Foto: Publicitātes foto

Paaugstināta ķermeņa temperatūra ir viens no izplatītākajiem Covid-19 simptomiem. Pasaules līderis videonovērošanas sistēmu tirdzniecībā, kompānija "Dahua" paziņojis, kā tās Baltijas filiālē par desmitiem reižu pieaudzis pieprasījums pēc kamerām ar termovizoriem. Šīs kameras precīzi un ātri nosaka ķermeņa temperatūras novirzi no normas un "sameklē" potenciālus slimniekus cilvēku plūsmā.

Pasaules veselības organizācijas oficiāla pārstāve Dr. Margareta Harisa apgalvo: temperatūra virs 38 grādiem bija konstatēta vairāk nekā 90% saslimušo ar Covid-19. Šo jauna vīrusa īpašību izmanto tehnoloģijās, kas palīdz izveidot drošu vidi. Šodien ierīces ar termovizoriem aktīvi izmanto Baltijas valstīs – piemēram, sabiedriskās vietās (lidostās, dzelzceļa stacijās, lielākajos tirdzniecības centros), gan lielākajās nozarēs, kuru darbību nevar apstādināt, jo tās ražo produkciju, kas ir nepieciešama dzīves nodrošināšanai

Kā izrādās, pērkot aparātus, kuri nosaka temperatūras paaugstināšanos, ir svarīgi zināt dažas nianses, lai nejauši neizvēlētos kameras ar termovizoriem, kas paredzētas pavisam citiem nolūkiem.

"Baltijas tirgū uzņēmums "Dahua" izplata videonovērošanas sistēmas jau vairāk kā desmit gadus. Agrāk pēc kamerām ar termovizoriem pie mums ir vērsušies, ja bija nepieciešams risināt šaura profila problēmas. Tās izmantoja nakts novērošanas nolūkiem, naftas terminālu, elektrostaciju, tabakas noliktavu drošības sistēmām. Runa bija par temperatūras starpības noteikšanu diapazonā no 30 līdz 300 grādiem. Nokļūstot pandēmijas situācijā, mēs operatīvi reaģējām, strauji paaugstinot mūsu termovizoru jutību. Covid-19 gadījumā atšķirība starp ķermeņa temperatūru ir kritiski svarīga. 36,5 vai 37,5 grādi – tā ir starpība starp veselu un slimu cilvēku," stāsta kompānijas "Dahua Baltija" biznesa attīstības vadītājs Pāvels Šestakovs.

Ne visi uzņēmumi, kas vēlas nodrošināt saviem darbiniekiem un klientiem drošu vidi, izprot šādas nianses. Tie, kas pasteidzās iegādāties kameru ar termovizoriem, kuri nav piemēroti jauniem uzdevumiem, ir saskārušies ar milzīgām neprecizitātēm ierīču darbībā, par kurām negodīgi pārdevēji noteikti nebija neko teikuši. Šādu problēmu ir atklājusi viena no Baltijas ostām, kur termovizors dažreiz ir fiksējis temperatūru, kurai nav nekāda sakara ar ķermeņa temperatūru. Ierīce nereaģēja uz cilvēkiem cepurēs un ar brillēm, toties reaģēja uz pasažierim ar karstiem dzērieniem krūzēs.

Videonovērošana procesā: "Dahua" termovizorus nepiemānīs karsta krūze, aizsargmaska vai pat motocikla ķivere.

"Mūsu risinājumu ir nedaudz grūtāk instalēt, to vajag pareizi nokonfigurēt, toties mūsu termokameras precizitāte ir garantēta – tie ir 0,3 grādi. Tas ir pietiekami, lai atšķirtu slimu cilvēku no vesela. Mūsu sistēma ietver mākslīgā intelekta elementus, kas ļauj sistēmai pašapmācīties. Šādi ierīce var atrast ļoti karstu punktu uz sejas, nepievēršot lieku uzmanību maskai, cepurei vai motocikla ķiverei. Sistēma arī nereaģēs uz cilvēku, kurš tur rokā karstu priekšmetu. Tātad mūsu kameras ir pielāgotas reālajai dzīvei. Starp citu, šādu termokontroles sistēmu var integrēt jau esošās videonovērošanas sistēmās," skaidro "Dahua Baltija" inženieris Normunds Pukinskis.

Jūtīgu aparatūru iespējams uzstādīt vietā, kur ir blīva un daudzjoslu cilvēku plūsma. Kamera rada katra ienākošā termālo attēlu un nodod signālu apsargam, kad garām iet potenciāli slims cilvēks. Turklāt otrajā kameras "logā" var uzreiz redzēt reālu cilvēka attēlojumu, lai varētu atrast viņu pūlī.

"Bieži vien ar vārdu "termovizors" cilvēki saprot tādu rokas ierīci, kuru pārbaudītājs tur pie "aizdomās turētā" pieres. Bet es uzdodu jautājumu: vai jums ir personāls ar 2,5 m garām rokām, lai droši noņemtu mērījumus no potenciāli slima cilvēka? Mūsu sistēma ļauj darīt to attālināti. Turklāt, ja runa ir par vietām ar lielu cilvēku plūsmu, tad lai "manuāli" nomērītu temperatūru pieciem tūkstošiem cilvēku būs nepieciešamas vairāk kā četras stundas. Toties ar "Dahua Thermal Solution" tas aizņems mazāk par pusstundu. Viss notiek reālajā laikā, cilvēki nav pakļauti pārmērīgam stresam," saka "Dahua" pārstāvis.

INFOGRAFIKA "Covid-19, gripa vai saaukstēšanās?" – tajā redzams, ka temperatūra bieži vien mēdz būt gan Covid-19, gan gripas gadījumā.

Divu mēnešu laikā pieprasījums pēc ierīcēm palielinājies desmitiem reižu. Vēl februāra beigās "Dahua" pārstāvji vērsās ar priekšlikumiem pie lielo objektu vadībām – lidostām, stacijām, Eiropas valsts institūcijām. Šodien lielo uzņēmumi īpašnieki paši izrāda vēlmi nodrošināt savu ražošanu ar visu nepieciešamo, lai paaugstinātu aizsardzības līmeni. Teiksim, Lietuvā sistēmu aktīvi testē liels tirdzniecības centrs un uzņēmums, kas ir saistīts ar zivju pārstrādi, kur stundas laikā gar kontroles punktu pa četrām joslām iet uz darbu 1700 cilvēki. Latvijā par drošības sistēmu aizdomājās liela farmaceitiskā ražošana.

Ja šodien tehnoloģijas nokļuvušas cīņas ar koronavīrusu priekšgalā, tad pēc karantīnas atcelšanas tās būs garants tam, ka jebkura infekcija, kas saistīta ar temperatūras paaugstināšanos, tiks pakļauta uzraudzībai. Tai skaitā iespējamais Covid-19 "otrais vilnis" – kamēr vakcīnas nav, nevar izslēgt šādu varbūtību. Šķiet, sauklis "Neaizvietojamo cilvēku nav — ja ir saslimis, tad paliec mājās" ir uz palikšanu. Bet nelabojamus darbaholiķus pieskatīs mākslīgais intelekts.

Sīkāka informācija ir pieejama mājaslapā "Dahua Technology Baltic".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!