Foto: Publicitātes foto
Rēzeknē jau vairākus gadus ražo biodegvielu. No mežrūpniecības un citu ražotņu koksnes atkritumiem.

Kurināt bez dūmiem, braukt bez izplūdes gāzēm, ražot pēc iespējas mazāk atkritumu – šāda ir jaunā gadsimta ideoloģija. Par to daudz strīdās – piemēram, kad tiek noskaidrots, ka daudziem no mums tik ierastie kūpošie malkas krāšņu dūmi piesārņo gan gaisu, gan dabu kopumā. Mūsu klimatā apkure ir viena no bāzes vajadzībām, tāpat kā pārtika un gaiss. Ar ko kurināt, lai neizkūpētu gaisā? Ražošanā šis jautājums jau ir atbildēts: Eiropas rūpnīcas tiek apkurinātas ar īpašām granulām (pellets). Interesanti, ka ražo šīs granulas Rēzeknē – kopš 2010. gada.

SIA "NewFuels" investīcijas 30 miljonu EUR apmērā ir viens no ievērojamākajiem ārvalstu ieguldījumiem Latgales reģiona ekonomikā, uzņēmuma ražošanas jauda ir vairāk nekā 270 000 tonnu koka granulu gadā. Pēc SIA "NewFuels" valdes priekšsēdētāja Romāna Vdovičenko vārdiem, Rēzeknes izvēle topošās ražotnes vietai nozīmēja izeju Eiropas tirgos. Rezultātā 100 % gatavās produkcijas pārdod ārpus Latvijas robežām. Rēzeknē ražo galvenokārt granulas industriāliem patērētājiem (TEC), bet ir arī produkcija privātpersonām – baltas Premium klases granulas. No 76 uzņēmuma darbiniekiem lielākā daļa ir rēzeknieši, personāls gadu garumā praktiski nemainās, kolektīvs ir stabils. Starp citu, kompānijas mājaslapai ir arī versija latgaliešu valodā.

- No paša sākuma vērā ņemams pluss par labu Rēzeknei bija speciālās ekonomiskās zonas statuss un nodokļu atvieglojumi, ko sniedz RSEZ, – stāsta Romāns Vdovičenko. – Tam klāt liekam izejvielu bāzi – granulu rūpnīca izmanto nevis lietkoksni, bet koksnes atkritumus, zāģu skaidas un šķeldu. Līdz ar to mūsu izejvielu piegādātāji atrodas pavisam netālu no mums, tie ir Latgales gateri. Latgale – tā arī ir iespēja atrast kvalificētus darbiniekus, stāsti par to, ka visi viņi esot aizbraukuši, praksē nav apstiprinājušies. Esam arī skaidri redzējuši pašvaldības ieinteresētību par uzņēmējdarbības attīstību pilsētā un visā Latgalē. Ar COVID-19 saistīto ierobežojumu laikā RSEZ palīdzēja saviem uzņēmumiem, arī mūsējam, iegādāties speciālos līdzekļus un aprīkojumu, kas ļauj maksimāli izolēt darbiniekus un padarīt drošas viņu darba vietas.

Mūsu uzņēmums nepārtraukti attīstās, un gribētos piebilst, ka daudzi nākotnes projekti ir saistīti arī ar Rēzekni.

Granulu ražotni vietējās varas iestādes ir godājušas vairākkārt. Starp "NewFuels" balvām ir "Visātrāk attīstošais Rēzeknes uzņēmums" 2011. un 2016. gadā, "Visveiksmīgākais Latvijas eksportētājs 2017", RSEZ "Gada uzņēmums 2019", "Lielākais nodokļu maksātājs reģionā" u. c. Par "NewFuels" labdarības projektiem mums arī pastāstīja RSEZ – uzņēmums atbalsta jaunos futbolistus un volejbolistes, Eiropas Jauniešu parlamenta delegātus un uzņēmējus iesācējus, pašdarbības deju ansambļus un korus, kaut arī īpaši netiecas par to stāstīt.

Nav izslēgts, ka RSEZ investīciju "rekords" drīzumā tiks pārspēts – Rēzeknē Kovšu ezerā, kur tiek celts atpūtas komplekss, gaida investoru jaunas viesnīcas būvēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!