Foto: Publicitātes foto
Tehnoloģiju gigants "Apple" nesen pārsteidza savus fanus, atklājot pirmos datorus ar M1 mikroshēmu. Īpaši izceļas "MacBook Pro" datori, kas paredzēti profesionāļiem. Ar jūtami uzlabotu grafikas apstrādi, garāku akumulatora darbības laiku līdz pat 20 stundām un iespaidīgiem uzdevumu izpildes ātrumiem, tas ir guvis tūlītēju atzinību fotogrāfu, grafisko dizaineru un filmu veidotāju vidū.

Visātrākā integrētā grafika personālajā datorā, kāda vien bijusi


Profesionāļi, kas strādā ar video saturu, gaida progresīvu videokarti, ātru attēla apstrādi un labu jaudas efektivitāti. Jaunais "MacBook Pro" to visu apvieno, ļaujot lietotājiem vienlaikus veikt daudzus sarežģītus uzdevumus, izmantot jaunākās grafiskā dizaina lietojumprogrammas, kā arī apstrādāt un rediģēt augstākās kvalitātes videoklipus.

Piecas reizes ātrāka grafika palīdz tikt galā ar lielu darba slodzi, palaist ietilpīgas lietojumprogrammas, viegli parādīt 8K izšķirtspējas video un nevainojami pārvērst 3D failus. M1 procesors var apstrādāt video par vizmaz trīs reizēm ātrāk un fotoattēlus – pat septiņas reizes ātrāk nekā iepriekš.

Darbs ar tādām populārām attēlu apstrādes, veidošanas un rediģēšanas lietojumprogrammām kā "Photoshop", "Shapr3D", "DaVinci Resolve", "Adobe Premiere Pro", "Final Cut Pro", "Unity Editor" un "Lightroom" tagad ir kļuvis ātrāks un raitāks.

Konvertēšanu, rediģēšanu, modeļu izveidi, filtru vai efektu lietošanu un citus uzdevumus pašlaik var paveikt daudz ātrāk nekā ar iepriekšējo "Intel" modeli. Arī testa rezultāti apsteidz jaunākos tirgū pieejamos galddatorus.

Maza mikroshēma, bet lielas pārmaiņas


Jaunās paaudzes "MacBook Pro" ar astoņu kodolu procesoru ir gandrīz trīs reizes ātrāks par iepriekšējo modeli. Tas ļauj strādāt efektīvāk un paveikt vairāk tādā pašā laika sprīdī.

Šādu veiktspējas līmeni var sasniegt, pateicoties pilnīgi jaunajai M1 mikroshēmu sistēmai, kas vienuviet integrē visus datora galvenos elementus. 16 GB ātrā, apvienotā atmiņa ļauj lietojumprogrammām efektīvi koplietot datus ar centrālo procesoru, grafikas procesoru un "Neural Engine", kas nodrošina mašīnmācīšanos, ļoti būtiski palielinot šī datora ātrumu.

Endrū Hoils, populārā tehnoloģiju portāla "cnet.com" fotogrāfs, testēja modeli ar M1 procesoru un bija pārsteigts par tā spējām un lielo ātrumu. Pat lietojumprogrammas, kas šobrīd darbojas "Rosetta 2" emulācijas tehnoloģijā, uzrāda izcilus rezultātus. Fotogrāfu iecienītākās programmas "Photoshop" un "Lighter" tagad ir pilnībā pielāgotas jaunajiem datoriem ar M1 procesoru. Hoila kungs nešaubās, ka šis dators ir droša izvēle ikvienam fotogrāfam.

Tajā paša laikā filmu veidotāji atzinīgi novērtē faktu, ka viņu iecienītākās "iOS" aplikācijas tagad būs pieejamas arī "macOS" vidē. Jaunais modelis piedāvā arī plašu jaudīgu lietotņu klāstu, kas ir izstrādātas un pielāgotas speciāli M1 procesoram. Šis aplikāciju piedāvājums ar katru dienu aug. Tie, kuri strādā ar profesionāliem video, ir patīkami pārsteigti par ievērojamu apstrādes ātruma pieaugumu bez akumulatora darbības ilguma samazināšanos. Tieši pretēji – akumulatora darbības laiks ir palielinājies.

Divtik ilgs akumulatora darbības laiks


Būtiskas pārmaiņas ir skārušas energoefektivitāti. Ikvienam lietotājam, bet jo īpaši grafikas dizaineriem, video veidotājiem vai fotogrāfiem tā ir ļoti svarīga. Video apstrāde parasti patērē daudz datora enerģijas, bet jaunā ARM arhitektūra un nevainojamā čipā iestrādātā atmiņa palīdz ietaupīt enerģiju.

"MacBook Pro" akumulatora darbības laiks tagad ir divas reizes ilgāks – 10 stundas ilgāks nekā iepriekšējā modelī. Tas ir visizturīgākais akumulators "Mac" datoros. Tā jauda pietiek līdz 17 stundām tīmekļa pārlūkošanai un līdz 20 stundām filmu skatīšanai. Ar šādu akumulatoru ir iespējams strādāt it visur, neuztraucoties par mājās atstāto lādētāju.

Dators ir arī aprīkots ar speciālu aktīvās dzesēšanas sistēmu, kas neļauj datoram uzkarst, pat tad, ja tas ir ļoti noslogots. Šī iemesla dēļ tas ir arī ārkārtīgi kluss.

Jaunas iespējas efektīvam darbam


Esot tikai 1,4 kg smaga, šī ierīce ir aprīkota ar jaunāko tehnoloģiju, ieskaitot 16 kodolu "Neural Engine", kas nodrošina mašīnmācīšanos, kas tagad ir 11 reizes ātrāka. Tas ļauj veikt visus uzdevumus ar lielu ātrumu, automatizējot video analīzi, balss atpazīšanu, fotoattēlu apstrādi u.c.

Šim modelim ir 500 nitu "Retina" displejs, kas dabīgi atveido attēlus un krāsas, bet īpaša "True Tone" tehnoloģija palīdz displejam pielāgoties apkārtējai videi.

Plūstošu vadības kontroli nodrošina ērta apgaismota "Magic Keyboard" tastatūra, skārienjutīgs "Force Touch" skārienpaliktnis un "Touch Bar" skārienjosla ātrajām komandām. Funkcija "Touch ID" palīdz ātri un vienkārši veikt autentifikāciju, ļaujot droši reģistrēties un iepirkties. Ātru savienojamību nodrošina nākamās paaudzes Wi-Fi 6.

Jaunajā modelī ir arī uzlabotas videozvanu iespējas. "FaceTime" HD kamera ar progresīvu video signāla procesoru tagad nodrošina daudz bagātīgāku un skaidrāku attēlu. Jaunie profesionālie mikrofoni precīzāk uztver balsi, nodrošinot uzlabotu signāla un trokšņa attiecību.

"MacBook Pro" izsmalcinātais un elegantais dizains paliek nemainīgs; tas pieejams sudraba vai astropelēkā krāsā. To darbina jaunā "macOS Big Sur" operētājsistēma, kas ietver uzlabotu privātuma un datu aizsardzību, kā arī visplašāko lietojumprogrammu izvēli, vēl ātrāku pārlūku, atjauninātu meklēšanu un vairākas personalizācijas iespējas.

Šobrīd, pērkot jebkuru "Mac" modeli, tiek piedāvāts bez maksas uz vienu gadu izmēģināt "Apple TV". Viedierīču labākos piedāvājumus meklējiet "Apple" autorizēto pārstāvju internetveikalos: https://www.avadbaltic.com/lv/#where-to-buy .

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!