Foto: Jānis Tomsons

2020. gada 7. novembrī notika Latvijas Sakaru darbinieku arodbiedrības PRO (turpmāk – LSAB PRO) semināru cikla "Izrāviens koplīgumu noslēgšanā" noslēguma seminārs. Visi semināri organizēti ar Fridriha Eberta fonda atbalstu. 2020. gada 16. jūlijā Raunā, 2020. gada 20. augustā Bīriņos - vairāk lasīt šeit un 2020. gada 7. novembrī Baltezerā. Un 2020. gada 14. - 15. augustā otrais LSAB Jauniešu forums "Organizēta darba perspektīva nākotnē" – vairāk lasīt šeit.

LSAB PRO iestājas par spēcīga sociālā dialoga attīstību Latvijā un darbinieku organizācijas – arodbiedrības iesaisti svarīgu lēmumu pieņemšanā, ņemot vērā Ziemeļeiropas valstu pieredzi. Soli pa solim piedalāmies modernas, iesaistītas un atvērtas sabiedrības veidošanā Latvijā. LSAB PRO idejas biedru un strādājošo labā nozarē rodas no biedru priekšlikumiem un ilggadējās arodbiedrību darba pieredzes - kā uzlabot savu darba vidi.

2021. gadā LSAB PRO svinēs 100 gadu darba jubileju. Tas nozīmē, ka jau 100 darbības gadus veltām darbinieku interešu aizstāvībai un kolektīvajām pārrunām. LSAB darbības galvenie vadmotīvi ir profesionalitāte, biedriskums un sapratne.

LSAB PRO ikdienu darbojas esošo koplīgumu pilnveidei un jaunu koplīgumu un ģenerālvienošanās noslēgšanai darbinieku interesēs, sadarbībā ar darba devējiem un valsts un pašvaldību institūcijām. Straujās izmaiņas nozarē, ko izraisījusi digitalizācija un pandēmija, būtiski ietekmē darbinieku stāvokli. Izdarīt labāko atbilstoši savām iespējām šobrīd ir sociālo partneru svēts pienākums. Sociālā dialoga turpināšana ir īpaši svarīga. Spēks meklējams mūsos pašos. Arodbiedrības spēks ir tās biedri! Tāpēc LSAB PRO aicina nozares darbiniekus iestāties arodbiedrībā, lai varētu uzlabot savu darba vidi. Tikai tad, ja darbinieks stājoties darbā uzreiz iestājas arodbiedrībā (pirmajā darba dienā), mēs varēsim priecāties ar jauniem sasniegumiem darbinieku labā. Spēcīga un daudzskaitlīga arodbiedrība ir būtisks priekšnoteikums darba vides uzlabošanai. Iepriekšminēto pamato arodbiedrību sasniegumi pēdējo simts gadu laikā kolektīvajās pārrunās panākot: bērnu darba aizliegumu, darba un atpūtas laika regulēšanu, minimālo darba algu, brīvas nedēļas nogales u.c. – skatīt šeit.

Koplīgumu noslēgšanas veicināšana ir UNI Europa un Latvijas Sakaru darbinieku arodbiedrības PRO darbības galvenais vadmotīvs. Koplīgumu slēgšana ir demokrātiskas sabiedrības un sociālā progresa pamats. Koplīgumu noslēgšana ir darba ņēmēju spēja veidot patīkamu darba vidi un strukturēti paust savu viedokli darba vietā. Arodbiedrība kā darbinieku kvalificēts pārstāvis nodrošina darba ņēmējiem ļoti vērtīgu iespēju noslēgt koplīgumu ar darba devēju, aizstāvot darbinieku intereses.

Pasākumā tika pieņemtas LSAB PRO rezolūcijas un pārrunātas ekspertu idejas. Lai informētu biedrus par koplīguma nozīmīgumu uzņēmumā un ieguvumiem no tā, LSAB birojs un eksperti sagatavoja prezentācijas, kuras turpmāk tiks izmantotas gan klātienes semināros, gan arī attālināti komunikācijā ar biedriem un sociālajiem partneriem. Ar biedriem un sociālajiem partneriem ir plānots rīkot tiešsaistes ZOOM domnīcas un klātienes diskusijas visa 2021. gada garumā. LSAB ekspertīzes izstrādāja S. Mečajs un I. Liepiņa - prezentācijas "Koplīguma pozitīvā ietekme uzņēmumā" un "Mākslīgā intelekta ietekme uz nodarbinātību". Zv. advokātu biroja "VILGERTS" zv. advokāte Jūlija Jerņeva sagatavoja prezentāciju "Koplīgums tikai biedriem: Par un Pret".

LSAB PRO iestājas par ilgtspējīgu izaugsmi, kvalitatīvām darba vietām, taisnīgu atalgojumu, pieejamiem sabiedriskajiem pakalpojumiem, izglītību un apmācībām, taisnīgu nodokļu sistēmu, labu pārvaldību, darba un ģimenes dzīves harmoniju un darbinieku tiesību ievērošanu. To nodrošina ilgtspējīgs un taisnīgs ekonomikas modelis Latvijā un Eiropā. Tādu attīstības ceļu, kas ciena cilvēkus un vidi, LSAB PRO pilnībā atbalsta. UNI Europa stratēģiskie mērķi strādājošo aizsardzībā privātajā sektorā ir iekļauti arī LSAB PRO darbības programmā 2021. - 2026. gadam. LSAB PRO misija ir stiprināt koplīgumu noslēgšanas spēku, it īpaši sakaru un viesmīlības (tūrisma) nozarēs.

Latvijas Sakaru darbinieku arodbiedrība PRO, iedvesmojoties no UNI EIROPA 2020. gada 6. - 7. oktobrī tiešsaistes izpildkomitejā nodefinētajām arodbiedrības vērtībām, principiem un stratēģiskajiem mērķiem, nosaka četras darbības prioritātes LSAB PRO 2021. - 2026.g.:

1. Veicināt izrāvienu koplīgumu noslēgšanā, ļaujot arodbiedrībai veiksmīgi veikt sarunas, ar mērķi katram darba ņēmējam pakalpojumu nozarē nodrošināt drošāku darba nākotni;

2. Vairot arodbiedrības izaugsmi un ietekmi pārmaiņu laikos, aktivizējot biedru iesaisti;

3. Iestāties par Latvijas un Eiropas Savienības tiesisko regulējumu, kas veicina koplīgumu pārrunas, datu drošību mākslīgā intelekta ērā, arodbiedrību brīvību un pilnvērtīgu sociālo dialogu bez "automatizētiem lēmumiem";

4. Iestāties par mūžizglītību, vajadzīgajām prasmēm darbam digitalizācijas, zaļās ekonomikas un COVID19 sociālekonomisko seku ietekmē.

LSAB PRO aicina:

  • palielināt darbinieku atalgojumu (it īpaši pasta sektorā), veicināt algu izaugsmi sakaru un tūrisma (viesmīlības) nozarē strādājošajiem un sociālo aizsardzību visiem;
  • ievērot taisnīgu attieksmi pret jauniešiem (līdz 35 gadiem), senioriem (55+) un personām ar īpašām vajadzībām darba vietās, dzimumu līdztiesību un cieņpilnu attieksmi darba vietā;
  • veicināt darbinieku tiesību un interešu aizsardzību;
  • izvairīties no nevajadzīgas darbinieku skaita samazināšanas digitalizācijas iespaidā;
  • veicināt koplīgumu ievērošanu, inovatīvas koplīguma pārrunas un sociālo dialogu nozarē;
  • atbalstīt nozaru prasmju fondu veidošanu taisnīgai pārejai uz digitālo ekonomiku;
  • vairot darbinieku ienākumus ar taisnīgu nodokļu politiku;
  • atbalstīt noteiktas fiskālās privilēģijas sociāli atbildīgiem darba devējiem, kuri iesaistās koplīgumu pārrunās uzņēmuma un nozares līmenī;
  • investēt darba vietu saglabāšanai un pilnai nodarbinātībai un kvalitatīvām darba vietām visiem, pārvarot "baiļu ekonomiku", un veicināt drošu darba nākotni.

Koplīgumu esamībai ir būtisks ieguvums sabiedrībai. Tas dod darba ņēmējiem un darba devējiem pašregulācijas iespējas uzņēmumā un nozarē. Koplīguma slēgšanas radītā autonomija nodrošina pārbaudi un līdzsvaru uzņēmumā un tā politikā. Tas ir pretlīdzeklis populismam un ir miera avots visā pasaulē.

No sirds pateicamies Fr. Eberta fondam par atbalstu! Pretim modernam un atvērtam sociālajam dialogam Latvijā!

Priecīgus svētkus vēlot,

LSAB PRO prezidente Dr. Irēna Liepiņa

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!