Foto: Publicitātes foto
Mūsu dzīves ritmam kļūstot arvien mobilākam, arī ierīcēm ir jāspēj "kustēties" līdzi, tāpēc arvien biežāk tiek izvēlēts klēpjdators kā ikdienas asistents dažādos darba un mācību uzdevumos. Klēpjdatoru sniegtās funkcijas nereti atvieglo dažādus ikdienas uzdevumus, taču, lai šīs ierīces nezaudētu savu efektivitāti, tām ir nepieciešama pienācīga un regulāra apkope. Pastāv mīti, ka pareiza klēpjdatora apkope aprobežojas ar ekrāna notīrīšanu vai paroles maiņu, taču ar šādām darbībām vien nepietiks, lai nodrošinātu ilgstošu un kvalitatīvu ierīces veiktspēju. Lai ikkatrs klēpjdators spētu kalpot vismaz piecus līdz astoņus gadus, tehnoloģiju uzņēmuma "Huawei" eksperts ir apkopojis vērtīgus padomus klēpjdatora ikdienas apkopei.

Regulāra programmatūras atjaunināšana

Ikvienas ierīces programmatūras atjaunināšana ir viena no svarīgākajām darbībām tās uzturēšanai. Regulāra klēpjdatora atjaunināšana palīdzēs izvairīties no tādiem kiberdrošības draudiem kā vīrusi vai ļaunprātīgas programmatūras, kas nereti apdraud tieši ierīces ar novecojušu programmatūru.

"Tiem klēpjdatoru lietotājiem, kam nereti gadās aizmirst veikt šo svarīgo procedūru, ir pieejamas dažādas bezmaksas datorprogrammas, kas pēc lejupielādes automātiski instalē visus ierīcei svarīgos atjauninājumus. Taču, piemēram, tādi datori kā "Huawei MateBook X Pro", kas atbalsta jaunāko "Windows" operētājsistēmu, automātiski uzrāda paziņojumus par atjauninājumiem. Ja gadījumā atjauninājuma paziņojums parādās brīdī, kad nav laiks veikt konkrētās izmaiņas, tad ir ieteicams regulāri pārbaudīt, vai gadījumā kāds no tiem nav netīšām palaists garām," skaidro Mikus Tillers, "Huawei" produktu apmācību vadītājs Latvijā.

Izveidot failu kopijas

Datorā saglabātā informācija nereti ir ļoti svarīga. Programmatūras, fotoattēlu, videoklipu, darba dokumentu un citu failu pēkšņa pazušana būtu gan vilšanās to īpašniekam, gan aizņemtu nesamērīgi ilgu laiku, lai atgrieztu kolekciju sākotnējā sastāvā. Tāpēc klēpjdatoru īpašniekiem ieteicams saglabāt esošo datu kopijas. Lai izveidotu datu dublējumu, ir jāpārvieto svarīgāko failu kopijas uz izvēlēto glabāšanas vietu, piemēram, kādā no mākoņpakalpojumu serveriem vai ārējā cietajā diskā.

Regulāra "atkritumu" izmešana

Neatkarīgi no tā, vai klēpjdators tiek izmantots darbam vai atpūtai, iespējams, ir daudz failu, kuri jau sen vairs netiek lietoti. Par spīti nevajadzīgo failu apjomam, daudzi lietotāji mēdz dzēst virtuālos atkritumus ļoti reti vai tikai tad, kad ierīce jau manāmi samazinājusi savu jaudu.

"Mūsdienu klēpjdatori var ievērojami paildzināt nevajadzīgu failu glabāšanas periodus. Piemēram, "Huawei MateBook X Pro" ir patiešām liela atmiņas ietilpība un RAM, kas nodrošina, ka dators var tikt galā ar uzdevumiem un nodrošināt ātru funkciju izpildi pat tad, ja uzkrājies liels daudzums nevajadzīgu failu. Tomēr, neatkarīgi no datora jaudas, ir ieteicams regulāri pārbaudīt "atkritumu urnu" un dzēst neizmantotās programmas un failus, it īpaši, ja vēlaties, lai dators kalpotu ilgāk," stāsta eksperts.

Pareiza ierīces uzlāde

Regulāri lietojot klēpjdatoru, var rasties kārdinājums atstāt lādētāju pievienotu ierīcei visu laiku. Šādi rīkojoties, pati ierīce netiks bojāta, taču tas noteikti samazinās akumulatora izturību ilgtermiņā, tāpēc ir ieteicams uzlādēt klēpjdatoru no rīta un pārtraukt uzlādi, tiklīdz akumulators ir pilnībā uzlādēts.

"Jaunais "Huawei MateBook X" Pro pilnībā uzlādējas tikai 90 minūtēs un bez atkārtotas uzlādes darbojas 11 stundas no vietas. Tātad – ar to pietiek visai darba dienai! Turklāt īpaši kompaktais 65 W lādētājs, kas atbalsta USB-C izeju, ļauj ātri uzlādēt ne tikai datoru, bet arī citas ierīces, piemēram, planšetdatoru vai viedtālruni," skaidro Tillers.

Korpusa tīrība

Domājot par klēpjdatora apkopi, jāatceras arī par ierīces korpusa tīrību. Klēpjdatora izejas un dzesēšanas sistēma uzkrāj lielu daudzumu putekļus un dažādus netīrumus, kas kādā brīdī var ierobežot ierīces darbību, tāpēc "Huawei" eksperts iesaka šīs vietas tīrīt vismaz reizi trijos mēnešos, izmantojot mīkstu drānu vai saspiestu gaisu, lai sasniegtu pat nemanāmākos stūrīšus.

"Tikpat svarīga ir mikrofona vai datora kameras tīrīšana. Abas šīs komponentes ir vienlīdz svarīgas darbam vai saziņai ar tuviniekiem, un to pareiza darbība ir būtiska, lai nodrošinātu ikdienas uzdevumu izpildi. Kameru ieteicams notīrīt viegli ar stiklam paredzētu tīrīšanas līdzekli, bet mikrofonu – ar mīkstu, sausu drānu," iesaka Tillers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!