Foto: Publicitātes foto
Izvēloties jaunu dzīvesvietu, svarīgi ir saprast, vai vēlaties to pirkt vai arī būvēt pats. Šī brīža tirgus paver iespēja uzbūvēt māju par dzīvokļa cenu jaunā projektā, tāpēc, iespējams, ir vērts apdomāt iespēju mājokli nevis pirkt, bet būvēt pašam! Esam apkopojuši svarīgāko informāciju, kas varētu jums palīdzēt pieņemt lēmumu situācijā, kad būs apsvērsiet ideju par jaunas dzīvesvietas iegādi!

Mājas nav dārgākas par dzīvokļiem

Sabiedrībā jau izsenis ir iesakņojies mīts, ka māja izmaksu ziņā ir dārgāka nekā dzīvoklis, tāpēc ļoti daudzi cilvēki nemaz neapsver iespēju par mājas iegādi. Šī brīža tirgus cenas parāda, ka par 14 000 eiro šobrīd iespējams iegādāties apmēram 90 m2 lielu dzīvokli Rīgā, savukārt par tādu pašu naudu iespējams iegādāties 1200 m2 lielu zemes gabalu vai arī iegādāties jau gatavu māju ar kopējo platību 120 m2. Ir situācijas, kad cilvēki iegādājas jau gatavu māju un izmanto patēriņa kredīta sniegtās iespējas, lai iekārtotu savu jauno mājokli, pēc savas gaumes. Latvijā ir vairāki nebanku aizdevēji, kuri piedāvā aizņemties patēriņa kredītus. Viens no šādiem nebanku aizdevējiem ir "Creamcredit.lv" pie kura iespējams noformēt patēriņa aizdevumu līdz pat 10 000 eiro. Tā būs iespēja iekārtot jauno mājokli pēc savām iecerēm, radot patiesi gaumīgu un mājīgu sajūtu!

Mājas būvniecība – kas jāņem vērā?

Ja esat iecerējis būvēt māju, nepieciešams rēķināties ar to, ka sākotnējās tāmes izmaksas var pieaugt vismaz par 10 procentiem. Ceļot māju, būs nepieciešams maksāt ne tikai arhitektam un celtniekiem, bet arī būvuzraugam, kurš nodrošinās to, lai celtniecības gaitā netiktu pieļautas nekādas kļūdas. Noteikti nepieciešams saprast arī to, cik liela māja jums ir nepieciešama. Jāatceras, ka, jo lielāka māja, jo vairāk laiks būs jāvelta, lai to uzturētu kārtībā. Svarīgi ņemt vērā arī teritorijas plānojumu, piemēram, ja jūsu izvēlētais zemes gabals atrodas pie upes, ir svarīgi uzzināt, vai tā nav applūstoša zona. Bieži vien cilvēkiem šķiet, ka izdevīgāk ir iegādāties nepabeigtu jaunbūvi un to pabeigt. Tomēr arī tas ir saistīts ar dažādiem riskiem, piemēram, līdzšinējā būvniecība varētu būt veikta bez nepieciešamās saskaņošanas.

Mājas iegādes plusi

  • Nesen celtai mājai visbiežāk tiek sniegta garantija
  • Tas ir viens no vienkāršākajiem veidiem, kā iegūt sev mājokli
  • Nebūs nepieciešams uztraukties par komunikāciju esamību, kā tas būtu gadījumā, ja zemes gabals tiktu pirkts.
  • Tā ir iespēja pāris mēnešu laikā ievākties jaunajā mājoklī

Mājas iegādes mīnusi

  • Darba un materiālu kvalitāte, iespējams, nebūs tik augsta, kā to būs solījis attīstītājs
  • Mājokļu tirgus piedāvājums šobrīd ir diezgan niecīgs – joprojām ir daudz lētu vai dārgu mājokļu.
  • Nebūs iespējams veidot māju pēc savas gaumes
  • Iespējams, ka attīstītājs būs uzlicis augstāku cenu par mājas vērtību

Mājas būvniecības plusi

  • Iespēja burtiski uzzīmēt savu sapņu māju, realizēt savas pārdrošākās ieceres
  • Iespēja sekot līdzi izmantotajiem materiāliem, kā arī paveiktā darba kvalitātei
  • Iespēja piedalīties darbu pārraudzībā

Mājas būvniecības mīnusi

  • Mājas būvniecība izmaksās dārgāk, jo viss jāsāk no nulles
  • Ja tiek ņemts kredīts, nav garantijas, ka būs iespējams iekļauties tāmē norādītos termiņos, tāpēc, iespējams, nāksies pārskatīt līgumu par kredīta piešķiršanu
  • Jārēķinās ar to, ka būvniecība prasa ilgu laiku, jo nepieciešams rūpīgi izvēlēties materiālus, kā arī būvniekus

Lēmuma pieņemšana lielā mērā ir atkarīga no jūsu vēlmēm. Piemēram, ir cilvēki, kuri vēlas uzcelt māju, kas atbilst viņu redzējumam, jo tādā veidā iespējams realizēt savas idejas par mājas plānojumu un iekārtojumu. Ir iespējams iegādāties arī kādu no tirgū pieejamām moduļu mājām. Šāda tipa mājas ir ļoti izplatītas Skandināvijā, tieši tāpēc arī Latvijā ir vairāki uzņēmumi, kuri specializējas skandināvu prasībām atbilstošu koka māju izgatavošanā. Ja izvēlaties šādu variantu, protams, nepieciešams rūpīgi izpētīt uzņēmuma reputāciju un līdzšinējo pieredzi, pretējā gadījumā pastāv iespēja, ka šķirsieties no lielas naudas, bet rezultātā iegūsiet nekvalitatīvu mājokli.

Noteikti nevajadzētu domāt, ka mājokļa iegāde šobrīd ir lētāka nekā tās būvniecība. Viss ir atkarīgs no jūsu vēlmēm un vajadzībām. Tirgus cenas mūsdienās rāda to, ka zemes iegāde ir kļuvusi daudz lētāka, tāpēc ir vērts apsvērt iespēju iegādātie zemi un būvēt uz tās māju, veidojot izmaksas pašu spēkiem. Savukārt, ja īsti negribas būvēt no jauna, varat iegādāties jau gatavu māju. Ilgtermiņā tas noteikti sanāks izdevīgāk nekā dzīvokļa īre. Cilvēki, kuri ir noformējuši aizdevumu mājokļa iegādei katru mēnesi maksā gluži tikpat daudz, cik cilvēki maksā par īres dzīvokļiem, tomēr atšķirība slēpjas tajā, ka māja paliek viņu īpašumā un viņi ar to var brīvi operēt, savukārt īres dzīvoklis pieder tā sākotnējam saimniekam!

Aizņemies atbildīgi, izvērtējot savas iespējas kredītu atmaksāt!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!