Foto: Shutterstock

Koronavīrusa dēļ pasaule šķietami ir aizturējusi elpu. Daudzās jomās un nozarēs sācies pārtraukums, un nav skaidrs, kad tas varētu beigties. Tas arī nozīmē, ka šobrīd ir īstais laiks, lai stabilizētu uzņēmuma darbību un pārskatītu savus izdevumus par resursiem – veicot energoauditu, kas ļautu identificēt jomas, kurās iespējami uzlabojumi. Profesionāls uzņēmuma energoaudits un veiksmīgi ieviesti optimizācijas pasākumi var radīt būtisku ietaupījumu ilgtermiņā.

"Raksta autors: Agris Kamenders"

Kādēļ nepieciešams energoaudits?

Daudzas sistēmas un darbības tiek veiktas inerces rezultātā. Kaut kas ir sākts vienā veidā, tā arī turpināts, neanalizējot vēsturisko darbības veidu un iespējas kaut ko mainīt vai uzlabot. No inerces aspekta ir daudz vienkāršāk turpināt iesāktajā veidā, visas jaunās sistēmas un inovācijas būvējot uz vecajiem pamatiem. Un – jo ilgāk pastāv uzņēmums vai iestāde, jo dziļāk apakšā paliek šie nemainīgie rutīnas pamati.

Uzņēmuma vai rūpnīcas energoauditu veic profesionāls energoauditors, kuram nav nekāda sentimenta attiecībā uz vecajām iestrādnēm. Tas profesionāli un bezkaislīgi aplūko visus energopatēriņa aspektus un identificē jomas, kurās var veikt uzlabojumus. Pēc pasūtītāja vēlmes var tikt izstrādāts arī izmaiņu ieviešanas plāns, veicamo darbību projekts, kā arī – pārmaiņu izmaksu aplēses. Vēl viena būtiska sadaļa energoauditora sagatavotajā ziņojumā – ietaupījuma aprēķins un termiņš, cik ilgā laikā investīcijas uzlabojumos, ko paredz veiktais uzņēmuma energoaudits, tiks atpelnītas.

Kā notiek energoauditi?

Uzņēmuma "Ekodoma" veiktais energoaudits būtībā ir deviņu secīgu soļu pasākums – no idejas līdz realizācijai:

  1. Līguma noslēgšana un konkrēta energoauditora izvēle.
  2. Pirmā tikšanās, kuras laikā tiek noskaidrotas klienta vēlmes, kā arī lokācijas, kurām nepieciešams energoaudits.
  3. Pamatdatu apkopošana – ēkas plāna pārskats, dati par enerģijas pašreizējo patēriņu un citu dokumentu apkopošana bāzes informācijas ieguvei.
  4. Darbs uz vietas – ēkas apskate, mērījumu veikšana, intervijas.
  5. Iegūto datu apstrāde un analīze – energoresursu patēriņa analīze, īpatnējā enerģijas patēriņa noteikšana u.tml.
  6. Energoefektivitātes pasākumu definēšana – tiek analizēti iespējamie veicamie pasākumi, investīciju un ietaupījumu aprēķins.
  7. Atskaite – tiek izstrādāta veiktā energoaudita atskaite, atskaitei tiek veikta kvalitātes kontrole.
  8. Gala rezultātu iesniegšana klientam – klients saņem galīgo pārbaudīto atskaiti, kā arī – uzskatāmi tiek prezentēti iegūtie rezultāti.
  9. Energoefektivitātes pasākumu īstenošana – atskaitē rekomendēto pasākumu ieviešana dzīvē.

Energoaudita izmaksas ir atkarīgas no virknes faktoru:

  • Ēkas tips
  • Uzņēmuma lielums
  • Aplūkojamo patērētāju skaits
  • Nepieciešamo veicamo mērījumu skaits
  • Izvirzītie energoaudita mērķi (visas ēkas renovācija, tikai katla nomaiņa, kurināmā veida nomaiņa, citu patērētāju analīze u.tml.)

Kad ir apzināti šie atslēgas faktori, tiek sagatavots piedāvājums energoaudita veikšanai.

Kādi ir ieguvumi no energoaudita?

Profesionāli veikts energoaudits, kas rezultējas ar detalizētu atskaiti un eksperta sagatavotu ieteikumu sarakstu, sniedz ļoti daudz priekšrocību:

  • Tiek skaidri apzināta esošā situācija, kas dod pamatu nākotnes datu salīdzināšanai.
  • Tiek apzināti neracionāli patērētāji un jomas, kur iespējami energoefektīvāki risinājumi.
  • Tiek izstrādāts īstermiņa un ilgtermiņa plāns, kas ne tikai palīdz ietaupīt izmaksas par energoresursiem un racionālāk izmantot resursus, bet arī ievērojami saudzē dabu.
  • Ir redzams skaidrs plāns, kā un cik ilgā laikā var atpelnīt investīcijās ieguldīto.
  • Ir iespējams būtiski palielināt uzņēmuma efektivitāti, nepalielinot izmaksas.

Ne visiem uzlabojumiem nepieciešamas investīcijas. Ir virkne pasākumu, kurus var veikt pilnīgi bez papildu izmaksām, piemēram, pareiza apkures katlu ieregulēšana optimālai darbībai, ventilācijas un apkures sistēmas optimizācija, apgaismojuma risinājumu pielāgošana (piemēram, apgaismojuma režīmu ieviešana, energoefektīvu spuldžu izvēle brīdī, kad pienāk laiks nomainīt esošās spuldzes, u.tml.). Dodot iespēju paraudzīties uz uzņēmuma sistēmām no malas, ir iespējams identificēt virkni jomu, kurās iespējami tūlītēji uzlabojumi. Tēriņi par siltumenerģiju un elektroenerģiju ir ļoti mainīgi un pielāgojami.

Uzņēmuma "Ekodoma" piedāvātais energoaudits – iespēja sākt energoefektīvu dzīvi

Uzņēmuma energoaudits ir viens no "Ekodomas" darbības virzieniem. Plašāku informāciju par uzņēmumu energoauditu un iespējām, ko tas var piedāvāt, skatiet vietnē Ekodoma.lv. Šis raksts tapis projekta "QualitEE" ietvaros. "QualitEE" projekts paredz iepirkumu dokumentācijas un energoefektivitātes līguma izstrādes vadlīnijas, kas ļauj ieviest patiesi kvalitatīvus un pārdomātus energoefektivitātes projektus ar reālu rezultātu un iespēju ietaupīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!