Foto: Publicitātes foto
Lai uzlabotu savu finansiālo situāciju, ne vienmēr ir nepieciešams labāk atalgots darbs vai pēkšņs laimests loterijā. Neskatoties uz izdevumu un ienākumu apjomu, ikvienam ir iespējams uzlabot savas naudas pārvaldības prasmes, lai samazinātu tēriņu, palielinātu iespēju iekrāt un sasniegtu mērķus, kas iepriekš šķita nesasniedzami. Pat gadījumā, kad šķiet, ka ir pilnīga bezizeja, ir daži padomi, kā uzlabot jūsu finansiālo situāciju.

1. Sekojiet līdzi saviem izdevumiem

Labāka naudas pārvaldība sākas ar izpratni par saviem izdevumiem. Visvienkāršāk izsekot izdevumus ir ar dažādu aplikāciju vai komercbanku lietotņu palīdzību, kur izdevumi tiek kategorizēti dažādās grupās – transports, pārtika, izklaide, mājoklis utml. Mirklī, kad ir skaidrs, kuros tēriņu paradumos ir nepieciešami uzlabojumi, ir iespējams izveidot reālu plānu, kā uzlabot savu finansiālo situāciju.

2. Izveidojiet reālu mēneša budžetu

Zinot ikmēneša tērēšanas paradumus un prognozējot ienākumus, ir iespējams noteikt tādu budžetu, kas var veicināt kā labākus paradumus, tā arī uzlabot savu finansiālo situāciju. Nav jēgas noteikt sev pārmērīgi striktu budžetu, piemēram – nekad neēst ārpus mājas, ja līdz šim vairākas reizes nedēļā pasūtat ēdienu no labākajiem restorāniem ar piegādi uz mājām. Budžetam ir jāatbilst jūsu dzīvesveidam un reālajiem tēriņiem. Tikai tad, kad šī naudas pārvaldības metode ir reāla, tā var darboties.

3. Veidojiet ietaupījumus

Nosakiet sava ārkārtas fonda apjomu, ko vienmēr atlikt mēneša beigās. Pat ja katru mēnesi ir iespējams iekrāt tikai nedaudz, šis fonds var būt drošības spilvens uz kura atkrist, kad tiek zaudēts darbs vai rodas kādi citi neparedzēti izdevumi. Katram šī summa būs savādāka, tāpēc arī veidojot savu ārkārtas fondu, nepieciešams noteikt, cik lielas ir izmaksas un cik ilgi no šī ārkārtas fonda būs iespējams visus aktīvos rēķinus samaksāt. Visbiežāk šādu ārkārtas fondu iesaka veidot trīs līdz deviņu mēnešu izdevumu apjomā.

4. Maksājiet rēķinus laikus

Rēķinu atmaksa laikā var būt vienkāršs veids, kā pārvaldīt savus līdzekļus, taču tam ir arī citas priekšrocības – tas palīdz izvairīties no kavējuma naudas un šādi arī ir iespējams veidot prioritātes savā budžetā. Tāpat arī laicīga rēķinu, kredītu vai citu saistību atmaksa var paaugstināt kredītreitingu un nākotnē uzlabot iespējas iegūt labākus noteikumus jaunām saistībām. Ja iespējams, veiciet rēķinu atmaksu algas dienā vai arī savā bankas lietotnē uzstādiet automātiskos maksājumus konkrētā mēneša dienā.

5. Ietaupiet skaidru naudu

Ja galvenokārt šī brīža maksājumi tiek veikti ar bankas konta starpniecību, nelieli iekrājumi, kas ir skaidrā naudā var būt kā vēl viens drošības spilvens kādiem neparedzētiem gadījumiem. Tas var būt arī veids, kā atlikt papildus līdzekļus kādam lielākam pirkumam vai ceļojumam.

6. Apziniet savas aktīvās saistības!

Par spīti atbildīgai attieksmei un vēlmei uzlabot savu finansiālo situāciju, dažkārt tas nav iespējams kādu neparedzētu apstākļu dēļ. Šajā mirklī vissvarīgāk ir noteikt, cik tieši lielas ir visas saistības – aktīvie rēķini, līzingi, kredīti, citi maksājumi. Ja apzinoties, ka šīs izmaksas ir pārāk lielas un ir skaidrs, ka pat ar budžeta pārplānošanu nav pietiekami, nepieciešams rīkoties pēc iespējas drīzāk. Kavējot maksājumus vai tos ignorējot, ir ļoti viegli gan sabojāt savu kredītvēsturi, gan arī iedzīvoties parādos. Ja problēmas ir radušās ar kredītu vai līzinga atmaksu, ērts rīks kā tikt galā ar visām kredītsaistībām ir kredītu apvienošana. Šajā gadījumā tiek apvienoti visi esošie kredīti un pielāgots tāds ikmēneša maksājums, kuru ir iespējams veikt nepārslogojot savu budžetu. Ir svarīgi arī atcerēties, ka saistības nekur neizzūd un, ja tās tiek atrisinātas laikus, tas var ļaut izvairīties no lielākām nepatikšanām nākotnē.

7. Kā rīkoties, ja nepieciešams kredīts?

Ja ir gadījušies tādi apstākļi, kur nepieciešami papildu līdzekļi, taču bankas konts ir tukšs, kā pēdējais variants var būt patēriņa kredīts. Šajā gadījumā noteikti ir jāatceras, ka kredīts ir nopietnas saistības un pirms aizņemšanās ir jābūt pilnīgai pārliecībai par spējām to atmaksāt laikā un pilnā apjomā. Pirms kredīta noformēšanas noteikti ir jāveic kredītu salīdzināšana un jāizvērtē, kurš no piedāvājumiem ir pats izdevīgākais. Ja kredīts tiek atteikts, noteikti ir jāmeklē iemesli, kāpēc. Iemesli var būt dažādi – sabojāta kredītvēsture, kavēti maksājumi, zemi ienākumi. Taču, atcerieties, ka saistības nekur nepazūd un kredītvēsturē esošā informācija saglabājas līdz pat 10 gadiem.

Ceļš uz labāku finansiālo situāciju sākas ar savu paradumu apzināšanu un maiņu. Dažas no tām noteikti būs vieglākas nekā citas, taču ar apņēmību ir iespējams veidot tādas naudas pārvaldības prasmes, kas kalpo visa mūža garumā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!