Foto: Publicitātes foto
Latvijas patērētāju paradumi mainās – arvien biežāk pircēji izvēlas iegādāties elektroniskās preces, tostarp viedierīces, uz nomaksu, norēķinoties ar mēneša maksājumiem. Šādā veidā cilvēki Latvijā pērk ne tikai datorus, bet arī telefonus, pulksteņus un pat bezvadu austiņas. Šādas tendences uzrāda autorizētā Apple izplatītāja Latvijā iDeal veikalu ķēdes pārdošanas dati.

Aug pieprasījums iegādāties preces uz nomaksu

Agrāk tieši transportlīdzekļus iegādājās uz nomaksu, maksājot ikmēneša maksājumu, bet mūsdienās arvien vairāk klientu šādi vēlas iegādāties arī mazākas preces, piemēram, tālruņus, klēpjdatorus, planšetdatorus un piederumus, piemēram, viedpulksteņus un austiņas.

iDeal pārdošanas tendences liecina, ka uz nomaksu iegādāto preču apjoms ir audzis visās viedierīču kategorijās, galvenokārt viedtālruņu un klēpjdatoru pirkumos.

"Salīdzinot ar 2019. gadu, pagājušajā gadā klienti uz nomaksas nosacījumiem iegādājās par 110% vairāk iPhone viedtālruņus. Savukārt MacBook datoru īpatsvars, kurus iegādājās uz nomaksu, pieauga par 30%" norāda Mārtiņš Amtmanis, Latvijas filiāles vadītājs, runājot par patēriņa izmaiņām.

2020. gadā bija vērojams milzīgs aksesuāru iegādes pieaugums. Cilvēki izmantoja iespēju iegādāties Apple Watch viedpulksteņus un AirPods austiņas. Interese par tām ir īpaši liela, tāpēc arī šogad tiek paredzēts, ka ievērojami palielināsies šo ierīču iegāde uz nomaksu.

Patērētāji plāno savas finanses un vēlas izmantot preces tūlīt

Pieaugošajam pieprasījumam iegādāties viedierīces, norēķinoties par tām ar ikmēneša maksājumiem, ir dažādi iemesli. Mainoties dzīves ritmam, cilvēki vairs nevēlas gaidīt un atlikt pirkumus, kas viņiem ir svarīgi. Iegādājoties ierīci uz nomaksu, to var izmantot uzreiz un norēķināties par to ar nelieliem ikmēneša maksājumiem. Tajā pašā laikā tas dod lielāku brīvību plānot savas finanses. Maksājot pa daļām, uzreiz nav jātērē liela naudas summa.

iDeal pārdošanas statistika atklāj, ka jaunāki cilvēki vairāk pērk uz nomaksu, bet situācija pamazām mainās. Par ikmēneša nomaksas pakalpojumu interesējas arvien lielāks skaits patērētāju vecākos gados.

Pašlaik šajos veikalos iegādāties ierīces uz nomaksu izvēlas pircēji ar vidēja līmeņa ienākumiem, strādājošie vecumā no 18 līdz 46 gadiem. Interesanti, ka gandrīz visās preču kategorijās sievietes izrāda vislielāko interesi, bet tieši vīrieši veic pirkumus visbiežāk.

Jaunas vajadzības – jauns pakalpojums

Ņemot vērā lietotāju vajadzību maiņu, iDeal nesen ieviesa ekskluzīvo Smart Deal pakalpojumu, kas ne tikai sniedz iespēju iegādāties jaunākos iPhone modeļus, maksājot par tiem pa daļām, bet arī padara tos lētākus. Izvēloties šo pakalpojumu, klienti var ietaupīt līdz pat 36% salīdzinājumā ar citiem piedāvājumiem tirgū.

"Patērētāji savus viedtālruņus mēdz atjaunināt aptuveni reizi divos gados. Pēc šī perioda viņi vēlas iegādāties jaunu ierīci, bet ir jautājums, ko darīt ar veco. Mūsu jaunais pakalpojums to atbalsta. Mēs aicinām atnest atpakaļ savu veco iPhone un, noslēdzot jaunu līgumu, izbaudīt zemus maksājumus par jauno tālruņa modeli", norāda Mārtiņš Amtmanis, Latvijas filiāles vadītājs.

Pakalpojums darbojas pēc līzinga principa. Pēc 36 mēnešu līguma parakstīšanas ar sākotnējo maksu nulle eiro apmērā, klients saņem un sāk lietot ierīci. Ikmēneša maksājumi tiek sadalīti pa 36 mēnešiem, bet, ja telefons tiek atdots pārdevējam un izvēlēts jaunākais telefona modelis, tad jāveic maksājumi tikai 24 mēnešus. Ja tiek nolemts saglabāt ierīci, tad var turpināt maksāt vēl 12 mēnešus vai arī uzreiz samaksāt līgumā norādīto atlikušo vērtību.

Kad klients nolemj atgriezt telefonu un izvēlēties jaunu modeli, pārdevējs apņemas atpirkt esošo ierīci atbilstoši līgumā noteiktajai atlikušajai vērtībai. Tas ļauj atjaunināt tālruni ik pēc diviem gadiem un iegūt jaunāko iPhone modeli par labāko cenu.

Uzsvars uz ekoloģiju un ilgtspēju

Ekoloģiskais aspekts ir ļoti svarīgs, jo, pērkot uz nomaksu, pēc noteikta perioda preci var atdot pārdevējam un aizstāt ar jaunāku modeli, kas ir īpaši svarīgi viedierīču gadījumā.

Smart Deal pakalpojums, kas paredzēts jaunāko iPhone modeļu iegādei, darbojas balstoties uz aprites ekonomijas principiem – radot ciklu, kurā lietotās preces netiek izmestas, bet pārstrādātas, tādējādi paildzinot to kalpošanas laiku. Šādā veidā samazinās atkritumu daudzums, vajadzība pēc enerģijas un izejvielām, kā arī vispārējā ietekme uz vidi.

Apple pievērš lielu uzmanību ilgtspējīgam patēriņam. Lai izgatavotu MacBook Air korpusu, tiek izmantots alumīnijs no iPhone ierīcēm, kas tiek atgrieztas ražotājam. Tajā pašā laikā no vecajiem iPhone akumulatoriem tiek izņemts smagais metāls kobalts, kuru izmanto jaunu bateriju ražošanā.

Tālruņu iepakojuma kastītes ir izgatavotsas no vairāk nekā 90% otrreizēji pārstrādātu šķiedru. Paši telefoni – no 98% otrreizēji pārstrādātiem vērtīgiem zemes dzīļu materiāliem. Šādā veidā uzņēmums palīdz saviem ražošanas partneriem pāriet uz 100% atjaunīgajiem enerģijas avotiem.

Ilgtspēja ir svarīga arī auto pircējiem. Tendences liecina, ka pirkumi uz nomaksu, lielākoties tiek izvēlēti, iegādājoties jaunas vai mazlietotas automašīnas, kurām ir ievērojami mazāka ietekme uz vidi. Šāda veida finansējums bieži tiek izmantots arī zaļo auto jeb automašīnu iegādei ar videi draudzīgākiem dzinējiem.

Vairāk informācijas par Smart Deal pakalpojumu un noteikumiem meklējiet šeit:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!