Foto: Publictitātes foto
Daudzdzīvokļu dzīvojamā ēka Rīgā, Bērzupes ielā 23, ir padomju laiku ēka jeb precīzāk – 467. sērijas piecstāvu dzīvojamā ēka ar 60 dzīvokļiem, kas nodota ekspluatācijā 1970. gadā.

Kā ļoti daudzām šāda tipa ēku, laikam ejot, ēka ir novecojusi un līdz ar to tās tehniskais stāvoklis ir stipri pasliktinājies. Par to lika pārliecināties 2017. gadā veiktais ēkas energoaudits. Apsekošanā tika konstatēts, ka ēkas kopējais tehniskais stāvoklis ir neapmierinošā stāvoklī un atrastas vairākas problēmas, tai skaitā:

  • Novecojusi apkures sistēma ar nevienmērīgu siltuma sadalījumu;
  • Nolietota esoša karstā ūdens sistēma;
  • Novecojusi lietus ūdens kanalizācijas sistēma;
  • Nepietiekama svaigā gaisa pieplūde;
  • Tekošs jumts;
  • Mūsdienu prasībām neatbilstoša ārējo konstrukciju siltuma noturība.

Ēka pirms un pēc atjaunošanas darbiem

Visas šīs nepilnības nelabvēlīgi ietekmē ēkas iedzīvotājus, tajā skaitā viņu komfortu, veselību un izmaksas. Šīs ēka apkurei gadā patērēja 509 MWh enerģijas jeb 175 kWh uz katru kvadrātmetru. Salīdzinot ar atjaunotu ēku, enerģijas patēriņš ir divas reizes lielāks. Ēkas enerģijas patēriņš bija ļoti augsts novecojušo sienu, logu, durvju, jumta un vecas apkures sistēmas dēļ. Papildu augstam enerģijas patēriņam stipri nolietojušās bija arī citas inženierkomunikācijas – kanalizācijas un karstā ūdens sistēmas. Tas noved pie paaugstinātiem iedzīvotāju izdevumiem. Maksa par enerģiju bija aptuveni 0,93 eiro uz kvadrātmetru.

Bez paaugstinātām izmaksām ēkas sliktais tehniskais stāvoklis negatīvi ietekmē arī iedzīvotāju komfortu un veselību. Novecojušās apkures sistēmas dēļ iedzīvotāji izjuta nevienmērīgu siltuma sadalījumu apkures sezonā, proti, brīžiem esot vēsi, bet brīžiem par karstu. Toties novecojošās lietus ūdens kanalizācijas sistēmas un tekošais jums veicināja pelējumu rašanos kāpņutelpās un dzīvokļos.

Šīs ēkas atšķirība ir tās iedzīvotāju apņemšanās uzlabot esošo situāciju. Šīs ēkas visaptverošās atjaunošanas stāsts sākās 2017. gadā, kad ēka tika iesaistīta Eiropas Savienības "Apvārsnis 2020" projektā "SUNShINE": "Tērē mājas enerģiju mājas atjaunošanai - ceļā uz visaptveroši atjaunotu daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku!" un projektā "QualitEE": "Energoefektivitātes pakalpojumu kvalitātes vadības kritēriji, kvalitatīvu projektu īstenošanai un investīciju piesaistei".

Projekta laikā tika ņemti vērā "QualitEE" izstrādātie kvalitātes kritēriji. Realizējot jebkuru energoefektivitātes projektu, sākotnēji nepieciešams veikt korektu enerģijas patērētāja analīzi, nosakot iespējas samazināt tā enerģijas patēriņu. Tādēļ, kā jau iepriekš pieminēts, ēkai tika veikts energoaudits un ēkas apsekošana, no kā tika secināti galvenie enerģijas zudumu iemesli un izstrādāts plāns, ko darīt, lai ēku savestu kārtībā.

Saskaņā ar veikto energoauditu tika noteikti šādi nepieciešami energoefektivitātes uzlabošanas pasākumi:

  1. Fasāžu sienu un cokola remonts un
  2. siltināšana;
  3. Jumta siltināšana virs dzīvokļiem;
  4. Pagraba pārseguma siltināšana;
  5. Jumta seguma atjaunošana;
  6. Koplietošanas telpu logu un durvju nomaiņa;
  7. Dzīvokļu logu atjaunošana vai nomaiņa;
  8. Balkonu atjaunošana;
  9. Ieeju jumtiņu un lieveņu remonts;
  10. Kāpņu telpu remonts un siltināšana;
  11. Siltumapgādes sistēmas atjaunošana;
  12. Karstā ūdens sistēmas rekonstrukcija.


Pats būtiskākais vērā ņemtais kritērijs ir līgumā iekļautā enerģijas ietaupījuma garantija, kas paredz, ka izpildītājs ir tiešā veidā finansiāli atbilstīgs par sasniegto energoefektivitātes līmeni jeb sasniegto enerģijas patēriņa samazinājumu. Būvniecības līgums un tajā noteiktās energoefektivitātes garantija ir veids, kā paaugstināt būvdarbu kvalitāti un nodrošināt, ka tiks sasniegts plānotais enerģijas ietaupījumu. Bērzupes ielas 23 gadījumā garantētais enerģijas ietaupījums bija 47%.

Saskaņā ar projekta "QualitEE" izstrādātajiem kritērijiem Bērzupes ielas 23 projekta līgumā tika iekļauta arī enerģijas ietaupījuma garantijas verifikācijas metode. Katra norēķinu perioda beigās tiek pārbaudīts, vai ir panākts līgumā noteiktais garantētais enerģijas ietaupījums. Šai pārbaudei tika noteikta metodika, vispirms nosakot ēkas enerģijas patēriņa bāzes līniju un tālāk sastādot formulu aprēķinam, ņemot vērā klimata korekciju.

Ēkas kāpņutelpa pirms un pēc atjaunošanas darbiem


Būtisks kritērijs, kas arī tika ietverts, ir veikto energoefektivitātes pasākumu saglabāšana un uztērēšana pēc to ieviešanas. Saistībā ar to līgumā tika iekļauta arī tehniskās apkopes rokasgrāmatu, kas ietver periodiskas tehniskās apkopes darbības, pagaidu profilaktiskās apkopes darbības un paredzamās tehniskās apkopes darbības lielos attālumos.

Īpaši svarīgs kritērijs, ko nepieciešams ievērot ēku atjaunošanas projektu gadījumā, ir dzīvokļu īpašnieku komforta uzturēšana. Saskaņā ar to līgumā noteikta iekštelpu temperatūra, kas jānodrošina gan apkures sezonā, gan apkalpošanas periodā, kā arī nepieciešamā karstā ūdens temperatūra.

Rezultātā tika noslēgts 20 gadu energoefektivitātes pakalpojuma līgums starp ēkas dzīvokļu īpašniekiem ar īpašumtiesībām un ESKO uzņēmumu SIA "InvEsco". ESKO uzņēmums uzņemamās pilnu atbildību par projektā ietverto darbu izvēli, izpildes kvalitāti un sasniegto rezultātu, tas vada un uzrauga ēkas atjaunošanas procesu no idejas par atjaunošanu līdz darbu pabeigšanai.

Kopējā projekta izmaksas bija 555 214,02 EUR (bez PVN) no kurām aptuveni 50% sedz ES grants no Eiropas Reģionālās attīstības fonda.

Kopumā Bērzupes ielas 23 projekts norisinājās no 2017. gada septembra līdz 2020. gada februārim. Paši būvdarbi aizņēma apmēram pusgadu. Pēc ēkas visaptverošās atjaunošanas tika sasniegta solītā enerģijas ietaupījuma garantija. Tika sasniegts 47% enerģijas patēriņa ietaupījums un 43% enerģijas izmaksu samazinājums. Kā arī tika iegūts aptuveni 77 tonnu CO2 izmešu samazinājums.

Bērzupes ielas 23 projekts ir vēl viens pierādījums šādu projektu nepieciešamībai. Tas pierāda, ka iedzīvotāju motivācija un "QualitEE" energoefektivitātes projektu kvalitātes vadības kritēriju ievērošana, spēj rezultēties ar ievērojamu enerģijas ietaupījumu un iedzīvotāju komforta uzlabošanu, tajā pašā laikā nodrošinot iedzīvotājiem samazinātu finansiālo risku un pārliecību par veikto darbu kvalitāti.

Vairāk informācijas par "QualitEE" projektu iegūsiet sazinoties ar Agri Kamenderu (agris@ekodoma.lv)

Raksta autors: Anna Marta Vaica

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!