Foto: Publicitātes foto
No šodienas Latvijā tirdzniecībā oficiāli pieejami jaunie "iPad" planšetdatori. Atjaunotie "iPad" un "iPad mini" ir vieni no populārākajiem šogad izlaistajiem "Apple" produktiem.

Sertificēts "Apple" sistēmu inženieris Andrejs Mihailovs skaidro, kas padara šīs planšetes tik īpašas, ar ko tās savstarpēji atšķiras, kā arī kādas jaunas iespējas tās piedāvā.

Kompakts un vēl ātrāks "iPad mini"

"iPad mini" modelis ar 8,3 collu "Liquid Retina" displeju ir mainījies vēl ievērojamāk. Tam ir pilnekrāna dizains ar šaurām malām un nemanāmi noapaļotiem stūriem.

"iPad mini" ar jaudīgo A15 "Bionic" procesoru tagad ir pat par 40% ātrāks. "Neural Engine" nodrošina līdz pat divām reizēm lielāku mašīnmācīšanās ātrumu. Jaunais planšetdators ļauj veidot izcilu saturu, strādāt ar ietilpīgām aplikācijām kā "Photoshop" un bez sarežģījumiem lietot citas mūsdienīgas, advancētas lietojumprogrammas.

Ar līdz pat 80% ātrākām grafikām iespējams kļūt radošam, spēlējot augstas grafikas spēles un baudot video saturu labākajā izšķirtspējā.

Planšetdators sver tikai 293 gramus un aizņem ļoti maz vietas mugursomā vai rokassomiņā, ļaujot to paņemt līdzi visur. Tā izmērs ir ērts lasīšanai, tīmekļa pārlūkošanai un video satura skatīšanai. Planšetes akumulatora darbības ilgums ir līdz pat 10 stundām, tādēļ to var izmantot nepārtraukti gandrīz visu dienu.

Videozvaniem ar klasesbiedriem, ģimenes sarakstēm un konferencēm ar kolēģiem būtiska ir 12 MP ultraplatleņķa priekšējā kamera ar "Center Stage". Tā jūs būsiet ekrāna centrā neatkarīgi no tā, ko darāt. 12 MP platleņķa aizmugurējā kamera ir lieliski piemērota attēlu uzņemšanai, kamēr īpašā "True Tone Flash" funkcija palīdz uzņemt labus attēlus pat vājā apgaismojumā. Augstu skaņas kvalitāti nodrošina ierīcē iestrādātie horizontālie stereoskaļruņi.

Tikmēr attēlu un tekstu spilgtumu nodrošina "True Tone" vides adaptīvā displeja tehnoloģija un plašā "P3 Wide Color" krāsu gamma. Turklāt ekrāns ir gandrīz bez atspīduma, tādējādi teksts un attēli paliks spoži neatkarīgi no vides, kurā planšete tiek lietota.

Lai maksimāli izmantotu savu "iPad mini", ieteicams to izmantot ar otrās paaudzes "Apple Pencil", kas viegli piestiprinās pie planšetes ar magnēta palīdzību un ir uzlādējams bezvadu režīmā. Ar to var ātri un viegli veikt piezīmes, rediģēt dokumentus, kā arī zīmēt un tvert savas iespaidīgākās idejas. Ir pieejams USB-C ports, lai pievienotu citus aksesuārus un uzlādētu ierīci. Tas atbalsta arī 5G savienojamību, tāpat kā jaunais iPad.

Ir pieejamas četras dažādas krāsu opcijas ("Pink", "Purple", "Space Grey", "Starlight") un divas iekšējās atmiņas ietilpības iespējas (64 un 256 GB).

Atjauninātais "iPad" tagad ir pieejams ikvienam

Tāpat kā iepriekšējās paaudzes planšetdatori, arī jaunie "iPad" ir augstas kvalitātes, ar bagātīgām iespējām, bet tajā pašā laikā – vienkārši lietojami. Ar spilgtu 10,2 collu "Retina" displeju planšete ir ārkārtīgi daudzpusīga un lieliski piemērota studijām, darbam, spēlēm, lasīšanai vai video skatīšanai. Tā sver tikai 487 gramus, tādējādi to var viegli paņemt līdzi ikdienas gaitās.

Planšeti darbina jaudīgs A13 "Bionic" procesors, kas visas darbības izpilda ātrāk – no ziņapmaiņas un tīmekļa pārlūkošanas līdz vairāku programmu vienlaicīgai izmantošanai. Ar 20% labāku grafisko reproducēšanu varēsiet sajust atšķirību, gan spēlējot aizraujošas spēles, gan strādājot ar fotoattēliem vai lietojot jebkādu citu vizuālo saturu. Būs iespējams arī efektīvi izmantot advancētas lietojumprogrammas kā "Adobe Fresco" un "Procreate".

Īpaša "True Tone" tehnoloģija nodrošina, ka ekrāna krāsas ir pielāgotas videi, kurā atrodaties. Tā nodrošina optimālu ekrāna spilgtumu, samazinot acu nogurumu. Ar akumulatora darbības laiku līdz pat 10 stundām ierīci varēsiet lietot gandrīz visu dienu.

Arī "iPad" kameras ir uzlabotas. 12 MP ultraplatleņķa priekšējā kamera piedāvā augstu attēla kvalitāti un ir ideāli piemērota selfijiem vai grupu fotoattēliem. Tagad tai ir arī īpaša "Center Stage" funkcija, kas vienmēr noturēs centrā, arī tad, ja video zvana laikā pārvietosieties. Videozvani, konferences, kā arī audioierakstu klausīšanās kļūs patīkamāka, pateicoties augstas kvalitātes stereo skaļruņiem. 8 MP platleņķa aizmugurējā kamera ļauj uzņemt asākus fotoattēlus un video.

"iPad" ir divās krāsās – "Space Grey" vai "Silver" – un ar diviem iekšējās atmiņas ietilpības variantiem – 64GB vai 256GB. "iPad" var izmantot arī ar pirmās paaudzes "Apple Pencil" un "Smart Keyboard". Uzlādei un ierīces savienošanai ar aksesuāriem ir paredzēts "Lightning" savienotājs.

Katram "iPad" modelim ir jau ieinstalētas foto, kartes, ziņapmaiņas, jaunumu, e-pasta, kā arī tīmekļa pārlūka programmas, un "App Store" ļauj izvēlēties vēl daudzas citas programmas iecienītākajām aktivitātēm. Iespējams izvēlēties starp bezmaksas lietotnēm un apmaksājamām lietotnēm, par kuru lietošanu jānorēķinās reizi mēnesi vai gadā.

Tāpat kā ar citām "Apple" ierīcēm, arī planšetdators koncentrējas uz lietotāju konfidencialitāti un datu drošību: "Touch ID" piedāvā drošu identifikāciju un "Apple Pay" rūpējas par drošiem maksājumiem.

"iPad" ir arī noderīgais "Screen Time" rīks, kas ļauj vecākiem attālināti kontrolēt savu bērnu ekrāna laiku, saturu, kam viņi piekļūst, un drošību. Vecāki ierīces iestatījumos var pārbaudīt, cik daudz laika viņu bērns pavada datorā katru dienu un kurās lietotnēs pavada visvairāk laika.

"App Limits" rīks palīdz ierobežot atlasīto programmu lietojumu skolā. Tas atļauj bloķēt sociālos medijus, piekļuvi spēlēm un citas izklaides aplikācijas uz noteiktu laika posmu, lai bērns varētu pievērsties mācībām un mājasdarbiem.

Jaunā "iPadOS 15" vēl labākai pieredzei

Abi planšetdatoru modeļi jau darbojas jaunajā "iPadOS 15" operētājsistēmā. Tā ir paredzēta, lai maksimāli izmantotu "iPad" ierīces. Jūs atradīsiet jaunus rīkus vienlaicīgai vairāku uzdevumu veikšanai un informācijas meklēšanai, kā arī labi uzlabotu piezīmju sadaļu.

"Share Play" ļauj jums komunicēt ar draugiem un ģimeni, "Quick Note" sniedz iespēju piefiksēt savas domas, kad tas nepieciešams, un īpašs "Translate" rīks palīdz tulkot sarunas.

Ikvienam "iPad" iegādes brīdī kā lieliska dāvana nāk klāt trīs mēnešu abonements video straumēšanas platformai "Apple TV+".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!