tēriņu samazināšana

Ja tu tērē vairāk, nekā nopelni, pajautā sev, kādus izdevumus vari samazināt. Tas pats attiecas uz situāciju, kad saproti, ka iztērē tieši tik, cik nopelni, un neko iekrāt nav iespējams. Izvērtē savus naudas tērēšanas paradumus, lai atrastu tēriņus, bez kā vari iztikt. Piemēram, iespējams, tu bieži dzer kafiju ārpus mājas. Tas var šķist sīkums, taču ilgtermiņā tādā veidā iztērē ievērojamu naudas summu.

#3 Konkrētu mērķu izvirzīšana

Lai sakrātu naudu kādam konkrētam mērķim, piemēram, lielākam pirkumam, ir jāzina, cik daudz naudas tam nepieciešams un kādā termiņā vajadzīgo summu plānots sakrāt. Nosakot laika ierobežojumu, jāņem vērā gan situācija, gan finansiālās iespējas.

Zinot, cik katru mēnesi jānoliek, būs vieglāk plānot pārējos izdevumus, kā arī sekot līdzi progresam.

#4 Tēriņu uzskaite

Lai budžeta plānošana būtu efektīva, ir svarīgi sekot līdzi saviem ikdienas tēriņiem, lai izvairītos no pārtērēšanās. Izdevumu uzskaite var palīdzēt arī atturēties no impulsīviem pirkumiem. Te noderēt var mūsdienās tik populārās budžeta plānošanas aplikācijas.

#5 Aizdevumu atmaksa

Lai arī aizdevums var būt noderīgs dažādās dzīves situācijās, tomēr, ņemot vērā procentu likmes, tas var apdraudēt pat vismazākos ietaupījumu mērķus. Ir svarīgi ne vien nekavēt aizdevuma atmaksas termiņus, bet arī censties maksāt vairāk nekā tikai minimālo maksājumu, tādā veidā samazinot kredīta kopējās izmaksas.

#6 Krājkonta atvēršana

Ierobežojot piekļuvi savai naudai, krājkonti var nodrošināt augstāku procentu likmi nekā pamata darījumu konts.

Labs veids, kā izvairīties no kārdinājuma iztērēt uzkrājumam paredzētos līdzekļus, ir pieslēgt automātiskos maksājumus interneta bankā.

#7 Izvairīšanās no impulsīviem pirkumiem

Kredītlīnija (skatīt) un interneta veikali naudas tērēšanu padara īpaši vieglu. Tas, cik daudz tai ļausimies, atkarīgs no gribasspēka. Un, protams, prioritātēm.

Viens no variantiem ir plānot katru pirkumu iepriekš un uz veikalu doties ar iepirkumu sarakstu. Ja nu tomēr ir kārdinājums iegādāties kaut ko neplānotu, nogaidi vismaz vienu diennakti – iespējams, pa to laiku būsi pārdomājis.

#8 Maltīšu plānošana

Ēdienreižu plānošana ir viens no vienkāršākajiem veidiem, kā ietaupīt naudu. Zinot, ko ēdīsi turpmākajās dienās, ietaupīsi arī laiku, jo skaidri zināsi, kādus produktus nepieciešams iegādāties konkrēto maltīšu pagatavošanai.

Turklāt, dodoties uz veikalu ar iepirkumu sarakstu, iekļauties budžetā būs daudz vienkāršāk.

#9 Pārdomāta preču un pakalpojumu izvēle

Ja esi kāda konkrēta uzņēmuma lojālais klients un atkārtoti iegādājies vienus un tos pašus produktus vai pakalpojumus, esi uzmanīgs.

Iespējams, attiecīgais pārdevējs zina, ka pastāvīgie klienti nepievērš cenām tik lielu uzmanību kā vairums potenciālo klientu. Daudzi uzņēmumi izmanto klientu lojalitāti vai vēl ļaunāk- uzskata klientus par pašsaprotamiem, nepārskatot cenu politiku.

Neļauj emocijām uzvarēt – aplūko arī citu uzņēmumu piedāvājumus. Ļoti bieži tikai draudi zaudēt lojālo klientu uzņēmumam liek sagatavot ļoti labu piedāvājumu, jo ir skaidrs – esošo klientu noturēšana izmaksā mazāk, nekā jaunu klientu piesaiste.

#10 Izvairīšanās no nabadzības domāšanas

Daudzi cilvēki taupību uzskata par tikumu. Tomēr, lai gan būt taupīgam ir labi, nav prātīgi ieslīgt galējībās, jo tas var novest pie nabadzības domāšanas. Cilvēkiem ar nabadzības domāšanu raksturīga pašierobežojoša domāšana. Lēmumi tiek pieņemti, balstoties uz bailēm no zaudējumiem un neveiksmēm. Turpretī cilvēki ar veselīgu attieksmi pret naudu (un arī taupīšanu) savus lēmumus balsta uz iespējamiem ieguvumiem.

Aizņemies atbildīgi, izvērtējot savas iespējas kredītu atmaksāt!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!