Foto: Publicitātes foto
"Vēlamies informēt mūsu kaimiņus latviešus – Lietuvas viesnīcas un restorāni veic visus drošības pasākumus un gaida jūs. Ieraudzīsiet šo jauno zīmi uz durvīm un varēsiet būt pārliecināti, ka esat drošībā," par jauno zīmolu "Safe and Clean" saka Lietuvas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) prezidente Evalda Šiškauskiene. Šī ziņa ir ļoti aktuāla arī Latvijas iedzīvotājiem, kas katru gadu arvien vairāk viesojas kaimiņvalstī.

"Ar šo zīmi atbraukušajiem viesiem gribas pateikt – dodieties uz viesnīcām un restorāniem, tie ir droši un tīri. Šis bizness ir specifisks – viesnīcā vai restorānā viesi ierodas kā mājās, tāpēc drošība ir ļoti svarīga visiem. Apspriežoties ar citām iestādēm, mēs strādāsim pie tā, lai šo zīmi varētu izmantot arī vietnēs "Booking.com" un "Trip Adviser" ar paziņojumu, ka Lietuvas viesnīcās un restorānos ir droši," saka LVRA prezidente Šiškauskiene.

Latvieši – tūristu trijniekā

Pēc asociācijas vadītājas teiktā, latvieši ļoti mīl Lietuvu un lietuvieši mīl Latviju, tāpēc tūrisms ir abpusēji aktīvs. Lietuvā katru gadu pieaug tūristu skaits no Latvijas, un šogad koronavīrusa dēļ latvieši pēc ārzemju tūristu skaita bija pirmajā trijniekā.

"Mums patīk Latvijas mežonīgā jūrmala, bet latviešiem patīk mūsu kūrorts Palanga, kur ir daudz aktivitāšu. Ļoti pozitīva apmaiņa. Vēlamies informēt mūsu kaimiņus latviešus — mūsu viesnīcas un restorāni veic visus drošības pasākumus un gaida jūs," sacīja LVRA prezidente.

Pusnopietni, puspajokam šovasar puse Latvijas apmeklēja Lietuvas kūrortu Palangu, jo uz ielas visapkārt bija dzirdama latviešu valoda. Koronavīrusa dēļ cilvēki vēlējās pamainīt vidi un ceļoja pa Lietuvu.

Nacionālā tūrisma veicināšanas aģentūra "Keliauk Lietuvoje" jeb "Ceļo Lietuvā" šā gada jūlijā–augustā aptaujāja vairāk nekā 700 tūristu no Igaunijas un Latvijas. Abu valstu iedzīvotāji šosezon visbiežāk izvēlējās īsus izbraucienus. 18 % respondentu uz Lietuvu devās nedēļas nogalē, savukārt 44 % – uz 2-3 dienām.

Šovasar kaimiņus atbraukt uz Lietuvu visvairāk motivēja vēlme iepazīt vietējo kultūru, nobaudīt nacionālos ēdienus un dzērienus, kā arī izpētīt Lietuvas dabu. Novērots, ka kopš pagājušā gada ir pieaugusi interese par lietuviešu virtuvi. Ceļojuma laikā viesi ar entuziasmu apmeklēja vietējos restorānus (81 % respondentu) un nobaudīja vietējos ēdienus (62 %). Igaunijas un Latvijas ceļotāju kopējais iespaids par Lietuvu saglabājās labs un pat nedaudz uzlabojās. Astoņi no desmit ceļotājiem apgalvoja, ka vēlētos atgriezties šeit un ieteiktu atbraukt citiem.

Pārdomāts līdz sīkumiem

LVRA ir izstrādājusi īpašu aprakstu ar izklāstītām prasībām, kas Lietuvas viesnīcām un restorāniem ir jāizpilda, lai iegūtu zīmi "Safe and Clean". Asociācija, kas apvieno simtiem biedru, rūpīgi vērtē katru punktu, un, kā saka prezidente, zīme tiks piešķirta ļoti atbildīgi. Tiek parakstīta arī apņemšanās deklarācija, ar kuru saskaņā iestādes apņemas ievērot ļoti stingras prasības. To ir krietni vairāk, nekā pieprasa veselības aprūpes iestādes, piemēram, priekšlikums laminēt ēdienkarti, bukletus vai atgādnes, un dezinficēt tos pēc katra viesa, savukārt, ja nav šādu iespēju, mainīt pret vienreizlietojamiem līdzekļiem. Numuros iesaka neizmantot paklājus un paklājiņus, kā arī ir citi priekšlikumi.

"LVRA mērķis nav izplatīt zīmi reklāmas nolūkos. Mēs tiecamies, lai viesmīlības bizness būtu drošs un atbildīgi sagatavojies uzņemt gan ārvalstu, gan Lietuvas viesus," sacīja Šiškauskiene.

Par jauno zīmi priecājas arī Lietuvas viesnīcu vadītāji

"Ir daudz iemeslu, kāpēc šī zīme mums ir izdevīga. Pirmkārt, esam saņēmuši papildu informāciju, kā gādāt par drošību. Par dažiem sīkumiem pat nebijām padomājuši, piemēram, laminēt un dezinficēt bukletus. Tas viss klientu drošības dēļ, jo ir cilvēki, kas ļoti baidās, raugās uz viesnīcām kā infekcijas perēkli. Šis atzītais marķējums ir svarīgs arguments, lai kliedētu šaubas," teic Panevēžas četrzvaigžņu viesnīcas "Romantic" vadītāja Dovile Šipeliene.

"Ja redz šādu zīmi, tas nozīmē, ka tā nav pašu izdomāta. Tas ir kā viesnīcas zvaigžņu skaits. Viesis saprot, ka ne jau viesnīca pati ir izdomājusi un piekarinājusi šo zīmi, tātad tā ir sertificēta un vērtēta. Tā tiešām ir zināma drošības garantija," atklāja Birštonas viesnīcas "Royal Spa" vadītājs Rimants Šimkevičs.

Lietuvas Viesnīcu un restorānu asociācijas ieceri finansē Zinātnes, inovāciju un tehnoloģiju aģentūra "MITA" saskaņā ar projektu "Viesmīlības biznesa zīmes "Safe and Clean" izstrāde un ieviešana. Tūrisma sektora vadītāju un darbinieku inovatīvās mācības".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!